Udenrigspolitisk Nævn mødtes med den rigtige Tikhanovskaya

epa08764747 (FILE) - Presidential candidate Svetlana Tikhanovskaya gestures during a press-conference in Minsk, Belarus, 17 July 2020 (reissued 22 October 2020). The Belarus opposition, represented by Svetlana Tikhanovskaya, will receive the 2020 Sakharov Prize for Freedom of Thought, the European Parliament announced on 22 October 2020. EPA/TATYANA ZENKOVICH *** Local Caption *** 56435547

Skrevet af

23. oktober 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Det var et anderledes møde med den hviderussiske oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaya i går – end da Udenrigspolitisk Nævn sidst havde et møde med oppositionspolitikeren i kalenderen.

Denne gang var der nemlig tale om den rigtige person – i modsætning til et onlinemøde tidligere på måneden.

Den 6. oktober blev nævnet nemlig narret af et russisk satireprogram. En kvinde udgav sig under mødet for at være Svetlana Tikhanovskaya, men var i virkeligheden en falsk udgave.

I går mødtes nævnet så med den rigtige Svetlana Tikhanovskaya. Det skete ved et fysisk møde i København, fortæller næstformand i Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen.

”Hun var taget til København, og derfor syntes hun og hendes folk, at vi skulle have et rigtigt møde. Så i stedet for at holde møde med pranksters i Rusland, var det rigtig dejligt at have et rigtigt møde, hvor vi kunne vende tingene,” siger Michael Aastrup til Radio4 Morgen.

Svetlana Tikhanovskaya er oppositionsleder og stillede op mod Aleksandr Lukasjenko ved et meget kontroversielt valg i august. Et valg hun tabte, men som hun ikke anerkender. Hun måtte efterfølgende flygte ud af landet i frygt for hendes sikkerhed.

Ved online-mødet med den falske Svetlana Tikhanovskaya blev det især klart, at der kunne være noget galt, da den hun begyndte at tale om danske dyrebordeller i løbet af mødet.

Dyrebordeller var til gengæld ikke på dagsordenen ved mødet i går, selvom Svetlana Tikhanovskaya også forholdt sig til nævnets møde med den falske version af hende.

”Først grinte hun faktisk lidt af det. Men samtidig er det også vigtigt at holde fast i, at det jo desværre er det, vi ser. At der er en misinformationskampagne fra russisk side, som enten er organiseret eller ej – det er svært at be- eller afkræfte. Men i hvert fald en misinformationskampagne fra alle mulige niveauer i Rusland, som har til opgave både at gøre grin med os i Vesten og med hende,” siger næstformand for Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen.

Ifølge Michael Aastrup handlede mødet især om Svetlana Tikhanovskayas kamp mod det hviderussiske styre.

”Fokus er, at vi har et land, der ligger i vores baghave, hvor en stor gruppe af befolkningen den dag i dag kæmper for demokrati og et nyt valg,” siger han.

Hør hele interviewet med næsformand i Udenrigspolitisk Nævn, Michael Aastrup Jensen her:

Afspiller nu

GENAU

13:05
14:00