Nyhedsartikel

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Anders Worre
andkw@radio4.dk

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel.

En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002.

Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de danske farvande. Det siger Iltsvindsforsker og forfatter bag rapporten, Jens Würgler Hansen til Radio4.

“Konsekvenserne er rigtig slemme, for i de iltsvindsramte områder lider havmiljøet. Livet under overfladen er afhængigt af ilt, så det bliver simpelthen kvalt. I de hårdest ramte områder dør fisk. Det er en tragedie for dansk havmiljø, som udspiller sig lige nu.”

De værst ramte farvande er Limfjorden, Mariager Fjord og det Sydfynske Øhav og farvandene omkring Sønderjylland, men også et stort område i Østersøen vest for Bornholm er ramt af kraftig iltsvind.

Sven Hørup bor ved Limfjorden og kan se med egne øjne, hvad iltsvindet gør ved havmiljøet:

“Livet og krabberne, det hele er væk. Jeg har boet her i 50 år og set hvordan livet stille og roligt har forsvundet. Jeg har to børnebørn, jeg gerne vil tage med ud og fiske, men det er totalt håbløst. Fjorden er død. Det gør mig ked af det.”

Du kan høre hele interviewet med Sven Hørup her:

Iltsvindet i de andre danske farvande plejer at være værst i det tidlige efterår, men Jens Würgler Hansen frygter, at det kan blive endnu værre. Det siger han til Radio4.

“Der er rigtig store områder, hvor der endnu ikke er iltsvind, men hvor iltindholdet er meget lavt, og her vil der potentielt komme iltsvind. Og i de områder, som allerede er ramt, kan det blive endnu værre. Det vil sige, at de steder, hvor livet endnu ikke dør, kan det begynde at dø.”

Det er især ved varmt og vindstille vejr, at iltsvindet forekommer.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) siger, at rapporten viser “alarmerende forhold”.

Han vil nu indkalde eksperter og organisationer til møde for at sikre, at “alle relevante værktøjer er i brug”, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Miljøminister Magnus Heunicke har ikke haft mulighed til at stille op til interview hos Radio4.

Foto: Nils Svaleb/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet