Nyhedsartikel

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

LIsa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget.

Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret.

Det svarer til, at cirka 1 ud af 12 opkald blev besvaret, og resten ringede forgæves.

Ifølge Jeppe Kristen Toft, der er direktør i Livslinien, skyldes de mange ubesvarede opkald et kapacitetsproblem.

“Behovet for Livliniens hjælp er simpelthen så meget større, end vi har kapacitet til,” siger Jeppe Kristen Toft til Radio4.

Hør interviewet med Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien, her:

Ifølge Annette Erlangsen, der er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, kan de ubesvarede opkald få store konsekvenser.

“I værste fald kan det betyde, at nogen af dem, der forsøger at ringe, ender med selvmord,” siger Annette Erlangsen til Radio4.

De seneste tal fra 2020 viser, at 579 begik eller forsøgte selvmord.

Psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, er utilfreds med, at så mange ringer forgæves til Livslinien.

“Det er slet ikke tilfredstillende. Det kan ikke nytte noget, hvis folk står i en akut situation, hvor de tænker på at gøre selvskade eller direkte tage sit eget liv,” siger Per Larsen til Radio4.

Hør interviewet med psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, her:

Julie Skovsby, der er psykiatriordfører for Socialdemokratiet, mener, at de mange ubesvarede opkald er et problem, og ifølge hende skal der skal gøres noget ved det.

“Jeg har noteret mig, at én af anbefalingerne til 10 år-planen for psykiatrien er at lave en national handleplan for lige netop forebyggelse af selvmordsforsøg,” siger Julie Skovsby.

Hør interviewet med Julie Skovsby, psykiatriordfører i Socialdemokratiet, her:

Udover at ringe til Livslinien på 70 201 201 kan du kan chatte med dem på livslinien.dk.

Du kan også få rådgivning hos Startlinjen, Psykiatrifonden og Børns Vilkår.

 

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet