Nyhedsartikel

Uvidende danske pensionsselskaber har indirekte støttet Myanmars militærregime

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

22 millioner af danskeres pensionskroner har gennem tre danske pensionsselskaber været investeret i den indiske industrivirksomhed Adani Ports, der i en ny rapport kædes sammen med Myanmars militærregime.

Den uafhængige, australske organisation Australian Centre for International Justice retter i en ny rapport skarp kritik af den indiske virksomhed Adani Ports, som tre danske pensionsselskaber har investeret i, og opfordrer investorer til at frasælge aktier.

De fire danske pensionsselskaber er AP Pension, Pensam, Lægernes Pension.

Virksomheden, Adani Ports, har ifølge rapporten overført ca. 325 mio. kr. i forbindelse med et stort havneprojekt i byen Yangon i Myanmar til virksomheden Myanmar Economic Corporation. Virksomheden er et stort konglomerat, der er ejet og drevet af militæret i Myanmar.

Af de i alt 22 millioner kroner, som de danske pensionsselskaber har investeret i indiske Adani Ports, er langt størstedelen af værdipapirerne ejet af AP Pension og Pensam. AP Pension står således for en aktiepost på ca. 14,6 mio. kr., mens Pensam har for ca. 6,7 mio. kr. i virksomhedsobligationer i Adani Ports. De resterende ca. 600.000 står Lægernes Pension for.

Udover pengeoverførslen på ca. 325 mio. kr. afslører den australske rapport også, at direktøren for Adani Ports, Karan Adani, har mødt og udvekslet gaver med den militære leder i Myanmar, Min Aung Hlaing.

Vidste det ikke – nu bliver det undersøgt

De danske pensionsselskaber understreger, at man ikke har kendt til de forhold, der bliver beskrevet i rapporten, og fortæller derudover, at Adani Ports-aktien er blevet en del af pensionsselskabernes portefølje gennem eksterne investeringsfonde. Det er således ikke de danske pensionsselskaber, der selv aktivt har købt den indiske aktie.

”Vi har allerede taget dialog med vores rådgiver Sustainalytics om de nye oplysninger, som vi selvsagt tager meget alvorligt i lyset af de ulykkelige begivenheder, der finder sted i Myanmar, og vi kommer til at undersøge sagen nærmere i samarbejde med vores rådgiver,” skriver ESG-chef Mikael Bek fra Pensam til Radio4.

Samme melding lyder fra AP Pension.

“Vi har brug for at undersøge sagen nærmere sammen med vores eksterne rådgiver, før vi kan sige noget konkret om, hvordan vi håndterer situationen,” siger pressechef i AP Pension, Nicolai Nielsen, til Radio4.

Adani Ports-aktien har også skabt uro i Norge. Her er det kommet frem, at Oljefondet, der er en norsk statsejet pensionsfond, har investeret 1,4 mia. kr. i den indiske virksomhed.

Hos pensionsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension forsikrer man også om, at sagen nu bliver undersøgt.

”Når der kommer sådanne oplysninger frem, så går der en proces i gang ude hos pensionsselskaberne, fordi det er jo helt nye oplysninger. Selskaberne skal undersøge, hvad der ligger bag de nye oplysninger og være sikre på, at oplysningerne er helt korrekte. Og til sidst skal de jo så tage en beslutning om, hvorvidt det er så problematisk, og om der bør handles på det”.

“Danske pensionsselskaber har 3.500 mia. kr. stående i forskellige aktiver. To tredjedele af dem er i udlandet, så det sker af og til, at der opstår tvivlsspørgsmål og dilemmaer, som de her. Det her, vil jeg dog nok sige, er beskyldninger om forhold i den grovere ende,” siger underdirektør i Forsikring og Pension, Tom Vile Jensen.

Adani Ports-aktien har ellers været et godt bekendtskab for de danske pensionsformuer i 2021. Siden 1. januar er den nemlig steget med 68,67%.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at pensionsselskabet P+ også havde aktier i Adani Ports. Efter udgivelse er redaktionen blevet gjort opmærksom på, at det ikke længere er tilfældet. Adani Ports-aktien fremgår af P+’s aktieliste pr. 31/12-2020, mens P+ oplyser, at aktien i februar er blevet frasolgt “som følge af overvejelser omkring miljø og finansielle forhold hos selskabet”.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet