Nyhedsartikel

Ukraines forsvarsminister siger op efter Zelenskyjs udmelding

Redaktion
Redaktion@radio4.dk

Oleksij Reznikov, der har været forsvarsminister under hele krigen, har afleveret sin afskedsbegæring.

Ukraine skal have en ny forsvarsminister.

Det står klart, efter at den nuværende, 57-årige Oleksij Reznikov, mandag officielt har afleveret sin afskedsbegæring.

– Det har været en ære at tjene det ukrainske folk og arbejde for den ukrainske hær de seneste 22 måneder – den sværeste periode i Ukraines moderne historie, skriver Reznikov i et opslag på sociale medier.

Reznikov har været forsvarsminister siden november 2021. Dermed har han haft stillingen under hele perioden med krig i Ukraine.

Han trækker sig, dagen efter at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, varslede en udskiftning på ministerposten.

Beslutningen betegnes som den største ændring i Ukraines forsvarsledelse siden den russiske invasion af landet i februar 2022.

Reznikov har som forsvarsminister været med til at sikre vestlig militær støtte for mange milliarder dollar. Hans ministerium er dog også blevet beskyldt for at være præget af korruption.

Reznikov selv betegner beskyldningerne som en smædekampagne.

Skiftet på forsvarsministerposten kan først ske efter parlamentets godkendelse. Men det er ventet, at et flertal her vil støtte Zelenskyjs ønske om at få 41-årige Rustem Umerov ind på posten.

Umerov er i dag leder af Ukraines største privatiseringsfond.

Han har tidligere været valgt ind i det ukrainske parlament og har spillet en vigtig rolle som forhandler for sit land.

I krigens første uger var han en af de forhandlere, der mødtes med russiske udsendinge for at drøfte en mulig våbenhvile og fredsaftale.

Sidste år var han også med til at forhandle en aftale på plads, der åbner for eksport af ukrainsk korn. Aftalen er siden faldet til jorden.

Oleksii Reznikov Via Twitter/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet