Nyhedsartikel

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

LIsa Linding & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget.

Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret.

Det svarer til, at cirka 1 ud af 12 opkald blev besvaret, og resten ringede forgæves.

Ifølge Jeppe Kristen Toft, der er direktør i Livslinien, skyldes de mange ubesvarede opkald et kapacitetsproblem.

“Behovet for Livliniens hjælp er simpelthen så meget større, end vi har kapacitet til,” siger Jeppe Kristen Toft til Radio4.

Hør interviewet med Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien, her:

Ifølge Annette Erlangsen, der er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, kan de ubesvarede opkald få store konsekvenser.

“I værste fald kan det betyde, at nogen af dem, der forsøger at ringe, ender med selvmord,” siger Annette Erlangsen til Radio4.

De seneste tal fra 2020 viser, at 579 begik eller forsøgte selvmord.

Psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, er utilfreds med, at så mange ringer forgæves til Livslinien.

“Det er slet ikke tilfredstillende. Det kan ikke nytte noget, hvis folk står i en akut situation, hvor de tænker på at gøre selvskade eller direkte tage sit eget liv,” siger Per Larsen til Radio4.

Hør interviewet med psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, her:

Julie Skovsby, der er psykiatriordfører for Socialdemokratiet, mener, at de mange ubesvarede opkald er et problem, og ifølge hende skal der skal gøres noget ved det.

“Jeg har noteret mig, at én af anbefalingerne til 10 år-planen for psykiatrien er at lave en national handleplan for lige netop forebyggelse af selvmordsforsøg,” siger Julie Skovsby.

Hør interviewet med Julie Skovsby, psykiatriordfører i Socialdemokratiet, her:

Udover at ringe til Livslinien på 70 201 201 kan du kan chatte med dem på livslinien.dk.

Du kan også få rådgivning hos Startlinjen, Psykiatrifonden og Børns Vilkår.

 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet