Nyhedsartikel

Yahya Hassan er død: ”En digter dør aldrig, han lever i ordene”

Digteren Yahya Hassan er gået bort, 24 år gammel.

Yahya Hassan voksede op i Trillegården i den vestlige del af Aarhus. Han brød igennem lydmuren i 2013 med en digtsamling, der rettede en hård kritik af det muslimske miljø, han kom fra.

Han fik ikke bare succes i Danmark med digtsamlingen – digtene udkom også internationalt. Rapperen Al Agami var med til at oversætte de første digte til engelsk, og de gjorde indtryk:

”Man kunne være for Yahya, og man kunne være imod Yayha. Han talte direkte fra hjertet med mod og holdt intet tilbage,” siger Al Agami til Radio4 Morgen.

“Jeg blev inspireret af at møde Yahya Hassan og begyndte selv at være modig i min egen måde at skrive digte på. En digter dør aldrig, han lever i ordene.”

”Præmieperkeren” fra Trillegården

I det muslimske miljø blev Yahya Hassan hurtigt kendt som ”præmieperkeren”. Det var en titel han selv først tog afstand fra, men senere kunne nikke genkendende til. Sådan lød det i et interview med Weekendavisen i november sidste år:

”De ser mig som en forræder og en frafalden præmie­perker. Du så selv, hvordan jeg så ud i jakke­sæt, de havde sgu ret, jeg var en præmieperker, og jeg gad ikke være en præmie­perker, forstår du? Det blev for meget. Jeg blev fucking træt af at være præmie­perkeren,” sagde Yahya Hassan.

Én af dem, der så ham som netop en præmieperker, var journalist Inaam Nabil. Men hendes opfattelse af ham ændredes.

”I starten var han bare en bulldozer. Han var en ”præmieperker”. Da jeg sagde det til ham (i Deadline på DR, red.), der udvandrede han. Det var første gang hans facade krakelerede en lille smule. Og der gik det også op for mig, at ”gud, han er jo ikke så ensidig, som han bliver portrætteret. Det var, da jeg mødte ham, jeg opdagede, at han er ikke ensidig. Han har ikke omfavnet det ene frem for det andet – han er et nuanceret menneske,” siger Inaam Nabil.

Lyt med i Radio4 Morgen, hvor vi har været i Gellerup i Aarhus, hvor mange kender Yahya Hassan, og hvor flere har følt sig ham af hans digte:

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet