Nyhedsartikel

Zhanna i Lviv: De russiske tanks minder om de tyske under Anden Verdenskrig

I morges vågnede befolkningen i Lviv i Ukraine til lyden af luftsirener.

I denne særudgave af Kontinentet taler vært Thomas Schumann med Zhanna Shevchenko, der bor i Lviv og har hjulpet med at finde hotelværelser og lejligheder til flygtninge, der er kommet til byen.

Lviv er en by i det vestlige Ukraine, hvor store dele af befolkningen fra Kiev og det østlige Ukraine er flygtet til i håb om sikkerhed.

Hvordan er situationen, hvor du er, Zhanna?  

”Jeg kunne selvfølgelig ikke sove i nat, fordi jeg ventede på mine venner og slægtninge her i Lviv. Men i morges hørte jeg så luftsirenerne over byen. Det var lyden af sort-hvid-film og Anden Verdenskrig.”

Hvordan har du klaret de sidste par dage?

”De sidste 30 timer har været de værste timer i mit liv. Mine forældre er i Østukraine. De kan se de russiske tanks komme rullende i gaderne uden for deres vindue. De har tilbragt aftenen i kælderen. Og flere af mine venner er stadig i Kiev. Heldigvis er min datter og hendes mand her sammen med mig i Lviv.”

”Jeg troede aldrig, at dette kunne ske i det enogtyvende århundrede midt i Europa.”

Du har tidligere fortalt mig, at den nuværende situation minder dig om det, du har hørt om situationen op til Anden Verdenskrigs udbrud?

”Lige nu kører de russiske tanks det samme sted, hvor de tyske tanks kørte under Anden Verdenskrig for 70 år siden. De russiske tanks holder på præcis samme sted, som fascisternes tanks gjorde.”

Hvad vil du gøre de kommende dage?

”Lige nu kan man ikke komme ud af landet. Der er simpelthen for lang kø for at komme over grænsen. Jeg kan heller ikke flyve ud af landet.”

Så du bliver i Lviv?

”Sådan ser det ud.”

Efter interviewet skrev Zhanna en sms til Thomas Schumann. “De har netop bombet os. Alarm. Jeg flygter,” stod der i sms’en.

Kort efter skrev hun yderligere: “Vi har brug for hjælp. International hjælp.”

 

Du finder hele udsendelsen her, hvor du også kan høre den lettiske forsvarsminister om krigen.

 

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet