Vrede grækere presser nødhjælps-arbejdere på Lesbos: ”Øen koger”

Skrevet af

6. marts 2020

Nødhjælpsarbejdere ser sig nødsaget til at forlade øen og ændre arbejdsrutiner efter sammenstød med frustrerede lokale. Begge parter advarer om en uholdbar og tilspidset situation

Flere tusind asylansøgere prøver i disse dage at nå EU via de græske øer, og det har bragt nødhjælpsmedarbejdere på Lesbos i skudlinjen i en i forvejen højspændt situation.

Den frustrerede lokalbefolkning beskylder nødhjælpsorganisationerne for de problemer, øen oplever med overbelægning i lejrene, og det er blevet værre, efter Tyrkiets præsident Erdogan har erklæret grænserne for åbne.

Det fortæller Vasilis Stravaridis, lokalchef for Læger Uden Grænser i Grækenland.

”Situationen er meget højspændt. Der har været problemer med lokalbefolkningen, der er imod regeringens beslutning om at oprette flere lejre. Og det har påvirket vores ansatte. Bare de sidste to-tre dage har vi været meget forsigtige, og vi har bevæget os mindre rundt på øen, end vi ellers ville.”

NGO’ere går under jorden

En ung dansk kvinde, som arbejder for en mindre lokal NGO fortæller samstemmende til Radio4, at hun og flere kolleger er blevet nødsaget til at flytte, fordi deres adresse blev offentliggjort.

”Vi tager sikkerhedsforanstaltninger og taler med de andre NGO’er om, hvornår vi går ud, og hvor vi går hen. Der er ikke nogen grund til at gå ud og lege med ilden. Øen koger bare”, fortæller hun.

En gruppe hollandske nødhjælpsarbejdere fortæller til det hollandsk NOS, at de er blevet tvunget til at gå under jorden, og ifølge the Guardian er en gruppe læger blevet tvunget til at trække sig fra øen, efter at gruppen blev overfaldet af en folkemængde med køller med søm i.

“Vi frygtede for vores liv. Det var meget, meget skræmmende,” siger Dr. Victoria Bradley til the Guardian.

FN anslog i weekenden, at der ved fastlandsgrænsen mellem Tyrkiet og Grækenland var cirka 13.000 strandede migranter, som forsøgte at komme ind i EU.

Af dem er kun knap 300 er kommet ind.

Pres på Lesbos

Flere er dog lykkedes med at tage søvejen til de græske øer, og i alt er 2.076 migranter kommet til Grækenland ifølge de seneste tal, som Radio4 har fået fra Udenrigsministeriet.

De kommer primært til øerne, hvor der i forvejen er 42.000 asylansøgere. Lesbos alene huser mere end 20.000 asylansøgere, der langt overskrider kapaciteten på øen og i den berygtede Moria-lejr.

Vasilis Stravaridis fortæller, at flere fra andre NGO-medarbejdere har set sig nødsaget til at tage hjem, fordi de ikke har følt sig sikre på øen. Læger Uden Grænser trækker sig dog ikke, selvom de lige nu oplever et hidtil uset pres.

”Vi har oplevet verbale overfald, hvor vi får at vide, at det er vores skyld, at der er problemer. Det har derfor været nødvendigt at ændre vores arbejdsgang. Vi har ikke oplevet fysiske overfald. Men et verbalt overfald er alvorligt nok, for det er første gang, vi oplever det her.”

Samme oplevelse beskriver Michalis Aivaliotis, der står i spidsen for den lokale ngo Stand by me Lesvos.

”Folk er meget vrede, fordi de nu ser 100 komme hver dag,” siger Michalis Aivaliotis og tilføjer, at han oplever en enorm vrede fra lokalbefolkningen.

”De fortæller mig, at jeg ikke er patriot. Og at jeg er ligeglad. Men det passer ikke.”

Gå ikke ud efter kl. 18

Alle på øen advarer i det hele taget om en uholdbar og tilspidset stemning, heriblandt en ung kvinde ved navn Fotini, der arbejder på caféen Way Cup ved havnen på Lesbos.

”Du må endelig ikke gå ud efter kl. 18. For vores folk kommer til at tro, at du er her for at hjælpe flygtninge,” siger hun til Radio4’s udsendte reporter.

Hun er stærkt utilfreds med, at lokale nødhjælpsmedarbejdere hjælper de asylansøgere, der kommer.

”De hjælper dem til at blive her. Ingen andre vil have dem. I mine øjne har de begået en stor fejl. Jeg kan ikke bo her. Jeg kan ikke bo i mit hus”.

Adspurgt om hun mener, det er i orden at true nødhjælpsmedarbejdere, siger hun nej.

”Nej. Ikke true. Vi vil bare have dem til at stoppe med at hjælpe. Vi sagde fredeligt, ikke flere. Ingen har lyttet. Så vi har tænkt os at finde en anden måde at få vores stemme hørt på. Vil I have krig? Så skal I få krig.”

Genrefoto fra Lesbos: Mads Anneberg

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

00:00
00:55