Nyhedsartikel

Tyskland og Sverige klar til at tage imod danske coronapatienter

Jeppe Reedtz Husted og Tine Toft

Slesvig-Holsten står klar til at tage imod nære nabolandes coronapatienter, mens Skåne åbner for udveksling med Danmark. Fornuftigt tiltag, vurderer professor

Hospitaler i Slesvig-Holsten er lige nu ved at blive gjort klar til at modtage europæiske patienter med fokus på tætte nabolande som Danmark. De første sengepladser står klar, de venter bare på en anmodning om hjælp.

“Vi er store tilhængere af at arbejde tæt sammen med vores nabolande,” skriver sundhedsminister i Slesvig-Holsten, Heiner Garg, i en mail til Radio4.

Flere tyske delstater, bl.a. Saarland og Baden-Württemberg, behandler allerede franske intensivpatienter smittet med corona. De bliver fløjet ind over grænsen i helikopter.

“Europa er ikke blot et ord. Det handler om at være stærke i fællesskab, og hvis man i øvrigt samarbejder politisk, så bør man også hjælpe hinanden i en nødsituation,” siger den ansvarlige minister, Theresia Bauer, fra Baden-Württemberg til Radio4.Hun opfordrer til, at andre grænseregioner i Europa går i gang med at gøre det samme.

Ingen smitteproblemer

Hos Enhedslisten bakker sundhedsordfører Peder Hvelplund op om udveksling af coronapatienter.

“Vi er fuldstændig åbne overfor at se på muligheden for at stille pladser til rådighed for eksempelvis Slesvig-Holsten. Det er oplagt, at vi udnytter den ledige kapacitet, vi har, rundt omkring hos hinanden”.

Liselott Blixt, sundhedsordfører ved Danske Folkeparti, er mere forbeholden.

“Vi skal altid hjælpe, når det kniber, men spørgsmålet er selvfølgelig, om vi kan. Jeg tror ikke, vi skal sige, at vi reserverer 10 pladser til Sverige, og så har vi ikke senge til vores egne.”

Hos Nye Borgerlige er sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen positiv, så længe der er sikkerhed for, at kapaciteten i Danmark ikke lider overlast:

“Så har jeg da absolut intet imod, at vi viser medmenneskelighed og solidaritet med andre nationer i Europa. Hvorfor skulle vi ikke det?”.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, er der ikke smitteproblemer ved den slags udvekslinger, så længe det foregår under kontrollerede omstændigheder. Tværtimod:

“Jeg kan ikke se, det er anderledes, end hvis du henter en patient ude i samfundet. Det er måske endda næsten sikrere på denne her måde, fordi patienten er indkapslet på forhånd,” siger han til Radio4.

Han ser positive muligheder i at dele intensivpladser imellem landene, hvis det går op på rette tidspunkt.

“Det er klart, at i det omfang nogle af vores nabolande får deres top på et tidspunkt, hvor vi har en overskudskapacitet og omvendt, synes jeg, det er et fornuftigt tiltag.”

Skåne og Hovedstaden har allerede kriseaftale

I Øresundsregionen eksisterer allerede fra tidligere en hjælpeaftale mellem Region Hovedstaden og Region Skåne. Den betyder, at sundhedsvæsenet på begge sider “i en mangelsituation kan anmode om hjælp til eksempelvis intensivpladser”, oplyser Region Skåne.

Selvom aftalen er frivillig, ser lederen af det skånske regionsråd positivt på mulighederne for et samarbejde.

“Hvis der opstår en akut situation i Danmark eller i Skåne, og den anden har ledig kapacitet, skal vi absolut diskutere, hvordan vi kan hjælpe hinanden som de brødrefolk, vi nu engang er,” siger Carl Johan Sonesson, leder af regionsrådet i Skåne.

Sverige har på flere områder lukket samfundet mindre ned end Danmark som led i bekæmpelsen af corona. Og i Region Hovedstaden lyder beskeden om et samarbejde således:

“I en situation, som den vi har i dag, er vi nødt til at sørge for, at danske statsborgere kommer i første række,” skriver Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden, i en mail til radio4.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har afslået at stille op til interview. I et skriftlig svar skriver ministeriet blot: “Der er ikke på nuværende tidspunkt planer om at modtage patienter fra andre lande i det danske sundhedsvæsen.”

Arkivfoto: Felix Kästle/DPA/Ritzau Scanpix

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet