Nyhedsartikel

Hvorfor opfører vi os så dumt? Bliv klogere i Radio4’s nye program ‘Ufornuftig’

Henrik Tingleff, psykolog og adfærdsforsker, har en mission; Han vil gøre os klogere på alle vores fejl og mangler. I håbet om, at vi stopper med at pege fingre ad hinanden og i stedet åbner for lidt forståelse og tolerance. Vi er jo bare mennesker.

Hvorfor bliver vi ved med at fylde os med slik, junkfood og fed mad, selv om vi ved, det ikke er sundt? Hvorfor bruger vi penge, vi ikke har? Hvordan kan det være, at vi hader snyd og bedrag, men alligevel ikke reagerer, når en person springer køen over i Netto? Og hvorfor lader nogle folk toiletrullen hænge, selv om den for længst er løbet tør for papir?
Sagt med andre ord: Hvorfor gør vi kloge mennesker så mange dumme ting?

Lyt til snigpremieren på første afsnit her

Det forsøger psykolog og adfærdsekspert, Henrik Tingleff, at finde ud af i Radio4’s nye program ’Ufornuftig’. Sammen med sit faste ekspertpanel kaster han sig ud i jagten på at finde den egentlige sandhed om mennesket og den menneskelige natur – med udgangspunkt i nogle af alle de tåbelige ting, vi går og laver.

”Vi mennesker er udstyret med universets bedst udviklede hjerne og største intellekt. Alligevel gør vi hver eneste dag uendeligt mange dumme ting. Særligt, når vi er sammen. Og vi kan ikke lade være, selvom vi godt selv kan se, det er dumt. Jeg kan heller ikke. Og det er da bragende fascinerende. Det skræmmende er, at vi jo ikke gør det, fordi der er noget galt med os. Vi gør det, fordi det er normalt. Fordi det er menneskeligt, forklarer programvært Henrik Tingleff.

Hver uge stiller han skarpt på en af de utallige ufornuftige og ukloge handlinger, vi alle laver. Og sammen med en af programmets faste eksperter vil han forsøge at forklare vores adfærd med udgangspunkt i videnskabelige fakta om ’menneskedyret’ og ved at kigge på nogle af de mange forsøg, forskere gennem tiden har lavet med mennesker. Og programværten har en opfordring til alle:

”Jeg håber, lytterne vil bidrage med deres egne iagttagelser. Vi skal undres, vi skal undersøge, og vi skal grine. Ad hinanden. Med hinanden. Og over hinanden. For programmet handler om os alle sammen. Det handler om alt det, vi mennesker er og alt det, vi fejlagtigt tror, vi er. Målet er, at vi kan blive lidt klogere på vores medmennesker og ikke mindst på os selv. Og på den måde undgå, at vi ikke peger så meget fingre ad hinanden, men i stedet begynder at forstå, hvorfor vi opfører os, som vi gør.”

Skulle man gå og undre sig over noget dumt, underligt eller en virkelig ufornuftig adfærd, der kendetegner os mennesker, kan man sende en mail til ufornuftig@radio4.dk

’Ufornuftig’ har premiere søndag den 30. oktober kl. 09.05 på Radio4, men du kan høre snigpremieren på første afsnit allerede nu i Radio4’s app eller lige her.

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet