11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Reklame på Valby Station for Livslinien der er en anonym telefonrådgivning samt netrådgivning for bl.a. mennesker med selvmordstanker, pårørende og efterladte. Der er mange selvmord og selvmordsforsøg med personpåkørsler på Valby Station

Skrevet af

16. maj 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget.

Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret.

Det svarer til, at cirka 1 ud af 12 opkald blev besvaret, og resten ringede forgæves.

Ifølge Jeppe Kristen Toft, der er direktør i Livslinien, skyldes de mange ubesvarede opkald et kapacitetsproblem.

“Behovet for Livliniens hjælp er simpelthen så meget større, end vi har kapacitet til,” siger Jeppe Kristen Toft til Radio4.

Hør interviewet med Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien, her:

Ifølge Annette Erlangsen, der er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse, kan de ubesvarede opkald få store konsekvenser.

“I værste fald kan det betyde, at nogen af dem, der forsøger at ringe, ender med selvmord,” siger Annette Erlangsen til Radio4.

De seneste tal fra 2020 viser, at 579 begik eller forsøgte selvmord.

Psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, er utilfreds med, at så mange ringer forgæves til Livslinien.

“Det er slet ikke tilfredstillende. Det kan ikke nytte noget, hvis folk står i en akut situation, hvor de tænker på at gøre selvskade eller direkte tage sit eget liv,” siger Per Larsen til Radio4.

Hør interviewet med psykiatriordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, her:

Julie Skovsby, der er psykiatriordfører for Socialdemokratiet, mener, at de mange ubesvarede opkald er et problem, og ifølge hende skal der skal gøres noget ved det.

“Jeg har noteret mig, at én af anbefalingerne til 10 år-planen for psykiatrien er at lave en national handleplan for lige netop forebyggelse af selvmordsforsøg,” siger Julie Skovsby.

Hør interviewet med Julie Skovsby, psykiatriordfører i Socialdemokratiet, her:

Udover at ringe til Livslinien på 70 201 201 kan du kan chatte med dem på livslinien.dk.

Du kan også få rådgivning hos Startlinjen, Psykiatrifonden og Børns Vilkår.

 

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

12:05
14:00