Nyhedsartikel

Ukrainsk kulturarv er i sikkerhed på dansk museum

Ansatte på Ukraines museer kæmper lige nu for at redde landets kulturarv, som de frygter bliver plyndret af russere under invasionen af landet.

Men en del af den kulturarv er allerede i sikkerhed i Danmark. På Moesgaard Museum har de en lang en række genstande fra Ukraines nationalhistoriske museum, der er udlånt til udstillingen ‘RUS – Vikinger i øst’.

Direktør på museet, Mads Kähler Holst, er glad for, at de mange genstande befinder sig langt fra det kaos de ukrainske kolleger oplever lige nu.

”Det er ret bevægende at høre, hvad der sker i øjeblikket. Det ene af museerne ligger i Tjernihiv, hvor der er voldsomme kampe, og der er museet blevet lavet om til beskyttelsesrum for kvinder og børn,” fortæller han.

De ukrainske museer har arbejdet i døgndrift for at få pakket deres samlinger ned.

“Men de frygter, hvad der sker videre frem. Både i forhold til bombninger, efterfølgende plyndringer og eventuelle overflytninger af genstande til Rusland.”

“Det er en vigtig del af den ukrainske identitet, og det er den, man frygter at miste,” siger Mads Kähler Holst.

Hør hele indslaget fra Moesgaard Museum i klippet øverst.

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet