Nyhedsartikel

Ukrainske flygtninge vender tilbage til hjemlandet: “Folk flytter jo ikke for sjov”

Martin Møller og Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Over de seneste seks uger er over fire millioner ukrainere flygtet fra deres krigsramte hjemland. Men nu begynder de første meldinger at komme om, at de vender tilbage igen.

Det siger Elisabeth Arnsdorf Haslund, der er talsperson for UNHCR, FN’s flygtningeorganisation i de nordiske og baltiske lande.

“Vi har modtaget meldinger om, at et antal ukrainske flygtninge vælger at returnere til Ukraine. Og det kan der være mange forskellige årsager til. For nogle handler det om, at de har været adskilt fra familie eller skal tilbage og tage sig af noget familie. For andre kan det handle om deres levebrød. De har måske noget arbejde, de skal tilbage til eller noget jord, der skal dyrkes,” siger hun til Radio4 Morgen.

Jonas Skovrup Christensen, der bor i den ukrainske hovedstad, Kiev, med sin familie, oplever også, at der er flere mennesker i byen.

“Vi oplever, at der er flere biler på gaden, flere mennesker. Der er nogle cafeer, der åbner op lige så stille. Jeg vil ikke sige, at det ligner Kiev fra før krigen – det gør det på ingen måde – det er stadig en spøgelsesby sammenlignet med før. Men der er meget mere liv, end der var de første to uger,” siger han.

Hør interviewet med Jonas Skovrup Christensen, der bor i den ukrainske hovedstad, Kiev, med sin familie, her:

Han kender selv flere, der er vendt tilbage.

“Min svigerfar, hans kæreste og hendes datter kom tilbage fredag, og det gjorde nogle andre venner også. Henholdsvis fra en lille landsby hundrede kilometer østpå og andre fra det vestlige Ukraine. Folk skal på arbejde. De får ikke løn, hvis de ikke er på arbejde. Så hvis man har mulighed for at komme på arbejde, så gør man det, og det havde de,” siger han til Radio4 Morgen.

“Mere sikkert nu i Kiev end tidligere”

Ifølge den ukrainske grænsevagt, rejste over 21.000 ukrainere ind i landet igen den 4. april, hvor de seneste tal er fra.

Jonas Skovrup Christensen, der bor i Kiev med sin familie, mener, at det er mere sikkert at vende tilbage nu end tidligere.

“Situationen har også ændret sig her. Det er mere sikkert nu i Kiev end tidligere plus, at folk bliver trætte af at være væk fra deres hjem. Folk flytter jo ikke for sjov. Det er ikke nødvendigvis bekvemt at bo i et lille rum med andre mennesker et eller andet sted i landet, så de fleste mennesker vil jo gerne hjem, hvis de kan, og de føler sig sikre nok til at tage hjem”, siger han til Radio4 Morgen.

Og det er Kristina Grünenberg, lektor ved Institut for Antropologi ved Københavns Universitet, enig i.

“Alle flygtninge vil gerne hurtigt hjem igen. Krisen i Ukraine er relativt ny. Det betyder selvfølgelig også noget, at det ikke er ret lang tid siden, at de her mennesker har forladt deres hjemland,” siger hun.

Hør interviewet med Kristina Grünenberg, lektor ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet, her:

Desuden er situationen meget forskellig rundt omkring i landet, fortæller hun.

“Ukraine er et kæmpestort land, og selvom vi får en fornemmelse af gennem medierne, at der er krig i hele landet, så vil der selvfølgelig også være nogle områder, som ikke er så berørt af krigen, og hvor det kunne være muligt at vende hjem til. Og som UNHCR (FN’s flygtningeorganisation, red.) ganske rigtig påpeger, så handler det selvfølgelig også om, at man har familie, og man har sit hjem – forhåbentlig – stadigvæk i Ukraine”, siger hun til Radio4 Morgen.

Siden krigen brød ud er 4,2 millioner mennesker flygtet fra Ukraine, viser tal fra FN’s flygtningeorganisation.

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet