Nyhedsartikel

Ulovlige sprøjtemidler ved hver femte kontrolbesøg hos landmænd

Gustav Pors Olesen / Mathias Bonde
mabo@radio4.dk

Ved knap hver femte af de kontrolbesøg, som landbrugsstyrelsen foretog i 2022, fandt de sprøjtemidler, som ikke er godkendt i Danmark.

Det kan være fordi sprøjtemidlet er ulovligt, fordi det bliver opbevaret forkert – eller fordi det ikke har det rigtig mærkat.

Det viser tal fra Landsbrugsstyrelsen som Radio4 er i besiddelse af.

Fra Danmarks Naturfredningsforening lyder det, at tallene er alarmerende høje.

Det siger Rikke Lundsgaard, agronom og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

“Ultimativt handler det her om dyr og menneskers sundhed. De her midler er jo blevet forbudt af en årsag, og man skal ikke bagatellisere det her til et spørgsmål om mærkater og etiketter. Det er uacceptabelt og på alle måder uforsvarligt, at de her stoffer står ude hos landmændene.”

Du kan høre hele interviewet med Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening her:

Hos landmændenes brancheorganisation, Landbrug og Fødevare, læser man tallene mindre alarmerende.

Thor Gunnar Koefod er landmand på Bornholm og viceformand i landmændenes brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer. Han mener at Danmarks Naturfredningsforening pisker en stemning op.

Han peger på, at de fleste af lovovertrædelserne ved kontrolbesøgene skyldes forkerte etiketter, eller gamle produkter som ikke længere anvendes og som de pågældende landmænd, ikke har fået smidt ud.

“Langt de fleste tilfælde handler om sprøjtemidler som står på et lager – som lige pludselig er blevet ulovlig fordi der skal en ny etikette på. Det ser Landbrugsstyrelsen når de kommer på kontrol, og det er uheldigt. Men det her har ikke noget at gøre med hverken sundhed eller forurening at gøre. Det handler om administration.”

Du kan høre hele interviewet med Thor Gunnar Koefod her:

I 2022 fandt landbrugsstyrelsen 116 tilfælde, hvor en landmand har været i besiddelse af ikke godkendte sprøjtemidler. Det svarer til 18%. Landbrugsstyrelsen oplyser, som Thor Gunnar Koefod også påpeger, at nogle af tilfældene af overtrædelserne kan være et forkert mærkat.

Det vil sige at mærkatet på sprøjtemidlet ikke er opdateret, eksempelvis med en ny brugsanvisning.

Derfor kan en landmand have to flasker sprøjtemiddel med det samme indhold, hvoraf den ene ikke er godkendt fordi den har et gammelt mærkat, og den anden er godkendt.

Men Rikke Lundsgaard, agronom og seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening henviser til, at stofferne er forbudte – og i øvrigt har været det i mange år.

“I flere tilfælde er der fundet et stof som hedder Malathion, som har været ulovligt siden 2007. Det er længe at have et produkt stående som man ikke må have – og som man slet ikke må bruge.”

I 2021 fandt Landbrugsstyrelsen ikke godkendte sprøjtemidler hos 141 landmænd.

Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet