Nyhedsartikel

Zelenskyj kalder nyt russisk angreb på Kherson for terror

Ritzau

Dræbte og sårede under angreb på Kherson juleaftensdag, og det var ikke militære mål, siger præsident.

Mindst otte er dræbt og endnu flere såret under et russisk angreb juleaftensdag på den ukrainske by Kherson.

Det skriver statsadvakokaturet for regionen Kherson på sin hjemmeside.

Her hedder det, at 17 blev sårede, da granater faldt ned over byens midte. Tidligere oplyste præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor ifølge Reuters, at over 30 var såret, heraf 16 kritisk.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder angrebet en terrorhandling.

“Kherson, om morgenen, på en lørdag, dagen før jul (1. juledag red.), i den centrale del af byen,” skriver han på beskedtjeneste Telegram.

“Dette er ikke militære anlæg.”

Nyhederne på Radio4 følger udviklingen:

Det russiske angreb handler om “drab for at kunne skræmme og for at fornøje sig”, lyder Zelenskyjs anklage.

Ukraine generobrede i sidste måned Kherson, der ligger i det sydlige Ukraine. Byen blev besat af Rusland kort efter invasionen 24. februar. Det er den eneste regionale hovedby, som det lykkedes de russiske styrker at indtage.

På Zelenskyjs konto på Telegram er der billeder fra angrebet i Kherson. De viser gader med brænde biler, smadrede vinduer, og hvad der ligner sårede og svært lemlæstede lig i gaderne.

“De sociale netværk vil mest sandsynligt markere disse billeder som “sensitivt indhold”. Men dette er ikke sensitivt indhold. Det er Ukraines og ukrainernes virkelige liv,” skriver han.

Den russiske regering og hær har ikke omtalt dagens angreb i Kherson.

Zelenskyj vendte fredag tilbage til Ukraine fra et besøg i USA.

Her mødte han onsdag præsident Joe Biden og fik løfte om, at USA fortsat vil støtte Ukraine med våben og bistand til meget store milliardbeløb.

Han fik også en stormende modtagelse, da han holdt tale til Kongressens to kamre.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, erklærede i september Kherson og tre andre regioner for en del af Rusland. Men det er aldrig lykkedes de russiske styrker at få fuld kontrol over regionerne.

Ved byen Kherson var modstanden fra de ukrainske styrker så hård, at russerne i starten af november måtte trække sig helt ud. Siden har de russiske styrker fra den anden side af floden Dnepr flere gange sendt granater ind over byen.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet