Nyhedsartikel

Ukrainsk atomkraftværk ramt af flere eksplosioner: ”Det er bekymrende”

Camilla Wilhardt Boesen

En række eksplosioner har ramt det store ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i løbet af weekenden.

Det er bekymrende, mener Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet.

”Det virker som en eskalering i forhold til tidligere. Der har tidligere været angreb omkring værket, men nu er eksplosionerne meget tæt på værket og inde på værkets område, og det er bekymrende, fordi det begynder at kompromittere den sikkerhed, der skal være på sådan et værk,” siger Bent Lauritzen.

Selvom værket er godt bygget og har alle de sikkerhedsforanstaltninger, som man har på vestlige værker, så er værket ikke bygget til krig, og derfor er der tre elementer i sikkerheden, der er stærkt bekymrende lige nu, fortæller Bent Lauritzen.

”For det første er den eksterne strømforsyning relevant, for det andet hensynet til medarbejderne, altså om de stadig kan operere uden alt for stor stress, og sidst om der kommer fysiske beskadigelser på reaktorerne eller på sikkerhedsforanstaltningerne omkring reaktorerne,” siger Bent Lauritzen.

Kraftværket producerer ikke strøm i øjeblikket, men er stadig et mål for de russiske styrker.

”Det kan stadig gå galt, men risikoen for at får den helt store ulykke er mindre i øjeblikket. Vi snakker en lokal ulykke i værste fald, men værket er ikke bygget til krig, og at der er eksplosioner inde på værket er bekymrende,” siger Bent Lauritzen.

Eksplosionerne sker efter en uge med en række russiske missilangreb.

Hør hele interviewet med Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet, i Radio4 Morgen her:

Foto: Hannibal Hanschke/EPA/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet