Nyhedsartikel

Zelenskyj: Ukraine har erobret 2000 kvadratkilometer tilbage

Ritzau
sks@radio4.dk

Rusland rømmer strategiske byer i Ukraine, og ukrainske styrker melder om betydelig succes under modoffensiv.

Ukraine har på halvanden uge erobret 2000 kvadratkilometer tilbage fra Rusland, siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, lørdag aften. Han siger, at den russiske hær lige nu gør det rigtige og flygter fra den ukrainske modoffensiv, der er i gang. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flere byer i det østlige og nordøstlige Ukraine er på få dage blevet indtaget af de ukrainske styrker.

Zelenskyj talte torsdag om, at 1000 kvadratkilometer var erobret tilbage fra Ruslands hær. Derfor er de ekstra 1000 kvadratkilometer taget tilbage inden for de seneste to døgn. Det svarer til et område, der næsten er lige så stort som Lolland.

En ukrainsk officer oplyste tidligere lørdag til den amerikanske tv-station CNN, at ukrainske styrker er trængt ind i den strategisk vigtige by Izium. Rusland bekræfter ifølge det russiske nyhedsbureauet Tass, at det vil forlade byen.

– Vi er lige begynde at cleare byen. De første militære enheder er inde, siger den ukrainske officer, der deltager i operationen.

Izium har været besat af Rusland i fem måneder. Det har været en vigtig transportvej for den russiske offensiv. Ifølge CNN er der lagt flere videoer op på det sociale medie Telegram, der viser ukrainske soldater, som poserer foran byskilte ved indgangen til Izium.

En rådgiver for præsident Zelenskyj har også lagt et billede op af soldaterne i udkanten af Izium. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Fremstødet mod Izium kommer under den offensiv, som Ukraine har sat gang i de seneste dage i regionen Kharkiv.

Her er en anden strategisk vigtig by, Kupjansk, generobret fra Rusland. De ukrainske styrker skal kun have mødt ringe modstand, da de bevægede sig ind i Kupjansk. Tass citerer forsvarsministeriet i Moskva for at oplyse, at man vil trække sine soldater ud af byerne Izium og Balaklija. For at omorganisere sine styrker. Omorganiseringen sker for at sikre “befrielsen” af regionen Donetsk.

Den russisk-indsatte leder i Kharkiv-regionen, Vitalij Gantjev, har opfordret alle borgere i den del af området, der er besat af Rusland, til at lade sig evakuere.

– Jeg anbefaler atter, at alle beboere i Kharkiv-regionen forlader området for at redde deres liv og førlighed, siger han ifølge Tass.

Og de seneste dages ukrainske tilbageerobringer er “bemærkelsesværdige”, og selv af officielle russiske medier fremgår det nu, at ikke alt forløber planmæssigt.

Det konstaterer Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis). De russiske medier går måske ikke så meget i detaljer om udviklingen. Men der er sket markante ændringer i den måde, som krigen beskrives, forklarer han.

– Det viser, at det er meget bemærkelsesværdigt det, der er sket, siger han.

– Når fortællingen indtil nu har været lidt kritisk fra Rusland, har den lydt, at det er gået for langsomt. Men at det fortsat går fremad.

– Nu erkender man åbent, at der er problemer, at der er meget hårde kampe, og at det russiske forsvar er meget presset i det østlige Ukraine.

/ritzau/

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet