Nyhedsartikel

Uenighed om krigen: Darria skammer sig, mens Elena forstår Rusland

Ida Kristensen og Lisa Linding

Alle øjne er stift rettet mod Ukraine, der lige nu er under angreb af Rusland. Radio4 har talt med to russere, der har vidt forskellige holdninger til invasionen.

Ruslands angreb på Ukraine har fyldt meget i medierne de seneste døgn. Radio4 har talt med nogle af dem, der er påvirket af situationen i ekstraordinær grad. To russere, der er i hver sin lejr. Hør dem i ’Radio4 Morgen’ herunder:

En af dem er pensionist Elena Sand.

Hun er født og opvokset i Sankt Petersborg i Rusland, men har boet her i Danmark siden 1998. Hun mener, at Ukraine burde have overgivet områderne i Lugansk og Donetsk. Så havde der ikke været nogle problemer.

”Det skal løses ved, at disse to oprørsrepublikker skulle anerkendes. Regeringen i Ukraine skulle gøre, hvad det kræver. Det kræver ikke noget særligt. Kun at de får en speciel status for disse republikker,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan ikke sige, at jeg støtter krig. Men det er ikke en krig. Det er et forsøg på at stoppe, hvad der foregår.”

Russer troede ikke Putin ville gå all in

Modsat Elena Sand er russiske Darria Wagner rystet over den russiske invasion.

Hun arbejder som patentadvokat og bor i Danmark med sin mand og fem børn. Men hun har også familie i Ukraine. Derfor nærer hun en stor modstand mod den russiske præsident, Vladimir Putin.

”Det er jo mit land, der fremstår aggressivt. Desuden har jeg været en af dem, der lige til det sidste troede, at han (Putin, red.) ikke ville gøre det. Jeg har forklaret alle kolleger og venner, at han ikke var så sindssyg. Jeg vidste godt, at han var morder, og han var i stand til at kunne give ordre til at forgifte sine politiske modstandere som f.eks. Aleksej Navalnyj,” siger hun og fortsætter:

”Men jeg har ikke troet, at han ville gå all in med militærinvasion i et fredeligt, demokratisk land. Det kunne jeg ikke forestille mig.”

Til spørgsmålet om, hvordan konflikten mellem landene bedst løses, er kvinderne delte.

Elena Sand mener, at Ukraine og landets præsident Volodymyr Zelenskij skal løse konflikten ved at overgive sig.

Men det er Darria Wagner dybt uenig i.

Hun mener, det er Rusland som skal stoppe dets invasion. Derfor deltog hun i en demonstration foran den russiske ambassade i Danmark torsdag.

 

Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

02.10.22

Ellemann om egen arrogance: Det er noget lort

Jakob Ellemann-Jensen har en udfordring med sin fremtoning, der mod hans ønske kan virke arrogant og selvhøjtidelig. I et interview med Radio4 afviser Venstres formand dog at ændre adfærd i jagten på statsministerposten, som han mener at være særligt kvalificeret til. Når Jakob Ellemann-Jensen beskriver sig selv, fortæller han, at han ser langt mere alvorlig…

Læs mere
02.10.22

Nye regler mod hooligans skal stoppe uroligheder

Det skal være mere trygt at gå til fodbold, og derfor skal sættes en stopper for fodboldvold og dårlig adfærd, som hooligans udviser på stadions. Et bredt flertal i Folketinget er enige om at sætte ind over for hooligans ved danske fodboldkampe. Det er en aftale indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne,…

Læs mere
01.10.22

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet