Nyhedsartikel

Zhanna i Lviv: De russiske tanks minder om de tyske under Anden Verdenskrig

I morges vågnede befolkningen i Lviv i Ukraine til lyden af luftsirener.

I denne særudgave af Kontinentet taler vært Thomas Schumann med Zhanna Shevchenko, der bor i Lviv og har hjulpet med at finde hotelværelser og lejligheder til flygtninge, der er kommet til byen.

Lviv er en by i det vestlige Ukraine, hvor store dele af befolkningen fra Kiev og det østlige Ukraine er flygtet til i håb om sikkerhed.

Hvordan er situationen, hvor du er, Zhanna?  

”Jeg kunne selvfølgelig ikke sove i nat, fordi jeg ventede på mine venner og slægtninge her i Lviv. Men i morges hørte jeg så luftsirenerne over byen. Det var lyden af sort-hvid-film og Anden Verdenskrig.”

Hvordan har du klaret de sidste par dage?

”De sidste 30 timer har været de værste timer i mit liv. Mine forældre er i Østukraine. De kan se de russiske tanks komme rullende i gaderne uden for deres vindue. De har tilbragt aftenen i kælderen. Og flere af mine venner er stadig i Kiev. Heldigvis er min datter og hendes mand her sammen med mig i Lviv.”

”Jeg troede aldrig, at dette kunne ske i det enogtyvende århundrede midt i Europa.”

Du har tidligere fortalt mig, at den nuværende situation minder dig om det, du har hørt om situationen op til Anden Verdenskrigs udbrud?

”Lige nu kører de russiske tanks det samme sted, hvor de tyske tanks kørte under Anden Verdenskrig for 70 år siden. De russiske tanks holder på præcis samme sted, som fascisternes tanks gjorde.”

Hvad vil du gøre de kommende dage?

”Lige nu kan man ikke komme ud af landet. Der er simpelthen for lang kø for at komme over grænsen. Jeg kan heller ikke flyve ud af landet.”

Så du bliver i Lviv?

”Sådan ser det ud.”

Efter interviewet skrev Zhanna en sms til Thomas Schumann. “De har netop bombet os. Alarm. Jeg flygter,” stod der i sms’en.

Kort efter skrev hun yderligere: “Vi har brug for hjælp. International hjælp.”

 

Du finder hele udsendelsen her, hvor du også kan høre den lettiske forsvarsminister om krigen.

 

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet