Nyhedsartikel

Uenighed om krigen: Darria skammer sig, mens Elena forstår Rusland

Ida Kristensen og Lisa Linding

Alle øjne er stift rettet mod Ukraine, der lige nu er under angreb af Rusland. Radio4 har talt med to russere, der har vidt forskellige holdninger til invasionen.

Ruslands angreb på Ukraine har fyldt meget i medierne de seneste døgn. Radio4 har talt med nogle af dem, der er påvirket af situationen i ekstraordinær grad. To russere, der er i hver sin lejr. Hør dem i ’Radio4 Morgen’ herunder:

En af dem er pensionist Elena Sand.

Hun er født og opvokset i Sankt Petersborg i Rusland, men har boet her i Danmark siden 1998. Hun mener, at Ukraine burde have overgivet områderne i Lugansk og Donetsk. Så havde der ikke været nogle problemer.

”Det skal løses ved, at disse to oprørsrepublikker skulle anerkendes. Regeringen i Ukraine skulle gøre, hvad det kræver. Det kræver ikke noget særligt. Kun at de får en speciel status for disse republikker,” siger hun og fortsætter:

”Jeg kan ikke sige, at jeg støtter krig. Men det er ikke en krig. Det er et forsøg på at stoppe, hvad der foregår.”

Russer troede ikke Putin ville gå all in

Modsat Elena Sand er russiske Darria Wagner rystet over den russiske invasion.

Hun arbejder som patentadvokat og bor i Danmark med sin mand og fem børn. Men hun har også familie i Ukraine. Derfor nærer hun en stor modstand mod den russiske præsident, Vladimir Putin.

”Det er jo mit land, der fremstår aggressivt. Desuden har jeg været en af dem, der lige til det sidste troede, at han (Putin, red.) ikke ville gøre det. Jeg har forklaret alle kolleger og venner, at han ikke var så sindssyg. Jeg vidste godt, at han var morder, og han var i stand til at kunne give ordre til at forgifte sine politiske modstandere som f.eks. Aleksej Navalnyj,” siger hun og fortsætter:

”Men jeg har ikke troet, at han ville gå all in med militærinvasion i et fredeligt, demokratisk land. Det kunne jeg ikke forestille mig.”

Til spørgsmålet om, hvordan konflikten mellem landene bedst løses, er kvinderne delte.

Elena Sand mener, at Ukraine og landets præsident Volodymyr Zelenskij skal løse konflikten ved at overgive sig.

Men det er Darria Wagner dybt uenig i.

Hun mener, det er Rusland som skal stoppe dets invasion. Derfor deltog hun i en demonstration foran den russiske ambassade i Danmark torsdag.

 

Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere
07.02.23

Som om ulykkerne ikke vil stoppe for Ellemann og Venstre

Med vicestatsminister og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, på sygeorlov er Venstre efterladt i en vanskelig situation. Det er blevet endnu sværere at se, hvordan partiets krise kan stoppes. Da Jakob Ellemann-Jensen kort før jul trådte ind i den nye SVM-regering med titel af forsvarsminister og vicestatsminister, forklarede han journalisterne, at han skulle være klar til at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet