MORGENRUTINEN
Der er godt selskab fra tidlig morgen, når vært Maja Hald og en aktuel gæst tager dig med gennem ’Morgenrutinen’ på Radio4. Uanset om du er ved at stå op eller for længst er afsted, kommer du i gang med dagen med små historier, musik og et personligt interview, der har afsæt i kulturen omkring os. Fra film, tv, musik og bøger til sport, hobbyer, teknologi, historie og mad. Lyt med alle hverdage fra kl. 5-6.
RSSSeneste Udsendelser
Hun har solgt alt, hvad hun ejede, for at rejse ud i verden og møde humanister som hende selv. Her mødte hun en mand i Indien, der var under politibeskyttelse, fordi han ikke er religiøs. Og det har kun forstærket dagens gæsts tro på, at der er behov for alternative overgangsritualer til de religiøse. Gæst: Kirstine Kærn, forperson i Humanistisk Samfund.
Det er behov for overgangsritualer uden religion
Hun har solgt alt, hvad hun ejede, for at rejse ud i verden og møde humanister som hende selv. Her mødte hun en ...
Det her er ikke historien om nogle kvinder, der blev trynet og holdt ude i deres samtid. Mange kvindelige arkitekter har fået masser af hæder for deres arbejde i fx 50'er og 60'erne. Alligevel kender vi dem ikke i dag, og de fleste af os, kan nok kun sætte navn på få store stjernearkitekter som Arne Jacobsen og Jørgen Utzon. Hvorfor? Og kan man se på kvindernes værker, at de var kvinder? Gæster: Svava Riesto og Henriette Steiner, forskere ved Københavns Universitet.
Kan du nævne navnet på en kvindelig arkitekt?
Det her er ikke historien om nogle kvinder, der blev trynet og holdt ude i deres samtid. Mange kvindelige arkitekter har fået masser af ...
For første gang har dagens gæst udnævnt helte og skurke i sin nye, dokumentaristiske bog om misbrug på børnehjem: "Mennesker som begår overgreb på små piger i 27 år - jeg gider faktisk ikke lede efter nuancer i hans person," fortæller han om en af skurkene i bogen. Det var først, da han blev præsenteret "en danmarkshistorisk helt", at han besluttede sig for at skrive bogen. Men er det ikke problematisk, at udnævne skurke og helte i en bog, der handler om forbrydelser, der aldrig er blevet dømt? Gæst: Peter Øvig, forfatter til Dem der ikke tier.
Peter Øvig var nervøs for, om han kunne holde til at skrive om det, men så mødte han en helt
For første gang har dagens gæst udnævnt helte og skurke i sin nye, dokumentaristiske bog om misbrug på børnehjem: "...
Et ”neoliberalt mareridt” har de skarpeste kritikere kaldt børneserien Paw Patrol, der på flere kommercielle parametre slår fx Mickey Mouse. Dagens gæst har ikke meget tilovers for kritikerne: ”Paw Patrol er et eventyr. Der er ikke så meget læring og opdragelse. Det er mere smadder hjernen.” Og den slags tv skal der også være plads til. Thit Aaberg, skuespiller.
Det er crazy, at voksne analyserer børnetv på den måde
Et ”neoliberalt mareridt” har de skarpeste kritikere kaldt børneserien Paw Patrol, der på flere kommercielle parametre slår fx Mickey Mouse. Dagens gæ...
Hvorfor vil vi helst bo ved siden af nogen, der minder om os selv? Og hvorfor er det ikke nødvendigvis en god idé at blande unge og ældre mennesker i samme opgang? Dagens gæst er en af de få sociologer i arkitektbranchen. Gæst: Benedicte Faber Mygind, ERIK arkitekter.
Sociolog blandt arkitekter: Det er en myte, at direktøren skal bo ved siden af den arbejdsløse
Hvorfor vil vi helst bo ved siden af nogen, der minder om os selv? Og hvorfor er det ikke nødvendigvis en god idé at ...
Kasper Dalsgaard spiller karakteren Tue i Det Kongelige Teaters dramatisering af forfatter Thomas Korsgaard prisvindende roman ”Man skulle nok have været der.” I Morgenrutinen fortæller Kasper Dalsgaard om at spille en karakter, som han dels kan se sig selv i, og som desuden har fået ham til at reflektere over, om vi reelt har plads til de svageste i samfundet. Gæst: Skuespiller Kasper Dalsgaard. Vært: Lene Grønborg Poulsen
Skuespiller Kasper Dalsgaard: ”Ensomhed er et stort problem”
Kasper Dalsgaard spiller karakteren Tue i Det Kongelige Teaters dramatisering af forfatter Thomas Korsgaard prisvindende roman ”Man skulle nok have været der.” ...
Der er en særlig fascination i dagbogen, fordi den egentlig er skrevet til ingen. Det mener dagens gæst, journalist og forfatter Maise Njor. Hun er aktuel med bogen ”Kære Bagklog – minder og fortræninger”, som hun har skrevet på baggrund af et genbesøg i de gamle dagbøger, hun har skrevet i, siden hun var 12 år. Men spørgsmålet er, om hun egentlig kunne lide den person, hun mødte, da hun åbnede dagbøgerne? Gæst: Journalist og forfatter Maise Njor. Vært: Lene Grønborg Poulsen
Maise Njor ledte efter sig selv i gamle dagbøger
Der er en særlig fascination i dagbogen, fordi den egentlig er skrevet til ingen. Det mener dagens gæst, journalist og forfatter Maise Njor. ...
"Teateret havde bestilt et lig: Model Jessica, og jeg tænkte meget på, hvad skal jeg med det lig?" lyder det fra dagens gæst, der spiller nekrofil bedemand i stykket En Lykkelig Slutning på Aarhus Teater. Hvordan forbereder man sig på at spille en så tabubelagt rolle? Og hvorfor fik dagens gæst et pragmatisk forhold til døden i arbejdet med rollen? Gæst: Christian Hetland, skuespiller.
Den nekrofile bedemand gav mig et pragmatisk forhold til døden
"Teateret havde bestilt et lig: Model Jessica, og jeg tænkte meget på, hvad skal jeg med det lig?" lyder det fra dagens ...
Hvad har fængselsbetjenten Sammi fra DRs nye dramaserie Huset tilfælles med Clint Eastwoods karakter i spaghettiwesternen A Fistful of Dollars? Gæst: Youssef Wayne Hvidtfeldt, skuespiller.
Jeg droppede nogle replikker for at lyde som Clinten
Hvad har fængselsbetjenten Sammi fra DRs nye dramaserie Huset tilfælles med Clint Eastwoods karakter i spaghettiwesternen A Fistful of Dollars? Gæst: Youssef ...
For første gang skriver Dy Plambeck ”jeg elsker dig” i en tekst. For første gang synger Nana Jacobi de tre små ord. Kærlighedssangen er en svær og klichefyldt disciplin, derfor måtte nummeret også have et twist. Hør twistet og to kærlighedssange, dagens gæster selv holder af -og gæt med på, hvilken sang, der er den største kærlighedssang i USA. Gæster: Dy Plambeck, forfatter og Nana Jacobi, musiker.
Den største kærlighedssang og tre med et twist
For første gang skriver Dy Plambeck ”jeg elsker dig” i en tekst. For første gang synger Nana Jacobi de tre små ord. ...
Episoder
2023Nu er årets første - og oplevelsesmæssigt længste - måned ved at være færdig. Og derfor slutter vi måneden med at tale med kunstner, lærer og gadekunstsformidler Rikke Severin pludselig så farverne meget lysere, i en mørk tid.
I anledningen af, at vi snart skal sige farvel til en meget mørk januar skal vi tale lidt om lys! Og hvis man er i tvivl om hvad lys egentligt gør for os, så skal man bare tænke på hvor meget man savner det de dage, hvor solen skinner. Derfor har Rachel fået sig en snak med lysdesigner og forperson for Copenhagen Light Festival, Jesper Garde Kongshaug, om hvilke historier lys egentligt kan fortælle. Så ja, selvom vi stadig er i januar er der en masse lys forude.
Spoileralert! Det der sankning er ret optur - hvis man gør det på den rigtige måde. Men hvad er det egentligt? Og kan man blive mæt af ukrudt fra have, eng, skov og krat? Det spørger vi Nina fra Sanketure.dk om! Og så er der en lille røverhistorie fra en videnskabelig sanketur... der gik galt!
Her til morgen får Rachel hjælp til at forstå hvad konceptet "jagt" egentligt går ud på. Hvorfor er det egentligt så fedt? Hvad kræver det? Skal man være rig og hænge ud med de kongelige for at gå på jagt? - og skal man være en middelaldrende mand gå på jagt? Spoileralert - svaret på den sidste er "nej", da det er en sej 23-årig Cecilie, der hjælper Rachel på vej.
Vi er midt i den kinesiske forårsfestuge, hvor over én milliard mennesker fejrer kaninens år - derfor læser Rachel en af de mange, mange versioner af historien om hvorfor de forskellige kinesiske år er navngivet efter dyr. Vi går også på en lille musisk skattejagt, både når det kommer til samples, men også når det kommer til parafraser af gamle sange.
I dagen udgave af Morgenrutinen taler Rachel med DJ og komponist Turkman Souljah om hvordan en pladespiller, der var blevet smidt ud på gaden, startede en inspirerende livsland kærlighed til musik, der har ført til at optræde for dronningen og den første symfoni spillet på pladespillere, nogensinde.
Nogle gange kan et nytårsforsæt føre til passion, der bliver til en levevej. Det er i hvertfald sket for Rikke Mia Skovdal, hvis nytårsforsæt udviklede sig til at hun nu - blandt andet - kan kalde sig for tekstilkunstner, som sælger sine værker og skal udgive en bog om sin nye passion, broderi, senere på året. Fordi, Lidt broderi har aldrig skadet...
I dag gå vi weekenden og næste uges spilfestival i møde ved at tale en masse om SPIL! Jost fra Københavns spilfestival 2023 og spilcafeen Bastard har en masse anbefalinger med til os! Det er brætspil, kortspil, terningespil, familiespil, vennespil... og spil man SKAL ødelægge! YIKES!
I dagens udgave af Morgenrutinen taler Rachel med Sebastian, hvis kunstværker ikke begynder med et blankt lærred. Han giver ældre malerier nyt liv, ved at male sine egne ting på de gamle motiver af herregårde og landskaber.
I anledning af pølsevognens 102 års fødselsdag fortæller Rachel en mulig røverhistorie om en enarmet pølsemand og tager en snak med Christian Randing fra Streetart galleriet Freespace på Nørrebro om en ny tendens indenfor streetart-klistermærkekulturen.
Har du også tøj i dit klædeskab, der bare ALDRIG kommer på? Åbenbart er til sandheden for 70%(!!?!) af det tøj, som hænger i danskernes klædeskabe! I det her afsnit taler Rachel med garderobeekspert, stylist og superhelt Laura Terkildsen aka. Laura Lava om hvordan man kan få en mere bæredygtig tilgang til sit klædeskab.
Hvis har sat dig for at komme op på træningshesten i 2023, men der mangler lidt på motivationskontoen skal du høre dagens afsnit! Rachel fortæller lidt om nogle af de ca. 800 gange hvor hun har prøvet at lege Sporty Spice og taler med The Kettlebell Queen Sif, der har gjort det til sin levevej at motivere dem der har allermindst tid.
Dagen i dag kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på nogle...Men hvorfor er det egentligt sådan? Og hvad kan vi gøre ved en helt anden gyser, som der får det til at få hårene til at rejse sig hos andre? - nemlig biodiversitetskrisen.
Denne morgens udgave af Morgenrutinen er i sit japansk/asiatiske hjørne. Rachel har en indrømmelse overfor dagens japanske fødselar og interviewer dytige Nanna Bottos, en dansk sanger og sangskriver, hvis talenter og hårde arbejde har fået hendes sang til at ligge på et K-popalbum, der gik nummer 1 i Japan!
Her til morgen har Rachel (og hendes AI-assistent) talt lidt om en kunstig intelligens ved navn Eliza, der hurtigt fik mennesker til at dele sin inderste hemmeligheder. Hun taler også med Mia Andresen fra Instagram profilen "Postkort fra et ægte liv", hvor almindelige mennesker gør præcis det samme.
I dag sender Rachel en masse kærlighed til internettet - helt tilbage til dengang hun dansede med på lyden fra modemmet. Der bliver også castet en ny medvært og talt lidt om hvorfor Coco Chanel har været så vigtig. Velkommen til morgenrutinen 3
Det har vist sig at den seneste weekends historik har nogle skandaløse fællesnævnere - i hvertfald for de amerikanske præsidenter Trump, Nixon og Clinton. Og så er der stor kærlighed til sokker - de har åbenbart et federe liv end man lige kunne forestille sig. Med lyd fra Monika Lewinskys TedTalk fra 2015 og podcasten Everything i Alive og Sal the sock 3
I det her afsnit "stjæler" Rachel endelig sit nytårsforsæt, finder ud af hvorfor badet er det bedste sted at få idéer og sender en kærlig tanke til Dizzy Gillespie.
Her til morgen taler Rachel med Julie fra bogbloggen LitFix om hvilke bøger vi skal se frem til i år 2023 - og hvad vi skal skynde os og læse fra '22.
Vi taler med Marlene Weybøll fra podcasten Reality Tjek om reality TV fra 2022 - og hvad vi kan se frem til i 2023.
Her til morgen hører vi gode tips og tricks til hvordan du lykkes med dit nytårsforsæt i en snak med coach, forfatter og underviser Sofia Manning.
Godmorgen og godt nytår! Her til morgen taler Rachel med filmanmelder Casper Christensen fra What to Watch om hvilke film man skal skynde sig at se fra filmåret 2022 – hvilke vi skal glæde os til i 2023. Velkommen til Morgenrutinen!