Zhanna i Lviv: De russiske tanks minder om de tyske under Anden Verdenskrig

Tanks move into the city, after Russian President Vladimir Putin authorized a military operation in eastern Ukraine, in Mariupol, February 24, 2022. REUTERS/Carlos Barria

Skrevet af

25. februar 2022

I morges vågnede befolkningen i Lviv i Ukraine til lyden af luftsirener.

I denne særudgave af Kontinentet taler vært Thomas Schumann med Zhanna Shevchenko, der bor i Lviv og har hjulpet med at finde hotelværelser og lejligheder til flygtninge, der er kommet til byen.

Lviv er en by i det vestlige Ukraine, hvor store dele af befolkningen fra Kiev og det østlige Ukraine er flygtet til i håb om sikkerhed.

Hvordan er situationen, hvor du er, Zhanna?  

”Jeg kunne selvfølgelig ikke sove i nat, fordi jeg ventede på mine venner og slægtninge her i Lviv. Men i morges hørte jeg så luftsirenerne over byen. Det var lyden af sort-hvid-film og Anden Verdenskrig.”

Hvordan har du klaret de sidste par dage?

”De sidste 30 timer har været de værste timer i mit liv. Mine forældre er i Østukraine. De kan se de russiske tanks komme rullende i gaderne uden for deres vindue. De har tilbragt aftenen i kælderen. Og flere af mine venner er stadig i Kiev. Heldigvis er min datter og hendes mand her sammen med mig i Lviv.”

”Jeg troede aldrig, at dette kunne ske i det enogtyvende århundrede midt i Europa.”

Du har tidligere fortalt mig, at den nuværende situation minder dig om det, du har hørt om situationen op til Anden Verdenskrigs udbrud?

”Lige nu kører de russiske tanks det samme sted, hvor de tyske tanks kørte under Anden Verdenskrig for 70 år siden. De russiske tanks holder på præcis samme sted, som fascisternes tanks gjorde.”

Hvad vil du gøre de kommende dage?

”Lige nu kan man ikke komme ud af landet. Der er simpelthen for lang kø for at komme over grænsen. Jeg kan heller ikke flyve ud af landet.”

Så du bliver i Lviv?

”Sådan ser det ud.”

Efter interviewet skrev Zhanna en sms til Thomas Schumann. “De har netop bombet os. Alarm. Jeg flygter,” stod der i sms’en.

Kort efter skrev hun yderligere: “Vi har brug for hjælp. International hjælp.”

 

Du finder hele udsendelsen her, hvor du også kan høre den lettiske forsvarsminister om krigen.

 

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN