Nyhedsartikel

Zelenskyj kalder nyt russisk angreb på Kherson for terror

Ritzau

Dræbte og sårede under angreb på Kherson juleaftensdag, og det var ikke militære mål, siger præsident.

Mindst otte er dræbt og endnu flere såret under et russisk angreb juleaftensdag på den ukrainske by Kherson.

Det skriver statsadvakokaturet for regionen Kherson på sin hjemmeside.

Her hedder det, at 17 blev sårede, da granater faldt ned over byens midte. Tidligere oplyste præsident Volodymyr Zelenskyjs kontor ifølge Reuters, at over 30 var såret, heraf 16 kritisk.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder angrebet en terrorhandling.

“Kherson, om morgenen, på en lørdag, dagen før jul (1. juledag red.), i den centrale del af byen,” skriver han på beskedtjeneste Telegram.

“Dette er ikke militære anlæg.”

Nyhederne på Radio4 følger udviklingen:

Det russiske angreb handler om “drab for at kunne skræmme og for at fornøje sig”, lyder Zelenskyjs anklage.

Ukraine generobrede i sidste måned Kherson, der ligger i det sydlige Ukraine. Byen blev besat af Rusland kort efter invasionen 24. februar. Det er den eneste regionale hovedby, som det lykkedes de russiske styrker at indtage.

På Zelenskyjs konto på Telegram er der billeder fra angrebet i Kherson. De viser gader med brænde biler, smadrede vinduer, og hvad der ligner sårede og svært lemlæstede lig i gaderne.

“De sociale netværk vil mest sandsynligt markere disse billeder som “sensitivt indhold”. Men dette er ikke sensitivt indhold. Det er Ukraines og ukrainernes virkelige liv,” skriver han.

Den russiske regering og hær har ikke omtalt dagens angreb i Kherson.

Zelenskyj vendte fredag tilbage til Ukraine fra et besøg i USA.

Her mødte han onsdag præsident Joe Biden og fik løfte om, at USA fortsat vil støtte Ukraine med våben og bistand til meget store milliardbeløb.

Han fik også en stormende modtagelse, da han holdt tale til Kongressens to kamre.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, erklærede i september Kherson og tre andre regioner for en del af Rusland. Men det er aldrig lykkedes de russiske styrker at få fuld kontrol over regionerne.

Ved byen Kherson var modstanden fra de ukrainske styrker så hård, at russerne i starten af november måtte trække sig helt ud. Siden har de russiske styrker fra den anden side af floden Dnepr flere gange sendt granater ind over byen.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet