Nyhedsartikel

Ukrainsk atomkraftværk ramt af flere eksplosioner: ”Det er bekymrende”

Camilla Wilhardt Boesen

En række eksplosioner har ramt det store ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja i løbet af weekenden.

Det er bekymrende, mener Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet.

”Det virker som en eskalering i forhold til tidligere. Der har tidligere været angreb omkring værket, men nu er eksplosionerne meget tæt på værket og inde på værkets område, og det er bekymrende, fordi det begynder at kompromittere den sikkerhed, der skal være på sådan et værk,” siger Bent Lauritzen.

Selvom værket er godt bygget og har alle de sikkerhedsforanstaltninger, som man har på vestlige værker, så er værket ikke bygget til krig, og derfor er der tre elementer i sikkerheden, der er stærkt bekymrende lige nu, fortæller Bent Lauritzen.

”For det første er den eksterne strømforsyning relevant, for det andet hensynet til medarbejderne, altså om de stadig kan operere uden alt for stor stress, og sidst om der kommer fysiske beskadigelser på reaktorerne eller på sikkerhedsforanstaltningerne omkring reaktorerne,” siger Bent Lauritzen.

Kraftværket producerer ikke strøm i øjeblikket, men er stadig et mål for de russiske styrker.

”Det kan stadig gå galt, men risikoen for at får den helt store ulykke er mindre i øjeblikket. Vi snakker en lokal ulykke i værste fald, men værket er ikke bygget til krig, og at der er eksplosioner inde på værket er bekymrende,” siger Bent Lauritzen.

Eksplosionerne sker efter en uge med en række russiske missilangreb.

Hør hele interviewet med Bent Lauritzen, sektionsleder for strålingsfysik ved Danmarks Tekniske Universitet, i Radio4 Morgen her:

Foto: Hannibal Hanschke/EPA/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet