Nyhedsartikel

Ukrainsk kulturarv er i sikkerhed på dansk museum

Ansatte på Ukraines museer kæmper lige nu for at redde landets kulturarv, som de frygter bliver plyndret af russere under invasionen af landet.

Men en del af den kulturarv er allerede i sikkerhed i Danmark. På Moesgaard Museum har de en lang en række genstande fra Ukraines nationalhistoriske museum, der er udlånt til udstillingen ‘RUS – Vikinger i øst’.

Direktør på museet, Mads Kähler Holst, er glad for, at de mange genstande befinder sig langt fra det kaos de ukrainske kolleger oplever lige nu.

”Det er ret bevægende at høre, hvad der sker i øjeblikket. Det ene af museerne ligger i Tjernihiv, hvor der er voldsomme kampe, og der er museet blevet lavet om til beskyttelsesrum for kvinder og børn,” fortæller han.

De ukrainske museer har arbejdet i døgndrift for at få pakket deres samlinger ned.

“Men de frygter, hvad der sker videre frem. Både i forhold til bombninger, efterfølgende plyndringer og eventuelle overflytninger af genstande til Rusland.”

“Det er en vigtig del af den ukrainske identitet, og det er den, man frygter at miste,” siger Mads Kähler Holst.

Hør hele indslaget fra Moesgaard Museum i klippet øverst.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet