Nyhedsartikel

Under halvdelen af landets kommuner hjælper fædre med fødselsdepression

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Næsten lige så mange fædre som mødre udvikler en fødselsdepression, når en lille ny kommer til verden.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

På trods af det er der langt færre behandlingstilbud til fædrene.

Nye tal fra Forum for Mænds Sundhed viser nemlig, at kun 46 ud af 98 af landets kommuner har behandlingstilbud til fødselsdeprimerede fædre.

Hør hele interviewet med Karsten Johannes Jørgensen, der selv har haft en fødselsdepression uden at få hjælp.

For kvinderne er der tilbud at hente fra så godt som samtlige kommuner, hvis de bliver ramt af en fødselsdepression.

Det er et problem, mener Johanne Smith-Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og ekspert i fødselsdepressioner.

“Hvis man har en depression som far og man for er på barsel med sit barn, så kan det få konsekvenser for ens mulighed for at være en tilstrækkelig omsorgsgiver, og det kan få konsekvenser for barnets udvikling”, fortæller hun.

Karsten Johannes Jørgensen fra Harlev nær Aarhus er en af de fædre, som selv havde en fødselsdepression for fire år siden. Han havde dengang svært ved at elske sin nyfødte søn.

”Jeg oplevede rigtig meget vrede og sådan afsky eller had ligefrem. Altså det der med, at man faktisk bare ønsker, at ens barn ikke var her. Specielt i de perioder hvor han (søn, red.) krævede noget af mig,” siger han.

Dengang fik han ikke tilbudt nogen kommunal hjælp. Aarhus Kommune er nemlig en af de kommuner, som hverken screener eller tilbyder fædre med fødselsdepression hjælp.

“Set i bagklogskabens lys ville det da have været rart med hjælp fra kommunen. Ligesom jeg selv ryger mange fødselsdeprimerede nok under radaren, fordi vi ikke selv erkender vores behov til hjælp”, siger Karsten Johannes Jørgensen.

Hør hele interviewet med direktør Ninna Thomsen i Mødrehjælpen, der kritiserer de manglende behandlingstilbud til mænd med fødselsdepression.

Hos Mødrehjælpen mener direktør Ninna Thomsen, at det er på tide, at samtlige kommuner indfører automatisk behandlingstilbud til fædre, der bliver ramt af fødselsdepression.

“Det her er jo et godt eksempel på, at der ikke er lige rettigheder mellem mødre og fædre. Vi ved, at det er vigtigt for barnets udvikling, at begge forældre har overskud til at tage sig af barnet de første 1000 dage af dets liv. Ellers kan det have en negativ påvirkning resten af dets liv. Derfor bør det både være en statslig og kommunal pligt at tilbyde alle fædre og mødre behandling for fødselsdepression. Ellers kan det ramme samfundet hårdt på grund af lange mentale sygdomsforløb”, fortæller hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde ifølge Socialdemokratiets pressetjeneste ikke til til at fortælle, hvorvidt der er planer eller ej om at indføre krav fra samtlige kommuner om at tilbyde behandling til fødselsdeprimerede fædre.

Læs også

08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere
07.02.23

Som om ulykkerne ikke vil stoppe for Ellemann og Venstre

Med vicestatsminister og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, på sygeorlov er Venstre efterladt i en vanskelig situation. Det er blevet endnu sværere at se, hvordan partiets krise kan stoppes. Da Jakob Ellemann-Jensen kort før jul trådte ind i den nye SVM-regering med titel af forsvarsminister og vicestatsminister, forklarede han journalisterne, at han skulle være klar til at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet