Nyhedsartikel

Vi forbruger for meget og genanvender for lidt i Danmark

Ritzau

Selv om vi panter i stor stil, sorterer vores affald og køber brugte møbler og børnetøj i stedet for nyt, er det langtfra nok.

En ny rapport over Danmarks ressourceforbrug viser, at vi kun genanvender materialer svarende til fire procent af det samlede materialeforbrug. Industriens Fond er sammen med blandt andet Dansk Industri og Ingeniørforeningen, IDA, partnere på rapporten.

Det er væsentligt dårligere end det globale gennemsnit på 7,2 procent, og det kalder på handling, siger Thomas Hoffmann Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond.

“Det er lavere end det, vi har gået og troet, men vi har simpelthen ikke haft data og fakta på plads før nu. Rapporten viser, at der er en brændende platform. Der er brug for massiv handling for at gøre noget ved det her.”

Fordeler man det årlige danske materialeforbrug ud på hver enkelt indbygger, svarer det til 24,5 ton materialer.

Det er højere end EU-gennemsnittet på 17,8 ton. Og det er mere end tre gange højere end de otte ton, vi skal ned på for at være nogenlunde bæredygtige.

Det betyder også, at vi udleder store mængder CO2, der påvirker klimaet for alle andre beboere på jordkloden.

Det kommer som en overraskelse for Karin Klitgaard, der er underdirektør i Dansk Industri med ansvar for miljøpolitik og cirkulær økonomi.

“Der er mange gode løsninger derude, men vi har måske været lidt langsomme til at komme i gang med genanvendelse, selv om vi blandt andet har reformeret affaldsområdet. Og så har der nok været for lidt fokus på det materialeforbrug, der stammer fra værdikæden,” siger hun.

Du kan høre hele interviewet med Karin Klitgaard her: 

Dansk Industri efterlyser nu, at regeringen og Folketinget vedtager en strategi for cirkulær økonomi i Danmark. Det skal blandt andet sætte rammerne for offentlige indkøb og fokuserer på de cirkulære virksomheders rammevilkår.

Rapporten peger på en række områder, hvor Danmark med størst effekt kan reducere sit materialeforbrug og dermed udledningen af CO2.

Blandt andet vil man kunne øge cirkulariteten kraftigt ved at genanvende langt flere materialer inden for byggeriet.

Der er også et stort potentiale i at omlægge transportsektoren, fremgår det.

/ritzau/

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet