Nyhedsartikel

Vognmændene får uventet støtte: Minkavlere bakker op om demonstrationer

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er interesseorganisationen Danske Mink, der nu tilslutter sig de danske vognmænd og lastbilchaufførers modstand mod den kilometerafgift, som regeringen sammen med flere partier har vedtaget.

Men ifølge Jesper Vad Jensen, minkavler og bestyrelsesmedlem i Danske Mink, handler støtten til vognmændene ikke om selve lovgivningen, men om regeringens måde at “tromle henover endnu et erhverv”, siger han.

“Jeg har ikke noget imod, at regeringen indfører en grøn afgift, men jeg har noget imod, at man tromler henover endnu et erhverv. Danske minkavlere blev om nogen udsat for et overgreb af regeringen. Fiskerne har også fået en tur, og nu er det vognmændene, som står for skud. Nok må være nok på et tidspunkt.”

Det er særligt kilometerafgiften, som mandag fik vognmændene til at demonstrere ved at blokere flere veje i hele landet. Fra 2025 pålægges lastbiler en afgift per kilometer for at mindske transportsektorens klimabelastning. I 2030 vil det cirka være 1,3 kroner for lastbiler, som kører på diesel eller benzin mod 20 øre for lastbiler, som kører på el.

For Jesper Vad Jensen er det dog underordnet, at afgiften forventes at sænke CO2 udledningen. For ham handler det om regeringens metoder og kommunikation.

“Det, vi er utilfredse med, er, at regeringen igen tromler henover et erhverv uden at lytte til dem. Det virker overhovedet ikke som om, ministeren lytter til det, som branchen kommer med.”

Derfor anser Jesper Vad Jensen Danske Minks støtte til vognmændene som en slags fagbevægelse.

“Hvis det havde været fagbevægelsens medlemmer, man havde udsat for noget lignende, skulle fagbevægelsen nok stå og gøre, det de gør. Vi er bare ikke organiseret på samme måde, fordi vi er mange forskellige små brancher. Derfor støtter vi op om hinanden, når der er noget, vi synes er urimeligt. Det er tanken med vores støtte.”

Hele interviewet med Jesper Vad Jensen kan du høre her:

På baggrund af vognmændenes vejblokader mandag er brancheorganisationen Danske Vognmænd indkaldt til møde med transportminister Thomas Danielsen (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S) tirsdag.

Foto: 

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet