Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Skrevet af

4. juni 2023

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt sig slet ikke på bebyggelsesarealer, skriver Miljøstyrelsen.

Det er forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum, der har stået for at fange, mærke og overvåge ulven.

– Vi skal være meget forsigtige med at generalisere med, at det er sådan alle ulve i Danmark vil opføre sig. Det kræver flere ulve, før vi kan trække den type konklusioner, siger professor Peter Sunde fra Institut for Ecosience på Aarhus Universitet.

Forskerne har ikke specifikt undersøgt ulvens færden i forhold til for eksempel husdyr som får, men overvågningen viser, at ulven ikke er tiltrukket af den slags områder, fortæller professoren, der siger, at der ikke er grund til at være bange for ulven.

Forskerne lavede et “rødhætteeksperiment” for at se, hvad der sker, når mennesker kommer tæt på en ulv, der ligger ned. Når de kom tættere på end 50 meter, rejste ulven sig og bevægede sig væk. Den fortsatte 8,5 kilometer, før den lagde sig ned og hvilede sig igen. Det viser, at ulven ikke har mistet sin skyhed over for mennesker, – konkluderer Miljøstyrelsen.

Hanulven er født på det militære øvelsesterræn Borris Hede øst for Skjern. Her befandt den sig størstedelen af tiden. 21 procent af tiden befandt den sig i skov, mens den brugte fem procent af sin tid på landbrugsarealer. Den bevægede sig i gennemsnit ti kilometer om dagen og var især aktiv omkring solopgang og solnedgang.

Hør professoren om ulven her:

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

05:05
08:00