Nyhedsartikel

Vagtlægernes videokald bliver ikke gemt: – Et problem for patientsikkerheden

Allan Christiansen, Jais Nørgaard Alstrøm, Nicolai Henriksen, Tobias Hansen Bødker
alch@radio4.dk, jna@radio4.dk, nih@radio4.dk

Når patienter kontakter lægevagten, bliver en lydoptagelse af telefonsamtalen gemt som et led i kvalitetssikring, men hvis lægen beder sin patient om at komme på videokald, bliver videoen ikke gemt. Det møder nu kritik.

Hver gang en patient ringer til lægevagten for at få hjælp, bliver en lydoptagelse af samtalen gemt.  

Det sker, så man kan lære af samtalen, hvis der bliver begået fejl.

Men når lægen i samme samtale stiller sin patient igennem på video, bliver videoen ikke gemt. Det er udelukkende lyden derfra, der gemmes. 

Den praksis bliver nu kritiseret fra flere sider. 

– Det er et problem for patientsikkerheden, at videoerne ikke bliver gemt, fordi de så ikke bliver brugt til læring, siger Inge Kristensen, der er direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed. 

Læs også: 37-årig døde natten efter videoopkald med vagtlægen: “Han havde gode chancer for at overleve”

Også interesseorganisationen Danske Patienter mener, det er problematisk, at videomaterialet ikke bliver gemt. 

– At man undlader et vigtigt læringsmateriale, det stiller vi os simpelthen uforstående overfor, siger Anette Wandel, vicedirektør hos Danske Patienter. 

Radio4 har i denne uge beskrevet tre tilfælde, hvor symptomer på alvorlig sygdom tilsyneladende blev overset under videokonsultationer i lægevagten. I alle tilfælde er der blevet klaget over de pågældende vagtlæger.  

Du kan høre om to af sagerne i Radio4 Undersøgers nye podcast FOKUS, som du finder her. 

I det ene tilfælde er klagen stadig under behandling, men i de to andre sager har de behandlende læger modtaget kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn. 

– Det siger jo, at man har brugt det (videokonsultationer red.) i nogle forkerte tilfælde, og det er også derfor, at det er rigtig vigtigt, at man bevarer det her materiale som dokumentationsmateriale, så man kan lære af det.  For det er jo helt tydeligt nogle situationer, hvor man har begået en fejl, siger Anette Wandel. 

Vil have undersøgt praksis 

Videokonsultationer i lægevagten er et nyt værktøj, der blev indført under coronapandemien. Siden har anvendelsen været støt stigende. 

Flere sundhedsordførere vil derfor have indført retningslinjer for, i hvilke tilfælde det er forsvarligt at bruge videokonsultationer, når en patient har kontaktet lægevagten. I samme ombæring bør man også vurdere, om videoerne skal gemmes eller ej, mener Danmarksdemokraterne. 

– Hvis der skal laves retningslinjer for brugen af video i lægevagten, bør man også undersøge, om det giver mening, at man har en praksis, hvor videoerne gemmes. Det synes jeg ville være logisk, siger Jens Henrik Thulesen Dahl. 

Hos Socialdemokratiet vil sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ikke svare direkte på, hvordan regeringspartiet forholder sig til, at videoer fra lægevagten ikke bliver gemt.  

Men han mener, at man generelt “hele tiden” skal “sørge for at optimere dokumentationen” i forbindelse med konsultationer hos lægen. 

– Man må hele tiden prøve at opbygge systemerne, så de i højest muligt omfang tager hensyn til patienternes sikkerhed. Og deri ligger naturligvis også, at man skal kunne gå tilbage og finde ud af, hvilket materiale, lægen traf sine beslutninger på, siger han. 

Læs også: Seksårig dreng indlagt akut efter videokonsultation med vagtlæge: Overså tydelige tegn på leversvigt 

Foto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet