Nyhedsartikel

’Kraniebrud’ runder fornemt hjørne: 1000 timers videnskab på Radio4

‘Kraniebrud’ nummer 1000? De fleste ville nok søge læge, men på Radio4 er det noget, vi fejrer. Det populære videnskabsprogram ‘Kraniebrud’ har nemlig rundet et ultraskarpt hjørne med sit program nummer 1000, og det bliver markeret på behørig vis i jubilæumsprogrammet.

Formidling af videnskab så det pirrer nysgerrigheden og gør lytterne klogere. Dét har været missionen for Radio4’s populære videnskabsprogram ’Kraniebrud’, lige siden programmet ramte radiobølgerne første gang den 1. november 2019.

1000 timers nørde-radio senere må missionen betegnes som ”completed”. ’Kraniebrud’ er et af Radio4’s mest downloadede podcastprogrammer på ugebasis, og det er ikke kun blandt lytterne, det er populært. Det får også rosende ord fra de eksperter og forskere, som deler ud af deres viden i programmerne.

”Når man normalt udtaler sig til medierne, så er det et vilkår, at det kan være under et minut eller bare en enkelt sætning, hvilket jo også er fint. Men det er fantastisk at få lov til at gå i dybden med ting i et format, hvor der er plads til, at man interesserer sig for nuancer og perspektiver. De er ekstremt vigtige at få med,” forklarer lektor i religionsvidenskab, Marie Vejrup, der efterhånden har gæstet programmet som ekspertkilde et dusin gange, og som også medvirker i jubilæumsprogrammet.

Lige siden Radio4’s første dag i æteren har ’Kraniebrud’ alle hverdage været en del af sendeplanen. Et skiftende hold af værter har formidlet tusind timers overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de har kastet sig ud i forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne, hvad enten det har handlet om vandmænd i fødevareindustrien eller nullermænd i rummet.

I program 1000 ser ’Kraniebrud’-værterne, Maja Jensen, Emma Holtet og Peter Løhde, tilbage på nogle højdepunkter fra de 999 timers videnskabsprogrammer, der allerede er i banken, og så tager de temperaturen på, hvor hot det egentlig er at fejre sine egne bedrifter og hvilken indflydelse, de sociale medier har på måden, vi fejrer jubilæer på i dag.

Bliv endnu klogere på fest og fejring; hør hvilke øjeblikke, der har gjort mest indtryk på programværterne; og find ud af, hvordan en vandmand egentlig smager i jubilæumsprogrammet her, dyk ned i de tidligere programmer i Radio4’s app, eller lyt med alle hverdage på Radio4 klokken 12.10

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet