Uenighed om fyret partifælle i Venstres regionsråds-gruppe

Vi interviewer Ulrich Fredberg, Venstres politiske debutant i regionsrådet. Med knap 10.000 personlige stemmer blev overlægen fra Tilst Èn af valgets helt store stemmeslugere. Foto: Lars Rasborg

Skrevet af

7. maj 2020

Trods fælles udmelding tidligere på ugen er der uenighed i Venstres gruppe i Region Midtjylland, efter den ledende overlæge ved Diagnostisk Center i Silkeborg og partifælle Ulrich Fredberg er blevet afskediget, fordi han ikke har overholdt Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Den ledende overlæge og regionsrådspolitiker for Venstre, Ulrich Fredberg, blev den 28. april afskediget af hospitalsledelsen på Regionshospitalet i Silkeborg. Det har affødt debat i Venstres gruppe i Region Midtjylland, hvor partifælle Jørgen Winther (V) forsvarer Ulrich Fredberg.

Jørgen Winther kalder i et interview i Radio4 Morgen afskedigelsen af Ulrich Fredberg for en ”heksejagt” og ”den mest vanvittige fyring, der nogensinde har været.”

Han fortæller i samme interview, at partiet bakker 100 procent op om den nu fyrede overlæge.

”Vi bakker ham op, og vi siger, han har gjort det fremragende. Ulrik Fredberg er en partikollega, og han er min ven. Og vi har det til fælles, at vi siger, hvad vi mener i stedet for at se, hvad de andre nu gør”, siger Jørgen Winther (V).

Men ifølge Carsten Kissmeyer, der er gruppeformand for Venstre i Region Midtjylland, så står Jørgen Winthers ord for egen regning.

“Jørgen Winther og jeg arbejder på meget forskellig vis, og den tolkning, som Jørgen Winther kommer med, må stå for hans egen regning”, siger Carsten Kissmeyer til Radio4.

Fyrede overlæge og partikollega var selv med til mødet

Ulrich Fredberg deltog mandag den 4. maj 2020 i Venstres regionsrådsgruppes ekstraordinære møde, hvor hans egen afskedigelse var på dagsordenen.

Efterfølgende udsendte regionsrådsgruppen en pressemeddelelse, hvor partiet roser Ulrich Fredbergs ”fantastiske indsats” og kalder afskedigelsen af overlægen ”stærkt kritisabel (…)”. I pressemeddelelsen står der videre ”Vi vurderer, at ledelses-systemet har fejlet. Der er i vores optik skabt ubegrundet usikkerhed om patientsikkerheden og kvaliteten af arbejdet på Diagnostisk Center, Regionshospitalet i Silkeborg”, lyder det i pressemeddelelsen underskrevet af gruppeformand, Carsten Kissmeyer.

Adspurgt om Ulrich Fredberg har været med til at skrive pressemeddelelsen, svarer Jørgen Winther (V) til Radio4 Morgen, at de sad og spiste pizza sammen og havde det hyggeligt, imens de skrev pressemeddelelsen.

Forløbet kort

625 patienter ved Regionshospitalet i Silkeborg har fået gennemført en anden skanning for lungekræft, end den som indgår i Sundhedsstyrelsens retningslinjer for lungekræftpakken. Indtil videre er 93 patienter indkaldt til nye skanninger. To patienter skal vejledes om erstatningskrav.

Den 1. april 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen sine retningslinjer, så alle patienter med selv den mindste mistanke om lungekræft skal have en fulddosis CT-skanning med kontrast. Ifølge Dansk Lunge Cancer Gruppe, der rådgiver Sundhedsstyrelsen på området, blev retningslinjerne ændret, fordi brugen af lavdosis CT-skanning kan medføre, at kræft i lungerne overses.

På trods af den ændrede retningslinje har Diagnostisk Center på Regionshospitalet i Silkeborg i perioden fra d. 1. april 2019 og frem til d. 4. marts 2020 fortsat sin praksis og tilbudt patienter en lavdosis CT-skanning.

Arkivfoto:Lars Rasborg/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00