Nyhedsartikel

Zelenskyj: Ukraine har erobret 2000 kvadratkilometer tilbage

Ritzau
sks@radio4.dk

Rusland rømmer strategiske byer i Ukraine, og ukrainske styrker melder om betydelig succes under modoffensiv.

Ukraine har på halvanden uge erobret 2000 kvadratkilometer tilbage fra Rusland, siger den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, lørdag aften. Han siger, at den russiske hær lige nu gør det rigtige og flygter fra den ukrainske modoffensiv, der er i gang. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flere byer i det østlige og nordøstlige Ukraine er på få dage blevet indtaget af de ukrainske styrker.

Zelenskyj talte torsdag om, at 1000 kvadratkilometer var erobret tilbage fra Ruslands hær. Derfor er de ekstra 1000 kvadratkilometer taget tilbage inden for de seneste to døgn. Det svarer til et område, der næsten er lige så stort som Lolland.

En ukrainsk officer oplyste tidligere lørdag til den amerikanske tv-station CNN, at ukrainske styrker er trængt ind i den strategisk vigtige by Izium. Rusland bekræfter ifølge det russiske nyhedsbureauet Tass, at det vil forlade byen.

– Vi er lige begynde at cleare byen. De første militære enheder er inde, siger den ukrainske officer, der deltager i operationen.

Izium har været besat af Rusland i fem måneder. Det har været en vigtig transportvej for den russiske offensiv. Ifølge CNN er der lagt flere videoer op på det sociale medie Telegram, der viser ukrainske soldater, som poserer foran byskilte ved indgangen til Izium.

En rådgiver for præsident Zelenskyj har også lagt et billede op af soldaterne i udkanten af Izium. Det skriver nyhedsbureauet AFP. Fremstødet mod Izium kommer under den offensiv, som Ukraine har sat gang i de seneste dage i regionen Kharkiv.

Her er en anden strategisk vigtig by, Kupjansk, generobret fra Rusland. De ukrainske styrker skal kun have mødt ringe modstand, da de bevægede sig ind i Kupjansk. Tass citerer forsvarsministeriet i Moskva for at oplyse, at man vil trække sine soldater ud af byerne Izium og Balaklija. For at omorganisere sine styrker. Omorganiseringen sker for at sikre “befrielsen” af regionen Donetsk.

Den russisk-indsatte leder i Kharkiv-regionen, Vitalij Gantjev, har opfordret alle borgere i den del af området, der er besat af Rusland, til at lade sig evakuere.

– Jeg anbefaler atter, at alle beboere i Kharkiv-regionen forlader området for at redde deres liv og førlighed, siger han ifølge Tass.

Og de seneste dages ukrainske tilbageerobringer er “bemærkelsesværdige”, og selv af officielle russiske medier fremgår det nu, at ikke alt forløber planmæssigt.

Det konstaterer Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker hos Dansk Institut for Internationale Studier (Diis). De russiske medier går måske ikke så meget i detaljer om udviklingen. Men der er sket markante ændringer i den måde, som krigen beskrives, forklarer han.

– Det viser, at det er meget bemærkelsesværdigt det, der er sket, siger han.

– Når fortællingen indtil nu har været lidt kritisk fra Rusland, har den lydt, at det er gået for langsomt. Men at det fortsat går fremad.

– Nu erkender man åbent, at der er problemer, at der er meget hårde kampe, og at det russiske forsvar er meget presset i det østlige Ukraine.

/ritzau/

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet