Nyhedsartikel

Danskerne kvitterede for høj programkvalitet på Radio4

Sidste år lancerede Radio4 nye, stærke formater inden for kultur og politik. Samtidig formåede kanalen at løfte kvaliteten til et højt niveau, viser Radio4’s public serviceredegørelse for 2022.

2022 var præget af skelsættende begivenheder lige fra Ruslands invasion af Ukraine til afstemning om forsvarsforbehold, minkkommission og folketingsvalg. Og det satte naturligvis sine lydspor i sendefladen på Radio4, der i dag kan glæde sig over, at sidste års dækning fuldt ud levede op til befolkningens forventninger og har været med til at løfte lytternes kvalitetsvurdering af radioen til et højt niveau.

Det viser kanalens netop offentliggjorte public service-redegørelse for 2022, hvori det samtidig fremgår, at Radio4 formåede at indfri sit lytterløfte om at lukke flere ind i samfundsdebatten med masser af liveradio og debatprogrammer.

”Hvis vi skal bidrage til at understøtte den offentlige debat og modgå tendensen med, at folk fravælger nyheder, skal Radio4 både gribe de store begivenheder og give lytterne adgang til at involvere sig i dem med spørgsmål, holdninger, viden og erfaringer. Det formåede vi at få et godt greb om ved dækningen af krigen i Ukraine og ved mange af de andre store politiske begivenheder i 2022,” siger adm. direktør for Radio4, Anne-Marie Dohm.

Radio4 lancerede flere politiske formater, som med nye greb sætter fokus på fløjene i danske politik. Ligesom radioen lancerede det nye kulturformat ’Portrætalbum’, der løb med hovedprisen for årets bedste radioprogram ved branchens årlige prisuddeling Prix Audio.

”Kulturformidling skiller ofte vandene: Enten er det højpandet, eller også er det fladpandet. Men et format som ’Portrætalbum’ rammer både et utrolig højt niveau for musikformidling samtidig med, at programmet er folkeligt og tilgængeligt. Det har i den grad potentiale over for et større publikum,” siger Anne-Marie Dohm.

Radio4’s sendetilladelse giver adgang til, at radioen har værter med stærke holdninger og værdier. Det skabte i 2022 god debat i ’Frontlinjen’ om et dansk forsvar i knæ, i ‘Vildspor’ om den trængte natur, og ikke mindst i forbindelse med ’Missionens’ vedholdende kritiske blik på et VM, som stod i skyggen af brud på menneskerettigheder i Qatar.

”Det har betydet meget for debatten i det forgangne år, at Radio4 har stærke værter, der vedholdende turde træde på de ømme tæer eksempelvis ved at udstille det dobbeltmoralske i at afvikle VM i Qatar – og fortsætte med at træde, selv da fodboldfeberen begyndte at snige sig ind alle andre steder,” siger Anne-Marie Dohm.

Du kan læse hele Radio4’s Public Service-redegørelse her

Highlights fra året, der gik på Radio4:

  • Radio4 blev i 2022 citeret for 387 forskellige historier i andre medier, mod 379 forskellige historier i 2021
  • Radio4’s musik- og interviewprogram ’Portrætalbum’ med vært Anders Bøtter vandt prisen som ’Årets Radioprogram’ ved Prix Audio 22
  • Rasmus Ejrnæs, der er vært på ’Vildspor’ blev ved Naturmødet i maj sidste år hædret som Danmarks bedste naturformidler.
  • Antallet af lyttere, der enten er tilfredse eller meget tilfredse med Radio4 steg fra 73 procent i 2021 til 77 procent i 2022
  • I januar udkom første afsnit i Radio4 Undersøger-serien ’Det kirurgiske eksperiment’, som afslørede en omfangsrig skandale på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
  • I april udkom Radio4 Undersøger-serien ‘Løgn og morfin’, der udstillede hvordan man ret let kan snyde sundhedsvæsenet og tiltuske sig flere tusind morfinpiller.
  • I maj udkom ’Borgmesterens søstre’, som var endnu en serie fra Radio4 Undersøger, der afdækkede forholdene omkring nøglepersonerne i den offentligt støttede forening: Søstre mod vold og kontrol.
  • I august mødtes Morten Messerschmidt og Inger Støjberg for første gang i direkte duel efter dannelsen af Danmarksdemokraterne. Klingerne blev krydset i ’Det blå hjørne’ og trak overskrifter i størstedelen af de danske medier.
  • I september medvirkede statsminister Mette Frederiksen (S) i portrætprogrammet ‘Det sidste måltid’. Her fortalte hun for første gang, at hun mente, at den magtkritik, hun blev udsat for, var begrundet i hendes køn.

Læs også

30.05.23

Atomkraft – en mulig investering?

Når snakken falder på atomkraft, som vi heldigvis er begyndt på – på ny – så oplever jeg ofte, at det bliver en diskussion mellem hjertet og hjernen. Det kan gøre det svært at finde ud af, hvad der er frygt, og hvad der er fakta. Det synes jeg er ærgerligt. For hvad nu, hvis…

Læs mere
30.05.23

Styrelse giver kritik til lægehus efter otteårig piges død

Styrelsen for Patientklager kritiserer lægehus i Vojens for behandlingen af en otteårig syrisk pige, der døde af et hjertestop som følge af mangelfuld astmabehandling i august sidste år. Ekspert vurderer, at pigen kunne have overlevet, hvis behandlingen havde været bedre.   Der var flere fejl i behandlingen, som ledte op til, at 8-årige Aryam fik…

Læs mere
29.05.23

Moderaterne-profil brød reglerne: Trak fortrolige oplysninger om udsatte klienter ud til sig selv

En ny sag rammer nu Moderaternes ordfører for udsatte mennesker, Nanna W. Gotfredsen, der ifølge Ekstra Bladet har brudt reglerne for datasikkerhed. “Jeg begik en fejl,” lyder det fra folketingsmedlemmet.  Mens Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen var suspenderet fra sin rolle som daglig leder i Gadejuristen, begyndte hun i strid med reglerne at hive fortrolige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet