Nyhedsartikel

Ukrainsk kulturarv er i sikkerhed på dansk museum

Ansatte på Ukraines museer kæmper lige nu for at redde landets kulturarv, som de frygter bliver plyndret af russere under invasionen af landet.

Men en del af den kulturarv er allerede i sikkerhed i Danmark. På Moesgaard Museum har de en lang en række genstande fra Ukraines nationalhistoriske museum, der er udlånt til udstillingen ‘RUS – Vikinger i øst’.

Direktør på museet, Mads Kähler Holst, er glad for, at de mange genstande befinder sig langt fra det kaos de ukrainske kolleger oplever lige nu.

”Det er ret bevægende at høre, hvad der sker i øjeblikket. Det ene af museerne ligger i Tjernihiv, hvor der er voldsomme kampe, og der er museet blevet lavet om til beskyttelsesrum for kvinder og børn,” fortæller han.

De ukrainske museer har arbejdet i døgndrift for at få pakket deres samlinger ned.

“Men de frygter, hvad der sker videre frem. Både i forhold til bombninger, efterfølgende plyndringer og eventuelle overflytninger af genstande til Rusland.”

“Det er en vigtig del af den ukrainske identitet, og det er den, man frygter at miste,” siger Mads Kähler Holst.

Hør hele indslaget fra Moesgaard Museum i klippet øverst.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet