Nyhedsartikel

Ukraine kræver Rusland fjernet fra FN’s Sikkerhedsråd

ritzau/AFP

Ifølge Ukraines udenrigsminister bør Rusland fratages sin ret til at være medlem af FN.

Ukraine har mandag meddelt, at det vil fremsætte et krav om, at Rusland bliver ekskluderet som permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd.

Det skal ske som en konsekvens af Ruslands ti måneder lange krig mod dets naboland.

Kravet kommer, efter at russiske styrker juledag sendte flere end 40 missiler ind over Ukraine. Desuden hævder Rusland at have forhindret et ukrainsk droneangreb langt inde på russisk territorium.

Hør mere i Nyhederne på Radio4

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, siger, at Ukraine vil opfordre til, at Rusland bliver frataget dets permanente medlemskab af FN’s Sikkerhedsråd.

“Vi vil i morgen officielt gøre rede for vores holdning. Vi har et meget enkelt spørgsmål: Har Rusland overhovedet ret til at være medlem af FN? Vi har et overbevisende og fornuftigt svar: – Nej, det har Rusland ikke.”

De fem permanente medlemslande i Sikkerhedsrådet er de sejrende stormagter fra Anden Verdenskrig: USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland.

Rusland siger, at landets styrker nedskød en ukrainsk drone på flyvepladsen Engels, som ligger 600 kilometer inde i Rusland. Det russiske forsvarsministerium siger, at tre mennesker blev dræbt af vragdele fra dronen.

Ifølge Reuters er Engels en af to russiske luftbaser, der huser langdistancebombefly som en del af Ruslands strategiske nukleare styrker

“Den 26. december, cirka klokken 01.35 Moskva-tid, blev et ukrainsk ubemandet luftfartøj skudt ned i lav højde, mens det nærmede sig Engels-militær flyveplads i Saratov-regionen,” oplyser det russiske forsvarsministerium.

Det russiske nyhedsmedie Baza skriver med henvisning til lokale beboere, at både luftsirener og en eksplosion kunne høres.

Engels-luftbasen ligger nær byen Saratov omkring 730 kilometer sydøst for den russiske hovedstad, Moskva.

Den 5. december blev basen ramt af det, som ifølge Rusland var et ukrainsk droneangreb mod i alt to russiske luftbaser den dag.

Droneangrebet var en pinlig affære for Moskva. Det rejste ifølge analytikere spørgsmål om, hvorvidt det russiske forsvar havde fejlet, skriver Reuters.

Foto: Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet