Nyhedsartikel

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

LIsa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget.

Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret.

Det svarer til, at cirka 1 ud af 12 opkald blev besvaret, og resten ringede forgæves.

Ifølge Jeppe Kristen Toft, der er direktør i Livslinien, skyldes de mange ubesvarede opkald et kapacitetsproblem.

“Behovet for Livliniens hjælp er simpelthen så meget større, end vi har kapacitet til,” siger Jeppe Kristen Toft til Radio4.

Hør interviewet med Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien, her:

Ifølge Annette Erlangsen, der er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, kan de ubesvarede opkald få store konsekvenser.

“I værste fald kan det betyde, at nogen af dem, der forsøger at ringe, ender med selvmord,” siger Annette Erlangsen til Radio4.

De seneste tal fra 2020 viser, at 579 begik eller forsøgte selvmord.

Psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, er utilfreds med, at så mange ringer forgæves til Livslinien.

“Det er slet ikke tilfredstillende. Det kan ikke nytte noget, hvis folk står i en akut situation, hvor de tænker på at gøre selvskade eller direkte tage sit eget liv,” siger Per Larsen til Radio4.

Hør interviewet med psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, her:

Julie Skovsby, der er psykiatriordfører for Socialdemokratiet, mener, at de mange ubesvarede opkald er et problem, og ifølge hende skal der skal gøres noget ved det.

“Jeg har noteret mig, at én af anbefalingerne til 10 år-planen for psykiatrien er at lave en national handleplan for lige netop forebyggelse af selvmordsforsøg,” siger Julie Skovsby.

Hør interviewet med Julie Skovsby, psykiatriordfører i Socialdemokratiet, her:

Udover at ringe til Livslinien på 70 201 201 kan du kan chatte med dem på livslinien.dk.

Du kan også få rådgivning hos Startlinjen, Psykiatrifonden og Børns Vilkår.

 

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet