Unødvendige operationer ryster region: Formand kræver redegørelse

Skrevet af

13. januar 2022

Kontrollen var mangelfuld og regler blev ikke overholdt, da en større gruppe patienter blev invalideret på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Sygehusets ledelse påtager sig ansvar.

Hospitalsdirektøren beklager nu, at et større antal patienter blev udsat for unødvendige operationer på sygehusets ortopædkirurgiske afdeling.

”Vi er virkelig kede af, at der er patienter, som har oplevet, at operationen ikke hjalp dem, men i stedet gav dem langvarige gener. Det er ikke sådan, at vi ønsker at drive vores hospital”, siger Kristian Antonsen, direktør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital til Radio4 og TV 2.

Flere end 500 patienter har fået den omdiskuterede operation, der normalt bruges til at afhjælpe særlige ankellidelser. På sygehusets fodkirurgiske afdeling fik et større antal patienter dog udført indgrebet i forbindelse med skader, der normalt ikke burde medføre operation.

Hospitalsdirektøren understreger, at alle sygehusets læger og kirurger har pligt til at kontrollere kvaliteten af alle behandlinger, som de udsætter patienterne for.

”Det skete ikke her, og det kan man så klandre kirurgen for. Man kan vel også godt klandre ledelsen og dermed også ledelsen af hospitalet. Så det ansvar tager vi på os”, siger han.

Patienterstatningen har indtil videre anerkendt erstatninger til 40 patienter for de invaliderende skader, som operationerne medførte. Formanden for Region Hovedstadens sundhedsudvalg kræver derfor en redegørelse, hvor alle operationer fra Bispebjerg gennemgås.

”Jeg undrer mig over, at det her kunne få lov til at køre i så mange år, som det har gjort. Man kan jo undre sig over, at det ikke er blevet stoppet tidligere. Vi skal vide, hvilke sikkerhedsforanstaltninger hospitalerne har for, at den slags ikke kan gentage sig,” siger Konservatives Christoffer Buster Reinhardt, der er formand for sundhedsudvalget.

Christine Dal, medlem af Sundhedsudvalget for Venstre, kræver ligeledes en redegørelse fra regionens sundhedsfaglige ansvarlige.

”Jeg er dybt rystet over ikke at være informeret om den her sag. Vi skal have spurgt det her hospital og den her afdeling, hvorfor man ikke har stoppet det her noget før,” siger Christine Dal.

Foreløbigt er 120 patienter blevet genindkaldt til nye undersøgelser på sygehuset.

 

Har du oplevet noget lignende – eller har du oplysninger i sagen? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv til TIP@RADIO4.DK

Du finder første afsnit af Det kirurgiske eksperiment her.

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

03:05
04:00