Nyhedsartikel

Under halvdelen af landets kommuner hjælper fædre med fødselsdepression

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Næsten lige så mange fædre som mødre udvikler en fødselsdepression, når en lille ny kommer til verden.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

På trods af det er der langt færre behandlingstilbud til fædrene.

Nye tal fra Forum for Mænds Sundhed viser nemlig, at kun 46 ud af 98 af landets kommuner har behandlingstilbud til fødselsdeprimerede fædre.

Hør hele interviewet med Karsten Johannes Jørgensen, der selv har haft en fødselsdepression uden at få hjælp.

For kvinderne er der tilbud at hente fra så godt som samtlige kommuner, hvis de bliver ramt af en fødselsdepression.

Det er et problem, mener Johanne Smith-Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og ekspert i fødselsdepressioner.

“Hvis man har en depression som far og man for er på barsel med sit barn, så kan det få konsekvenser for ens mulighed for at være en tilstrækkelig omsorgsgiver, og det kan få konsekvenser for barnets udvikling”, fortæller hun.

Karsten Johannes Jørgensen fra Harlev nær Aarhus er en af de fædre, som selv havde en fødselsdepression for fire år siden. Han havde dengang svært ved at elske sin nyfødte søn.

”Jeg oplevede rigtig meget vrede og sådan afsky eller had ligefrem. Altså det der med, at man faktisk bare ønsker, at ens barn ikke var her. Specielt i de perioder hvor han (søn, red.) krævede noget af mig,” siger han.

Dengang fik han ikke tilbudt nogen kommunal hjælp. Aarhus Kommune er nemlig en af de kommuner, som hverken screener eller tilbyder fædre med fødselsdepression hjælp.

“Set i bagklogskabens lys ville det da have været rart med hjælp fra kommunen. Ligesom jeg selv ryger mange fødselsdeprimerede nok under radaren, fordi vi ikke selv erkender vores behov til hjælp”, siger Karsten Johannes Jørgensen.

Hør hele interviewet med direktør Ninna Thomsen i Mødrehjælpen, der kritiserer de manglende behandlingstilbud til mænd med fødselsdepression.

Hos Mødrehjælpen mener direktør Ninna Thomsen, at det er på tide, at samtlige kommuner indfører automatisk behandlingstilbud til fædre, der bliver ramt af fødselsdepression.

“Det her er jo et godt eksempel på, at der ikke er lige rettigheder mellem mødre og fædre. Vi ved, at det er vigtigt for barnets udvikling, at begge forældre har overskud til at tage sig af barnet de første 1000 dage af dets liv. Ellers kan det have en negativ påvirkning resten af dets liv. Derfor bør det både være en statslig og kommunal pligt at tilbyde alle fædre og mødre behandling for fødselsdepression. Ellers kan det ramme samfundet hårdt på grund af lange mentale sygdomsforløb”, fortæller hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde ifølge Socialdemokratiets pressetjeneste ikke til til at fortælle, hvorvidt der er planer eller ej om at indføre krav fra samtlige kommuner om at tilbyde behandling til fødselsdeprimerede fædre.

Læs også

25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere
25.06.22

Søren Espersen og Dennis Flydtkjær flygter fra Dansk Folkeparti

Siden Morten Messerschmidt d. 23 januar i år overtog posten som Dansk Folkeparti formand, er hans folketingsgruppe skrumpet fra at have 16 medlemmer til nu seks medlemmer. Senest er det Dennis Flydtkjær som har valgt at forlade partiet. “I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder,…

Læs mere
25.06.22

DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop. Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet