SPØRG OM KRIGEN
Radio4 giver nyt fra udviklingen i Rusland. Lyt med når vores eksperter svarer på dine spørgsmål i ’Spørg om krigen’.
RSSSeneste Udsendelser
I anledning af de uroligheder der har udspillet sig i Rusland de seneste par dage, giver vi lytterne mulighed for at komme med deres spørgsmål til eksperter på området. Medvirkende: Niklas Rendboe – Ekspert i Wagnergruppen og kandidat i international sikkerhed, Jacob Kaarsbo – Senioranalytiker i Tænketanken Europa med ansvar for den sikkerhedspolitiske analyse, Carsten Rasmussen – Pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché Rusland og Jonathan Schacht Halling Nielsen – Jurist og Belarus-kender.
Mytteri i Rusland: Fra kupforsøg til landsforræder på et døgn
I anledning af de uroligheder der har udspillet sig i Rusland de seneste par dage, giver vi lytterne mulighed for at komme med deres spø...
Få svar på alle dine spørgsmål om valget i 2022. Hvorfor gik det som det gjorde? Hvad bliver konsekvenserne? Og hvilke politiske retninger kommer Danmark til at bevæge sig i? Vores panel af politiske analytikere og kommentatorer svarer på lytternes spørgsmål. Værter: Christina Ankerhus og Signe Ribergård Rasmussen.
Få svar på alle dine spørgsmål om valget i 2022. Hvorfor gik det som det gjorde? Hvad bliver konsekvenserne? Og hvilke politiske retninger kommer ...
Krydset skal sættes i morgen, men mange vælgere er fortsat i tvivl om, hvor det skal sættes - og generelt i tvivl om partiernes ståsteder. Betyder det egentligt noget, om man stemmer eller ej? Christian Fischer Vestergaard er director ved analyse- og rådgivningsvirksomheden Epinion og er ansvarlig for politisk rådgivning og han vil hjælpe med at besvare lytternes spørgsmål.
Spørg om Valget: Er du i tvivl?
Krydset skal sættes i morgen, men mange vælgere er fortsat i tvivl om, hvor det skal sættes - og generelt i tvivl ...
Mudderkast og personangreb er efterhånden blevet hverdag i den nuværende valgkamp. Men hvorfor er det lige netop mudderkast mange folketingskandidater tyer til, når man i stedet kunne debattere på en mere saglig facon? I aftenens udgave af ’Spørg om valget’ har vi besøg af Henrik Bech Seeberg, lektor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, der skal gøre os klogere på politikernes strategier under valgkampen.
Spørg om valget: Hvorfor kaster politikerne med mudder?
Mudderkast og personangreb er efterhånden blevet hverdag i den nuværende valgkamp. Men hvorfor er det lige netop mudderkast mange folketingskandidater tyer til, nå...
Der er fem dage til Folketingsvalget og overskriften for aftenens udgave af Spørg om valget er "forskellen på kommunale og nationale valg". For ved hvilket af valgene er stemmeprocenten højest? Er der forskellige regler for, hvad politikerne må ved henholdsvist den ene og den anden type valg? Og kan politikere stille op både i en storkreds og i en kommune? Det - og andre af lytternes spørgsmål - bliver vi klogere på med hjælp fra aftenens valgekspert, Roger Buch, der er valgforsker ved Danmarks Journalist- og Mediehøjskole.
Spørg om valget: Hvad er forskellen på kommunale og nationale valg?
Der er fem dage til Folketingsvalget og overskriften for aftenens udgave af Spørg om valget er "forskellen på kommunale og nationale valg". ...
Dagens version af Spørg om valget skal handle om atomkraft. Det er nemlig blevet et emne under valgkampen, men hvordan adskiller atomkraft sig fra andre energiressourcer, og hvad er fordelene og ulemperne egentlig? Med til at svare på aftenens lytterspørgsmål har vi Bent Lauritzen, atomkraftforsker og afdelingsleder på Danmarks Tekniske Universitet.
Spørg om valget: Skal vi have atomkraft i Danmark?
Dagens version af Spørg om valget skal handle om atomkraft. Det er nemlig blevet et emne under valgkampen, men hvordan adskiller atomkraft sig fra ...
I aftenens udgave af Spørg om valget dykker vi ned i temaet 'Ministre og spindoktorer'. Hvem bestemmer, hvem der skal være minister? Hvem kan blive det? Hvad er man ansvarlig for, som minister? Hvem er det, som vi typisk omtaler som spindoktorer? Det bliver vi klogere på i selskab med aftenens valgekspert, professor Sten Bønsing, fra Juridisk Institut på Aalborg Universitet.
Spørg om valget: hvem - og hvad - bestemmer, hvilke ministre vi kan få og hvilket ansvar har en minister?
I aftenens udgave af Spørg om valget dykker vi ned i temaet 'Ministre og spindoktorer'. Hvem bestemmer, hvem der skal være minister? Hvem ...
I aftenens udgave af Spørg om valget ser vi nærmere på partistøtte. Hvad er det? Hvilke partier har ret til økonomisk tilskud til politisk arbejde i Danmark? Er det afgørende for at partis overlevelse at få partistøtte? Og hvad siger loven om donationer til politiske partier? Det bliver vi klogere på i selskab med aftenens valgekspert, Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
Spørg om valget: Hvad er partistøtte og er det afgørende for et partis overlevelse?
I aftenens udgave af Spørg om valget ser vi nærmere på partistøtte. Hvad er det? Hvilke partier har ret til økonomisk ...
Der er 11 dage til Folketingsvalget, og derfor er det ved at være tid til at finde ud af, hvor man lige skal sætte sit kryds - hvis man altså ikke allerede har helt styr på det. Hver aften stiller vi en ekspert til rådighed for dig og i dag har Spørg om valget overskriften "Strategiske stemmer." For hvem skal du stemme på for at sikre dig en specifik statsminister? Hvad sker der med din stemme, hvis dit parti ikke når over spærregrænsen? Og hvilke muligheder er der for dit foretrukne parti i forhold til bloksamarbejder? Det ser vi nærmere på i selskab med aftenens valgekspert, Flemming Juul Christiansen, der er lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC.
Spørg om valget: Hvordan stemmer man strategisk?
Der er 11 dage til Folketingsvalget, og derfor er det ved at være tid til at finde ud af, hvor man lige skal sætte ...
Kan man stemme uden et valgkort? Det er et af aftenens mange lytterspørgsmål, hvor vi begynder programmet med at fokusere på valgkortet. Med til at svare på aftenens lytterspørgsmål har vi Steen Østergaard, Senior Business Development Manager og valggeneral ved Folketingsvalget for KMD.
Spørg om valget: Hvad er formålet egentlig med et valgkort?
Kan man stemme uden et valgkort? Det er et af aftenens mange lytterspørgsmål, hvor vi begynder programmet med at fokusere på valgkortet. Med ...
I morgen skal danskerne stemme om en afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Men ville vi have haft en afstemning om forsvarsforbeholdet, hvis ikke der var krig i Ukraine? Er det realistisk, at Danmark kan nedlægge veto mod potentielle EU-missioner? Det spørger vi forsvarsminister Morten Bødskov om i morgenens udgave af 'Spørg om forsvarsforbeholdet'.
På onsdag d. 1. juni skal danskerne stemme ja eller nej til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet og det kan give anledning til spørgsmål. Hvad får vi ud af at være medlem og hvad mister vi? Hvilken betydning har beslutningen for Danmarks adgang til energiressourcer? Kan afskaffelsen være et startskud til et mere distanceret forhold til NATO? Til at besvare lytternes spørgsmål har vi Søren Dosenrode, EU-ekspert og professor ved Aalborg Universitet.
Det er på onsdag den 1. juni at folkeafstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet finder sted. Vi gør dig klogere, hvis der stadig er ting, som måske ikke står helt klart for dig og nogle spørgsmål du har brug for svar på, før du ved, om du skal sætte krydset ved 'ja' eller 'nej'. I dag får vi kyndig hjælp til at svare på spørgsmål fra Christine Nissen, forsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Valget om afskaffelse af forsvarsforbeholdet nærmer sig, men ikke alle danskere føler sig klædt på til at tage stilling. Denne morgen fokuserer vi på, hvorfor man eventuelt skal stemme nej, og med til at tale om det har vi formand for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt. Han svarer på, hvad det bedste argument for at stemme nej det er, om han mener man skal stemme nej fordi han er modstander af EU, samt om der slet ikke er nogen gode ting ved at stemme ja.
Folkeafstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet nærmer sig, og det giver anledning til spørgsmål. Kan afskaffelsen medføre en EU-hær? Kan forsvarssamarbejdet blive overstatsligt? Vil Danmark skulle deltage i fredsbevarende aktioner i Afrika? Til at besvare lytternes spørgsmål har vi Rasmus Brun Pedersen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
Datoen for, at danskerne skal stemme nej eller ja til afskaffelse af forsvarsforbeholdet nærmer sig, men der er fortsat usikkerhed på nogle punkter hos danskerne. Hvad er for eksempel helt præcis forskellen mellem NATO-samarbejdet og EU-forsvarssamarbejdet? Hvordan kan Danmark bidrage til EU-forsvarssamarbejdet, når militæret mangler folk? Og hælder danskerne lige nu mest til at stemme ja eller nej til afskaffelse af forsvarsforbeholdet? Med til at svare på denne morgens lytterstillede spørgsmål har vi Christine Nissen, forsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier.
Rusland fejrer normalvis deres sejr over nazisterne i anden verdenskrig d. 9. maj, men hvad skal vi forvente af Putin på Ruslands mærkedag? Det og lytterspørgsmål hjælper Hans Peter Michaelsen, selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns universitet med at svare på.
Spekulationerne går på, om Rusland holder sit løfte om våbenhvile ved stålværket i Mariupol. Kristian Søby Kristensen, Vicecenterleder og seniorforsker i International Politik ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, er med til besvare dagens spørgsmål fra lytterne.
I morgenens udgave af ’Spørg om krigen’ skal det handle om, at der igen er meldinger om russiske missilangreb på et ukrainsk stålværk. Det taler vi om med Hans Peter Michaelsen, selvstændig forsvarsanalytiker og tidligere militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns universitet, som naturligvis også svarer på spørgsmål fra lytterne.
Den danske ambassade i Ukraines hovedstad, Kyiv, genåbnede i går. Den har været lukket siden d. 24 februar, hvor Rusland invaderede Ukraine. Genåbningen sker få dage efter et russisk missilangreb mod Kyiv, så hvor sikkert er der i Kyiv lige nu? Ligeledes er der for tiden tale om, at Sverige og Finland for alvor vil søge om medlemskab af NATO. Er dette overraskende, og hvilke konsekvenser kan der være, hvis landende søger om medlemskab? Med til at svare på denne morgens lytterstillede spørgsmål har vi Anders Puck Nielsen, militæranalytiker på Forsvarsakademiet.