Nyhedsartikel

Vognmændene får uventet støtte: Minkavlere bakker op om demonstrationer

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er interesseorganisationen Danske Mink, der nu tilslutter sig de danske vognmænd og lastbilchaufførers modstand mod den kilometerafgift, som regeringen sammen med flere partier har vedtaget.

Men ifølge Jesper Vad Jensen, minkavler og bestyrelsesmedlem i Danske Mink, handler støtten til vognmændene ikke om selve lovgivningen, men om regeringens måde at “tromle henover endnu et erhverv”, siger han.

“Jeg har ikke noget imod, at regeringen indfører en grøn afgift, men jeg har noget imod, at man tromler henover endnu et erhverv. Danske minkavlere blev om nogen udsat for et overgreb af regeringen. Fiskerne har også fået en tur, og nu er det vognmændene, som står for skud. Nok må være nok på et tidspunkt.”

Det er særligt kilometerafgiften, som mandag fik vognmændene til at demonstrere ved at blokere flere veje i hele landet. Fra 2025 pålægges lastbiler en afgift per kilometer for at mindske transportsektorens klimabelastning. I 2030 vil det cirka være 1,3 kroner for lastbiler, som kører på diesel eller benzin mod 20 øre for lastbiler, som kører på el.

For Jesper Vad Jensen er det dog underordnet, at afgiften forventes at sænke CO2 udledningen. For ham handler det om regeringens metoder og kommunikation.

“Det, vi er utilfredse med, er, at regeringen igen tromler henover et erhverv uden at lytte til dem. Det virker overhovedet ikke som om, ministeren lytter til det, som branchen kommer med.”

Derfor anser Jesper Vad Jensen Danske Minks støtte til vognmændene som en slags fagbevægelse.

“Hvis det havde været fagbevægelsens medlemmer, man havde udsat for noget lignende, skulle fagbevægelsen nok stå og gøre, det de gør. Vi er bare ikke organiseret på samme måde, fordi vi er mange forskellige små brancher. Derfor støtter vi op om hinanden, når der er noget, vi synes er urimeligt. Det er tanken med vores støtte.”

Hele interviewet med Jesper Vad Jensen kan du høre her:

På baggrund af vognmændenes vejblokader mandag er brancheorganisationen Danske Vognmænd indkaldt til møde med transportminister Thomas Danielsen (V) og skatteminister Jeppe Bruus (S) tirsdag.

Foto: 

Læs også

30.05.23

Atomkraft – en mulig investering?

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta. Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis…

Læs mere
30.05.23

Styrelse giver kritik til lægehus efter otteårig piges død

Styrelsen for Patientklager kritiserer lægehus i Vojens for behandlingen af en otteårig syrisk pige, der døde af et hjertestop som følge af mangelfuld astmabehandling i august sidste år. Ekspert vurderer, at pigen kunne have overlevet, hvis behandlingen havde været bedre.   Der var flere fejl i behandlingen, som ledte op til, at 8-årige Aryam fik…

Læs mere
29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet