Nyhedsartikel

Uenighed om krigen: Darria skammer sig, mens Elena forstår Rusland

Ida Kristensen og Lisa Linding

Alle øjne er stift rettet mod Ukraine, der lige nu er under angreb af Rusland. Radio4 har talt med to russere, der har vidt forskellige holdninger til invasionen.

Ruslands angreb på Ukraine har fyldt meget i medierne de seneste døgn. Radio4 har talt med nogle af dem, der er påvirket af situationen i ekstraordinær grad. To russere, der er i hver sin lejr. Hør dem i ’Radio4 Morgen’ herunder:

En af dem er pensionist Elena Sand.

Hun er født og opvokset i Sankt Petersborg i Rusland, men har boet her i Danmark siden 1998. Hun mener, at Ukraine burde have overgivet områderne i Lugansk og Donetsk. Så havde der ikke været nogle problemer.

”Det skal løses ved, at disse to oprørsrepublikker skulle anerkendes. Regeringen i Ukraine skulle gøre, hvad det kræver. Det kræver ikke noget særligt. Kun at de får en speciel status for disse republikker,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan ikke sige, at jeg støtter krig. Men det er ikke en krig. Det er et forsøg på at stoppe, hvad der foregår.”

Russer troede ikke Putin ville gå all in

Modsat Elena Sand er russiske Darria Wagner rystet over den russiske invasion.

Hun arbejder som patentadvokat og bor i Danmark med sin mand og fem børn. Men hun har også familie i Ukraine. Derfor nærer hun en stor modstand mod den russiske præsident, Vladimir Putin.

”Det er jo mit land, der fremstår aggressivt. Desuden har jeg været en af dem, der lige til det sidste troede, at han (Putin, red.) ikke ville gøre det. Jeg har forklaret alle kolleger og venner, at han ikke var så sindssyg. Jeg vidste godt, at han var morder, og han var i stand til at kunne give ordre til at forgifte sine politiske modstandere som f.eks. Aleksej Navalnyj,” siger hun og fortsætter:

”Men jeg har ikke troet, at han ville gå all in med militærinvasion i et fredeligt, demokratisk land. Det kunne jeg ikke forestille mig.”

Til spørgsmålet om, hvordan konflikten mellem landene bedst løses, er kvinderne delte.

Elena Sand mener, at Ukraine og landets præsident Volodymyr Zelenskij skal løse konflikten ved at overgive sig.

Men det er Darria Wagner dybt uenig i.

Hun mener, det er Rusland som skal stoppe dets invasion. Derfor deltog hun i en demonstration foran den russiske ambassade i Danmark torsdag.

 

Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere
27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet