RING TIL RADIO4
I ’Ring til Radio4’ diskuterer vi hverdagens aktuelle emner – både de store og de små. Og du kan være med. Vi taler hver dag med lyttere fra hele landet - og med viden og argumenter bliver vi klogere på alt lige fra kødfrie dage og kønsroller til politiske løftebrud og aktiv dødshjælp.
Vær med, når ’Ring til Radio4’ udfordrer dine synspunkter og giver dig nuancerne, der både kan få dig til at stå stærkere på din mening, måske ændre den eller gøre dig helt uenig. Alle hverdage fra kl. 9-11.
Vært: Mine Suurballe
Seneste Udsendelser
Teknologien udvikler sig hurtigt – og nu er spørgsmålet så, om det går for hurtigt. For nu er seneste skud på stammen inden for kunstig intelligens landet, nemlig GPT-4. Den skulle være endnu mere sofistikeret end de tidligere. Det har blandt andre fået Teslas Elon Musk, Apple's Steve Wozniak og hundredvis af andre navne i tech-verdenen til at sige stop. I et åbent brev anbefaler de, at udviklingen af de her kunstige intelligenser skal sættes på pause i et halvt år. Men er det en god idé? Det diskuterer vi i dagens udsendelse, hvor vi også spørger ind til, om det skal være muligt at registrere sig som 'andet' end mand eller kvinde, når man melder sig til en idrætsforening - og så diskuterer vi, om man skal samle hundelorten op uanset, hvor den måtte blive lagt. Medvirkende: Marcus Dib Jensen (formand for Dansk Regnbueråd) Christian Bigom (formand for Pan Idræt) Kristoffer Stensbo-Smidt (forsker i kunstig intelligens på Danmarks Tekniske Universitet) Karen Melchior (medlem af Europaparlamentet) Lise Lotte Christensen (hunde-adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub)
Ring til Radio4 - Skal vi sætte kunstig intelligens på pause i et halvt år?
Teknologien udvikler sig hurtigt – og nu er spørgsmålet så, om det går for hurtigt. For nu er seneste skud på stammen ...
"Det er kvinden, der ved, om børnene er ved at vokse ud af deres regntøj, det er kvinden, der husker og indkøber gaven til farmors fødselsdag, det er kvinden, der sætter forældremødet i kalenderen.” Sådan skriver skribent Amalie Lyhne i en kronik i Berlingske. Og ifølge Amalie Lyhne, så har kvinden selv et ansvar for at gøre op med den her mentale projektlederrolle, hvor hun varetager planlægningen og alle de usynlige opgaver med at uddelegere ansvar og koordinere børnenes legeaftaler. Men er det kvinderne, der bærer den mentale byrde og står for alt det usynlige arbejde i hjemmet? Og hvordan ændrer vi på det, hvis vi synes, det er et problem? Det diskuterer vi i dagens udsendelse, hvor vi også spørger ind til, om russiske og belarusiske atleter skal have lov til at deltage ved OL i Paris i 2024, og om trækisten skal udfases til fordel for en papkiste. Medvirkende: Katrine Winkel Holm (sognepræst og debattør) Camilla-Dorthea Bundgaard (debattør og kommentator på Jyllands-Posten) Nicklas Degn (sportsjournalist på Radio4) Ole Roed Jakobsen (branchedirektør i brancheforeningen Danske Bedemænd)
Ring til Radio4 - Er det kvinderne, der bærer den mentale byrde og står for det usynlige arbejde i hjemmet?
"Det er kvinden, der ved, om børnene er ved at vokse ud af deres regntøj, det er kvinden, der husker og indkø...
Der er mange, der kan nikke genkendende til, at lyden af folk, der smasker eller trækker vejret på en bestemt måde, så det kan høres i den anden ende af rummet, er svært irriterende. Men for nogle er lydende så forstyrrende, at de kan efterlade folk med vrede eller decideret afsky, uden at de kan slippe det igen. Hvis du kan nikke genkendende til det sidste, så lider du måske af misofoni, en lidelse, hvor man føler ekstrem vrede, ubehag eller afsky, når man hører bestemte lyde. Et nyt britisk studie viser, at næsten hver femte lider af misofoni, og det kan ofte lede til en ophedet debat, for hvem skal egentlig tage hensyn? Er det personen, der har det svært med lyde, eller er det dem, der laver lydende, der skal tage hensyn? Det diskuterer vi dagens udsendelse, hvor vi også spørger ind til, om man egentlig kan være for gammel til at flytte hjemmefra, og om det overhovedet er statens opgave at understøtte fagforeninger finansielt? Medvirkende: Christiane Meulengracht (Coach & Terapeut). Marianne og Christian (lider begge af Misofoni). Mette Lykke Nielsen (Lektor og Ph.d, ved Center for ungdomsforskning på Aalborg Universitet). Peter Jørgensen (Familie- og Psykoterapeut). Anders Kronborg (Skatteordfører for Socialdemokratiet). Steffen W. Frølund (Skatteordfører for Liberal Alliance)
Ring til Radio4 - Skal vi tage særlige hensyn til folk, der reagerer kraftigt på lyde?
Der er mange, der kan nikke genkendende til, at lyden af folk, der smasker eller trækker vejret på en bestemt måde, så det ...
I sidste uge fremlagde Justitsminister Peter Hummelgaard (S) et lovforslag om, at kommunerne i en 3 årig prøveperiode kan ansætte uniformerede tryghedsvagter. Vagterne skal ses som et supplement til politiet, i de kommuner der oplever mange indbrud, og så skal de være med til at opretholde ro og orden ved blandt andet at banke på døren til unge, hvor festen har en lidt for høj volumen og forstyrrer området. Men er det overhovedet en god ide, at kommunerne kan ansætte uniformerede tryghedsvagter? Det er det første emne vi debatterer i dag i Ring til Radio4, hvor vi også stiller luppen på det danske overforbrug af ressourcer, hvor vi spørger om vores eget syn på Danmark som grønt foregangsland er urealistisk, og så skal vi også vende, om det er i orden at tage til udlandet og få foretaget en abort efter uge 12. Medvirkende: Benny Engelbrecht (Finansordfører i Socialdemokratiet) Rosa Lund (Retsordfører i Enhedslisten) Peter Jørgensen (Formand for Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes fagforening) Karin Klitgaard (Miljøpolitisk chef og underdirektør i Dansk Industri) Katherine Richardson (Professor på sektion for biodiversitet på Københavns Universitet) Tabita Mortensen (Har fået en abort i Sverige i uge 17) Øjvind Lidegaard (Gynækologiprofessor og overlæge på Rigshospitalet) Mette Thiesen (Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti)
Ring til Radio4 - Er kommunale tryghedsvagter en god ide?
I sidste uge fremlagde Justitsminister Peter Hummelgaard (S) et lovforslag om, at kommunerne i en 3 årig prøveperiode kan ansætte uniformerede tryghedsvagter. Vagterne ...
I weekenden åbnede udstillingen Magtens Voksmuseum, som mediet Frihedsbrevet står bag. Her kan de besøgende opleve 10 voksfigurer, der forestiller de embedsmænd, der var involveret i minksagen. Men er det egentlig i orden at udstille embedsfolk som voksfigurer? Eller er det voksenmobning? Det debatterer vi med lytterne i dagens program, hvor vi også taler om, hvorvidt gymnasierne skal have lov til at smide elever ud, der dumper de første to prøver. Og så runder vi også debatten om sommertid versus vintertid, der år efter år sætter kog i mange danskeres sind. Medvirkende: Henrik Nevers (Formand for Danske Gymnasier). Madeleine Steenberg Williams (Danske Gymnasieelevers Sammenslutning). Bent Clausen (Næstformand i DBU). Jørgen Friis Bak (Formand i Landsforeningen mod sommertid). Mads Brügger (Administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør på Frihedsbrevet). Jonas Christoffersen (Advokat).
Ring til Radio4 - Må man udstille embedsmænd som voksfigurer?
I weekenden åbnede udstillingen Magtens Voksmuseum, som mediet Frihedsbrevet står bag. Her kan de besøgende opleve 10 voksfigurer, der forestiller de embedsmænd, ...
En medarbejder hos Kohberg fik for nylig en erstatning på 85.000 kroner, efter han var blevet fyret på grund af svedlugt. Men burde det egentlig være i orden at fyre en medarbejder, der lugter, hvis lugten forstyrrer de andre kollegaer? Det diskuterer vi i dagens program, hvor vi også taler om, hvorvidt betting-reklamer på TV burde forbydes i bedste sendetid, og om vi skal indføre kørselsafgift i byerne. Medvirkende: Thomas Danielsen (Transportminister fra partiet Venstre) Torben Lund Kudsk (Afdelingsleder hos FDM) Karna Bredahl (Medlem af Radikal Ungdom). Stig Møller Christensen (Kommerciel og digital direktør for TV2) Majken Matzen (Erhvervspsykolog). Alexander Søe Evers Fjældsted (Forsker i lugtesansen ved Aarhus Universitet)
Ring til Radio 4 - Må man fyre en kollega, der lugter?
En medarbejder hos Kohberg fik for nylig en erstatning på 85.000 kroner, efter han var blevet fyret på grund af svedlugt. Men burde det egentlig væ...
Odsherred Kommune har i et humoristisk Facebook-opslag rettet henvendelse til en specifik borger, som har efterladt en gammel reol i vejsiden. De nævner borgernes fornavn i opslaget, men ikke efternavnet. Til gengæld nævner de navnet på vejen, og opfordrer hende til at komme og hente hendes efterladenskaber, inden de sender hende en regning. Men er det egentlig i orden, at kommunen retter offentlig henvendelse til en borger på sociale medier, når man måske kan regne ud, hvem borgeren er? Den debat tager vi i dagens program, hvor vi også diskuterer, om tiden er inde til klimaafgifter på kød, og om det burde være ulovligt, at forsikringsselskaber afviser kunder med livsstilproblemer.
Ring til Radio4 - Må kommunen udstille borgere på sociale medier?
Odsherred Kommune har i et humoristisk Facebook-opslag rettet henvendelse til en specifik borger, som har efterladt en gammel reol i vejsiden. De nævner borgernes ...
Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament. Men det synspunkt møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. For man er ikke nødvendigvis mere kvalificeret til jobbet, fordi man er født og opvokset i Grønland. Den debat tager vi med lytterne først sidst i programmet. Inden da debatterer vi, om tilgivelse altid er muligt. For det mener sognepræst Rikke Weissfeld ikke det er. Der er nogen ting, der er for svære at tilgive, siger hun. Men har hun ret i det? Og for hvis skyld, skal vi tilgive?
Ring til Radio4 - Bør den arktiske ambassadør have grønlandske rødder?
Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam og fra ...
I Syddjurs Kommune har lokalpolitikeren Kirstine Kvorning fra Konservative skrevet til den lokale avis, at hun gerne vil have rygning forbudt på og omkring alle offentlige idrætsanlæg og sportshaller. I Silkeborg Kommune har man indført et lignende forbud sidste år, så man ikke kan nyde sig en cigaret, imens man ser det lokale seriehold spille mod nabokommunen. Men hvad gør det ved sammenhængskraften i foreningslivet, når man forbyder rygning ved boldbanerne? Skal vi se på at forbyde rygning ved alle kommunalt ejede idrætsanlæg i landet? Det er et af de emner vi diskuterer i dag, hvor vi også skal runde museer, der ændrer titlerne på kunstværker, fordi der går politik i den. Og så skal vi diskutere, hvordan vi bliver det lykkeligste land i verden igen, hvilket vi ikke har været siden 2016. Medvirkende: Vinnie Nørskov (lektor i klassisk arkæologi ved Aarhus Universitet og underviser i museologi) Mads Kähler Holst (Direktør på Moesgaard Museum i Aarhus) Lars Kruse (direktør for Aarhus Fremad) Johan Brødsgaard (Formand for kultur-, fritids-, outdoor- og idrætsudvalget i Silkeborg Kommune for Radikale Venstre) Meik Wiking (Direktør for Institut for Lykkeforskning)
Ring til Radio4 - Skal man forbyde røg på kommunalt ejede idrætsanlæg?
I Syddjurs Kommune har lokalpolitikeren Kirstine Kvorning fra Konservative skrevet til den lokale avis, at hun gerne vil have rygning forbudt på og omkring alle ...
Vi kan godt indstille os på, at vi må skrue forventningerne ned til velfærdssamfundet, mener Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening. For vi kommer til at mangle både hænder og penge. Men det er Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, ikke helt enig i - det er et spørgsmål om prioritering, mener han. Den debat tager vi først i programmet. Og så debatterer vi også, om folk med polititilhold skal i fodlænke, og om samfundet gør for lidt for at hjælpe folk, der har svært ved digitaliseringen. For en ny undersøgelse viser nemlig, at det faktisk er hver tredje voksne, der er udfordrede på den front. Medvirkende: Pelle Dragsted (Finansordfører for Enhedslisten). Karina Lorentzen (Retsordfører for SF). Kristian Mølgaard (Forsvarsadvokat). Laurids Møller (Psykolog hos Dansk Stalking Center). Anne-Marie Bunster (Pensionist). Marie Bjerre (Digitaliseringsminister fra Venstre).
Ring til Radio4 - Skal vi skrue ned for vores forventninger til velfærdssamfundet?
Vi kan godt indstille os på, at vi må skrue forventningerne ned til velfærdssamfundet, mener Martin Damm, der er formand for Kommunernes Landsforening. For ...
Flere forældre vælger folkeskolen fra og en privatskole til - nu er det lige knap hvert femte barn, der går i en privatskole. Og det er især eliten og de ressourcestærke forældre, der vælger den vej, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Men er dén tendens et problem for vores samfund? Og er det egentlig ikke fair, at man vælger sine egne børns velbefindende over samfundets velbefindende? Vi debatterer fordele og ulemper ved de to skoletyper - og snakker om, hvor mange der skal flygte fra folkeskolen, før det bliver et samfundsproblem.