Nyhedsartikel

Zhanna i Lviv: De russiske tanks minder om de tyske under Anden Verdenskrig

I morges vågnede befolkningen i Lviv i Ukraine til lyden af luftsirener.

I denne særudgave af Kontinentet taler vært Thomas Schumann med Zhanna Shevchenko, der bor i Lviv og har hjulpet med at finde hotelværelser og lejligheder til flygtninge, der er kommet til byen.

Lviv er en by i det vestlige Ukraine, hvor store dele af befolkningen fra Kiev og det østlige Ukraine er flygtet til i håb om sikkerhed.

Hvordan er situationen, hvor du er, Zhanna?  

”Jeg kunne selvfølgelig ikke sove i nat, fordi jeg ventede på mine venner og slægtninge her i Lviv. Men i morges hørte jeg så luftsirenerne over byen. Det var lyden af sort-hvid-film og Anden Verdenskrig.”

Hvordan har du klaret de sidste par dage?

”De sidste 30 timer har været de værste timer i mit liv. Mine forældre er i Østukraine. De kan se de russiske tanks komme rullende i gaderne uden for deres vindue. De har tilbragt aftenen i kælderen. Og flere af mine venner er stadig i Kiev. Heldigvis er min datter og hendes mand her sammen med mig i Lviv.”

”Jeg troede aldrig, at dette kunne ske i det enogtyvende århundrede midt i Europa.”

Du har tidligere fortalt mig, at den nuværende situation minder dig om det, du har hørt om situationen op til Anden Verdenskrigs udbrud?

”Lige nu kører de russiske tanks det samme sted, hvor de tyske tanks kørte under Anden Verdenskrig for 70 år siden. De russiske tanks holder på præcis samme sted, som fascisternes tanks gjorde.”

Hvad vil du gøre de kommende dage?

”Lige nu kan man ikke komme ud af landet. Der er simpelthen for lang kø for at komme over grænsen. Jeg kan heller ikke flyve ud af landet.”

Så du bliver i Lviv?

”Sådan ser det ud.”

Efter interviewet skrev Zhanna en sms til Thomas Schumann. “De har netop bombet os. Alarm. Jeg flygter,” stod der i sms’en.

Kort efter skrev hun yderligere: “Vi har brug for hjælp. International hjælp.”

 

Du finder hele udsendelsen her, hvor du også kan høre den lettiske forsvarsminister om krigen.

 

Foto: Carlos Barria/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet