Nyhedsartikel

Ukraine kræver Rusland fjernet fra FN’s Sikkerhedsråd

ritzau/AFP

Ifølge Ukraines udenrigsminister bør Rusland fratages sin ret til at være medlem af FN.

Ukraine har mandag meddelt, at det vil fremsætte et krav om, at Rusland bliver ekskluderet som permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd.

Det skal ske som en konsekvens af Ruslands ti måneder lange krig mod dets naboland.

Kravet kommer, efter at russiske styrker juledag sendte flere end 40 missiler ind over Ukraine. Desuden hævder Rusland at have forhindret et ukrainsk droneangreb langt inde på russisk territorium.

Hør mere i Nyhederne på Radio4

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at Ukraine vil opfordre til, at Rusland bliver frataget dets permanente medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd.

“Vi vil i morgen officielt gøre rede for vores holdning. Vi har et meget enkelt spørgsmål: Har Rusland overhovedet ret til at være medlem af FN? Vi har et overbevisende og fornuftigt svar: – Nej, det har Rusland ikke.”

De fem permanente medlemslande i Sikkerhedsrådet er de sejrende stormagter fra Anden Verdenskrig: USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland.

Rusland siger, at landets styrker nedskød en ukrainsk drone på flyvepladsen Engels, som ligger 600 kilometer inde i Rusland. Det russiske forsvarsministerium siger, at tre mennesker blev dræbt af vragdele fra dronen.

Ifølge Reuters er Engels en af to russiske luftbaser, der huser langdistancebombefly som en del af Ruslands strategiske nukleare styrker

“Den 26. december, cirka klokken 01.35 Moskva-tid, blev et ukrainsk ubemandet luftfartøj skudt ned i lav højde, mens det nærmede sig Engels-militær flyveplads i Saratov-regionen,” oplyser det russiske forsvarsministerium.

Det russiske nyhedsmedie Baza skriver med henvisning til lokale beboere, at både luftsirener og en eksplosion kunne høres.

Engels-luftbasen ligger nær byen Saratov omkring 730 kilometer sydøst for den russiske hovedstad, Moskva.

Den 5. december blev basen ramt af det, som ifølge Rusland var et ukrainsk droneangreb mod i alt to russiske luftbaser den dag.

Droneangrebet var en pinlig affære for Moskva. Det rejste ifølge analytikere spørgsmål om, hvorvidt det russiske forsvar havde fejlet, skriver Reuters.

Foto: Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet