Nyhedsartikel

Ukrainsk kulturarv er i sikkerhed på dansk museum

Ansatte på Ukraines museer kæmper lige nu for at redde landets kulturarv, som de frygter bliver plyndret af russere under invasionen af landet.

Men en del af den kulturarv er allerede i sikkerhed i Danmark. På Moesgaard Museum har de en lang en række genstande fra Ukraines nationalhistoriske museum, der er udlånt til udstillingen ‘RUS – Vikinger i øst’.

Direktør på museet, Mads Kähler Holst, er glad for, at de mange genstande befinder sig langt fra det kaos de ukrainske kolleger oplever lige nu.

”Det er ret bevægende at høre, hvad der sker i øjeblikket. Det ene af museerne ligger i Tjernihiv, hvor der er voldsomme kampe, og der er museet blevet lavet om til beskyttelsesrum for kvinder og børn,” fortæller han.

De ukrainske museer har arbejdet i døgndrift for at få pakket deres samlinger ned.

“Men de frygter, hvad der sker videre frem. Både i forhold til bombninger, efterfølgende plyndringer og eventuelle overflytninger af genstande til Rusland.”

“Det er en vigtig del af den ukrainske identitet, og det er den, man frygter at miste,” siger Mads Kähler Holst.

Hør hele indslaget fra Moesgaard Museum i klippet øverst.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet