Nyhedsartikel

En generation af ældre nægter at sidde stille

Ny reportageserie på Radio4 sætter fokus på ‘De nye gamle’.

Engang blev der lyttet til de gamles erfaring og klogskab, siden blev de mere set som slidte, affældige klodser om benet på samfundet. Når man var færdig på arbejdsmarkedet, var man færdig med livet.
Sådan er det ikke længere. De nye gamle er en flok fandenivoldske, ressourcefyldte ’sen-agere’, som har erfaringen med sig og slet ikke er færdige med at opleve, udforske og gøre sig klogere på livet.

De nægter at lade sig tyrannisere af kroppens forfald og vil ikke nøjes med at geare ned i et stille sofahjørne. Nogle bliver på arbejdsmarkedet, andre kaster sig over alt det, de ikke tidligere har haft tid eller råd til, mulighed for, turdet eller drømt om.

De er ’De nye gamle’, og så er de hovedpersoner i den nye reportageserie på Radio4 i 10 afsnit, der sender første gang onsdag 12. august klokken 13:05.

Hvad er det, ’De nye gamle’ skal nå? Er de bare visionære iværksættertyper eller løber de fra noget?

I reportageserien følger vi den 73-årige JOHN ZABELL fra Helsingør. John er indehaver af virksomheden Soul for Seal, som forarbejder grønlandske sælskind til støvler, tasker, accessoires mm. Han arbejder op til 12 timer dagligt og har ingen planer om at drosle ned.

”Jeg er jo nok lidt af en arbejdsnarkoman, Jeg tror, at jeg realiserer mig selv gennem arbejdslivet. At jeg så har slidt et par koner op, det ved jeg godt har været prisen. Men det har været det værd,” siger han.

For to år siden mistede John sin kone, hvilket kun fik ham til at arbejde endnu mere, men han har ikke lyst til at være alene resten af livet, så nu er han så småt gået ind på datingmarkedet.

John forsøger også at få sig en hobby – udover arbejdet. Han vil have sejlbåd.

Vi følger også den 62-årige HANNE PLECHINGER fra Helnæs på Sydfyn.

Hanne gik på pension 1. juni efter 45 år på arbejdsmarkedet. De sidste mange år som administrativ chef for Odense Bys Museer. Hun sidder aldrig stille, og hendes pensionistliv er fyldt med projekter.

”Jeg kunne slet, slet ikke forestille mig sådan en pensionisttilværelse, hvor jeg sad og hæklede inde i sofaen og nussede lidt rundt i haven. Det er overhovedet ikke mig,” siger hun.

Derfor har hun kastet sig over at bygge et outdoorcenter sammen med sin mand. Den står også på biavl, og Hanne håber at kunne slynge sit første glas honning her i august. Hun er også gået i gang med dyrkning af 26.000 økologiske asparges, som skal luges med håndkraft. Et projekt, der viser sig bogstavelig talt at vokse hende over hovedet.

”Når det er økologi, må man jo ikke bruge andet end håndkraft, når der skal luges. Det tager rigtig lang tid og er rigtig, rigtig hårdt. Jeg har kun prøvet det én gang nu, og jeg kunne nærmest ikke gå tre dage efter. Så jeg glæder mig til at komme i gang, men jeg er også nervøs. Jeg frygter mest, om jeg kan holde til det fysisk”.

Og sidst men ikke mindst, følger vi 73-årige KARIN ULRICH fra Salling i Nordjylland.

Karin er kunstner, tidligere lærer, frivillig rundviser på Jenle, medlem af logen Inner Wheel. Hun er gift med Harry, og så er hun medlem af knallertklubben Maxi Girls, som kun optager kvinder, der kører Puch Maxi. Sådan en havde Karin heldigvis stående hjemme i garagen, da den lokale frisør i Breum (som er præsident i Maxi Girls) spurgte Karin, om hun ville være med i klubben. Så nu kører hun vejene tynde med vest, rævehale og ringeklokke sammen med de andre Maxi Girls.

”Vi har jo en vest på med rygmærke. Og jeg kender da i hvert fald én, der synes, det er for meget. Det er der ikke noget at gøre ved. Alt muligt kan lade sig gøre, og nu er det dét, der gælder. Og nu er jeg så gammel, at jeg vil altså med på de Puch Maxi ture, så længe det lader sig gøre. Lige pludselig kan det jo være, at jeg halter eller har ondt et sted,” siger Karin.

Karin er sønderjyde, men har boet de sidste 20 år udenfor Breum sammen med sin mand Harry, som er sallingbo, men hun savner de sønderjyske veninder og børnene, som blev dernede, da hun og Harry rykkede til Salling. Det er svært at rykke livet op med rode i en moden alder. Karins sidste nye hobby er en lille flok høns, som hun lige har fået leveret til Harrys nylavede hønsehus i haven.

Den nye reportageserie på Radio4 giver et helt særligt indblik i moderne mennesker, der rammer de sene år i livet. Deres liv og refleksioner giver os andre mulighed for at spejle vores eget liv i dem, og dét uanset alder.

De nye gamle
Onsdage kl. 13.05
Første gang 12. august

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet