Vognmændene får uventet støtte: Minkavlere bakker op om demonstrationer

Lastbiler blokere tilkørsel til motorvejen ved Mejrup. Foto: Morten Stricker

Skrevet af

16. maj 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Det er interesseorganisationen Danske Mink, der nu tilslutter sig de danske vognmænd og lastbilchaufførers modstand mod den kilometerafgift, som regeringen sammen med flere partier har vedtaget.

Men ifølge Jesper Vad Jensen, minkavler og bestyrelsesmedlem i Danske Mink, handler støtten til vognmændene ikke om selve lovgivningen, men om regeringens måde at “tromle henover endnu et erhverv”, siger han.

“Jeg har ikke noget imod, at regeringen indfører en grøn afgift, men jeg har noget imod, at man tromler henover endnu et erhverv. Danske minkavlere blev om nogen udsat for et overgreb af regeringen. Fiskerne har også fået en tur, og nu er det vognmændene, som står for skud. Nok må være nok på et tidspunkt.”

Det er særligt kilometerafgiften, som mandag fik vognmændene til at demonstrere ved at blokere flere veje i hele landet. Fra 2025 pålægges lastbiler en afgift per kilometer for at mindske transportsektorens klimabelastning. I 2030 vil det cirka være 1,3 kroner for lastbiler, som kører på diesel eller benzin mod 20 øre for lastbiler, som kører på el.

For Jesper Vad Jensen er det dog underordnet, at afgiften forventes at sænke CO2 udledningen. For ham handler det om regeringens metoder og kommunikation.

“Det, vi er utilfredse med, er, at regeringen igen tromler henover et erhverv uden at lytte til dem. Det virker overhovedet ikke som om, ministeren lytter til det, som branchen kommer med.”

Derfor anser Jesper Vad Jensen Danske Minks støtte til vognmændene som en slags fagbevægelse.

“Hvis det havde været fagbevægelsens medlemmer, man havde udsat for noget lignende, skulle fagbevægelsen nok stå og gøre, det de gør. Vi er bare ikke organiseret på samme måde, fordi vi er mange forskellige små brancher. Derfor støtter vi op om hinanden, når der er noget, vi synes er urimeligt. Det er tanken med vores støtte.”

Hele interviewet med Jesper Vad Jensen kan du høre her:

På baggrund af vognmændenes vejblokader mandag er brancheorganisationen Danske Vognmænd indkaldt til møde med transportminister Thomas Danielsen (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S) tirsdag.

Foto: 

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

14:05
15:00