Nyhedsartikel

Hvorfor opfører vi os så dumt? Bliv klogere i Radio4’s nye program ‘Ufornuftig’

Henrik Tingleff, psykolog og adfærdsforsker, har en mission; Han vil gøre os klogere på alle vores fejl og mangler. I håbet om, at vi stopper med at pege fingre ad hinanden og i stedet åbner for lidt forståelse og tolerance. Vi er jo bare mennesker.

Hvorfor bliver vi ved med at fylde os med slik, junkfood og fed mad, selv om vi ved, det ikke er sundt? Hvorfor bruger vi penge, vi ikke har? Hvordan kan det være, at vi hader snyd og bedrag, men alligevel ikke reagerer, når en person springer køen over i Netto? Og hvorfor lader nogle folk toiletrullen hænge, selv om den for længst er løbet tør for papir?
Sagt med andre ord: Hvorfor gør vi kloge mennesker så mange dumme ting?

Lyt til snigpremieren på første afsnit her

Det forsøger psykolog og adfærdsekspert, Henrik Tingleff, at finde ud af i Radio4’s nye program ’Ufornuftig’. Sammen med sit faste ekspertpanel kaster han sig ud i jagten på at finde den egentlige sandhed om mennesket og den menneskelige natur – med udgangspunkt i nogle af alle de tåbelige ting, vi går og laver.

”Vi mennesker er udstyret med universets bedst udviklede hjerne og største intellekt. Alligevel gør vi hver eneste dag uendeligt mange dumme ting. Særligt, når vi er sammen. Og vi kan ikke lade være, selvom vi godt selv kan se, det er dumt. Jeg kan heller ikke. Og det er da bragende fascinerende. Det skræmmende er, at vi jo ikke gør det, fordi der er noget galt med os. Vi gør det, fordi det er normalt. Fordi det er menneskeligt, forklarer programvært Henrik Tingleff.

Hver uge stiller han skarpt på en af de utallige ufornuftige og ukloge handlinger, vi alle laver. Og sammen med en af programmets faste eksperter vil han forsøge at forklare vores adfærd med udgangspunkt i videnskabelige fakta om ’menneskedyret’ og ved at kigge på nogle af de mange forsøg, forskere gennem tiden har lavet med mennesker. Og programværten har en opfordring til alle:

”Jeg håber, lytterne vil bidrage med deres egne iagttagelser. Vi skal undres, vi skal undersøge, og vi skal grine. Ad hinanden. Med hinanden. Og over hinanden. For programmet handler om os alle sammen. Det handler om alt det, vi mennesker er og alt det, vi fejlagtigt tror, vi er. Målet er, at vi kan blive lidt klogere på vores medmennesker og ikke mindst på os selv. Og på den måde undgå, at vi ikke peger så meget fingre ad hinanden, men i stedet begynder at forstå, hvorfor vi opfører os, som vi gør.”

Skulle man gå og undre sig over noget dumt, underligt eller en virkelig ufornuftig adfærd, der kendetegner os mennesker, kan man sende en mail til ufornuftig@radio4.dk

’Ufornuftig’ har premiere søndag den 30. oktober kl. 09.05 på Radio4, men du kan høre snigpremieren på første afsnit allerede nu i Radio4’s app eller lige her.

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet