Nyhedsartikel

Zhanna i Lviv: De russiske tanks minder om de tyske under Anden Verdenskrig

I morges vågnede befolkningen i Lviv i Ukraine til lyden af luftsirener.

I denne særudgave af Kontinentet taler vært Thomas Schumann med Zhanna Shevchenko, der bor i Lviv og har hjulpet med at finde hotelværelser og lejligheder til flygtninge, der er kommet til byen.

Lviv er en by i det vestlige Ukraine, hvor store dele af befolkningen fra Kiev og det østlige Ukraine er flygtet til i håb om sikkerhed.

Hvordan er situationen, hvor du er, Zhanna?  

”Jeg kunne selvfølgelig ikke sove i nat, fordi jeg ventede på mine venner og slægtninge her i Lviv. Men i morges hørte jeg så luftsirenerne over byen. Det var lyden af sort-hvid-film og Anden Verdenskrig.”

Hvordan har du klaret de sidste par dage?

”De sidste 30 timer har været de værste timer i mit liv. Mine forældre er i Østukraine. De kan se de russiske tanks komme rullende i gaderne uden for deres vindue. De har tilbragt aftenen i kælderen. Og flere af mine venner er stadig i Kiev. Heldigvis er min datter og hendes mand her sammen med mig i Lviv.”

”Jeg troede aldrig, at dette kunne ske i det enogtyvende århundrede midt i Europa.”

Du har tidligere fortalt mig, at den nuværende situation minder dig om det, du har hørt om situationen op til Anden Verdenskrigs udbrud?

”Lige nu kører de russiske tanks det samme sted, hvor de tyske tanks kørte under Anden Verdenskrig for 70 år siden. De russiske tanks holder på præcis samme sted, som fascisternes tanks gjorde.”

Hvad vil du gøre de kommende dage?

”Lige nu kan man ikke komme ud af landet. Der er simpelthen for lang kø for at komme over grænsen. Jeg kan heller ikke flyve ud af landet.”

Så du bliver i Lviv?

”Sådan ser det ud.”

Efter interviewet skrev Zhanna en sms til Thomas Schumann. “De har netop bombet os. Alarm. Jeg flygter,” stod der i sms’en.

Kort efter skrev hun yderligere: “Vi har brug for hjælp. International hjælp.”

 

Du finder hele udsendelsen her, hvor du også kan høre den lettiske forsvarsminister om krigen.

 

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet