Under halvdelen af landets kommuner hjælper fædre med fødselsdepression

(ARKIV) Modelfoto af psykisk syg, den 21. september 2016.Flere fagfolk fra psykiatriområdet foreslår, at der oprettes en akuttelefon til psykisk syge. Forslaget får en blandet modtagelse fra foreninger og politikere. Det skriver Ritzau, fredag den 31. maj 2019.. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

23. maj 2022

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Næsten lige så mange fædre som mødre udvikler en fødselsdepression, når en lille ny kommer til verden.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

På trods af det er der langt færre behandlingstilbud til fædrene.

Nye tal fra Forum for Mænds Sundhed viser nemlig, at kun 46 ud af 98 af landets kommuner har behandlingstilbud til fødselsdeprimerede fædre.

Hør hele interviewet med Karsten Johannes Jørgensen, der selv har haft en fødselsdepression uden at få hjælp.

For kvinderne er der tilbud at hente fra så godt som samtlige kommuner, hvis de bliver ramt af en fødselsdepression.

Det er et problem, mener Johanne Smith-Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og ekspert i fødselsdepressioner.

“Hvis man har en depression som far og man for er på barsel med sit barn, så kan det få konsekvenser for ens mulighed for at være en tilstrækkelig omsorgsgiver, og det kan få konsekvenser for barnets udvikling”, fortæller hun.

Karsten Johannes Jørgensen fra Harlev nær Aarhus er en af de fædre, som selv havde en fødselsdepression for fire år siden. Han havde dengang svært ved at elske sin nyfødte søn.

”Jeg oplevede rigtig meget vrede og sådan afsky eller had ligefrem. Altså det der med, at man faktisk bare ønsker, at ens barn ikke var her. Specielt i de perioder hvor han (søn, red.) krævede noget af mig,” siger han.

Dengang fik han ikke tilbudt nogen kommunal hjælp. Aarhus Kommune er nemlig en af de kommuner, som hverken screener eller tilbyder fædre med fødselsdepression hjælp.

“Set i bagklogskabens lys ville det da have været rart med hjælp fra kommunen. Ligesom jeg selv ryger mange fødselsdeprimerede nok under radaren, fordi vi ikke selv erkender vores behov til hjælp”, siger Karsten Johannes Jørgensen.

Hør hele interviewet med direktør Ninna Thomsen i Mødrehjælpen, der kritiserer de manglende behandlingstilbud til mænd med fødselsdepression.

Hos Mødrehjælpen mener direktør Ninna Thomsen, at det er på tide, at samtlige kommuner indfører automatisk behandlingstilbud til fædre, der bliver ramt af fødselsdepression.

“Det her er jo et godt eksempel på, at der ikke er lige rettigheder mellem mødre og fædre. Vi ved, at det er vigtigt for barnets udvikling, at begge forældre har overskud til at tage sig af barnet de første 1000 dage af dets liv. Ellers kan det have en negativ påvirkning resten af dets liv. Derfor bør det både være en statslig og kommunal pligt at tilbyde alle fædre og mødre behandling for fødselsdepression. Ellers kan det ramme samfundet hårdt på grund af lange mentale sygdomsforløb”, fortæller hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde ifølge Socialdemokratiets pressetjeneste ikke til til at fortælle, hvorvidt der er planer eller ej om at indføre krav fra samtlige kommuner om at tilbyde behandling til fødselsdeprimerede fædre.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00