50 obduceret efter mistanke om relation til covid-19 vaccination

(ARKIV) A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. Inden længe kan de første doser af en coronavaccine lande i Danmark. I en rundspørge svarer syv ud af ti, at de vil takke ja. Spørgsmålet er, om det er nok. Det skriver Ritzau, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

25. marts 2021

MMG@radio4.dk

MMG@radio4.dk

I januar besluttede sundhedsministeren, at der i afgrænsede tilfælde kan foretages en retslægelig obduktion af borgere, der er døde kort efter covid-19-vaccination. Siden er 50 blevet obduceret. Nærmere undersøgelser skal afgøre, om der er en sammenhæng mellem vacciner og dødsfald.

50 danskere er blevet obduceret, fordi der har været en mistanke om relation mellem dødsfald og vaccination mod covid-19.

Det viser en rundringning, som Radio4 har lavet til landets retsmedicinske institutter i Aarhus, Odense og København.

Styrelsen for Patientsikkerhed, der foranstalter og modtager resultater fra obduktionerne, oplyser, at det er for tidligt at konkludere noget om en eventuel sammenhæng mellem vaccinationer og dødsfald.

”Styrelsen for Patientsikkerhed har på nuværende tidspunkt kun fået de første foreløbige resultater for enkelte obduktioner ind, og det er på nuværende tidspunkt ikke nok til at kunne drage konklusioner om dødsmåde eller –årsag,” oplyser styrelsen til Radio4.

Ifølge statsobducent og professor på Syddansk Universitet, Peter Mygind Leth, er der dog intet, der indtil videre tyder på en sammenhæng mellem vaccination mod covid-19 og dødsfald blandt de seks personer, der er blevet obduceret på retsmedicinsk institut i Odense.

”Vi har fundet en naturlig dødsårsag hos alle sammen. Så jeg tror ikke, der på nuværende tidspunkt er nogen grund til at tro, at de skulle være døde som følge af vaccinen,” siger Peter Mygind Leth til Radio4.

Resultater skal bruges i vaccineovervågning

I januar besluttede sundhedsministeren på baggrund af indstilling fra Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Lægemiddelstyrelsen, at retslægelig obduktion i afgrænsede tilfælde kan foretages med henblik på at sikre, at dødsfald indtil syv dage efter vaccination mod covid-19 ikke har relation til vaccinen. Beslutningen blev udmøntet i en bekendtgørelse, der fik effekt 6. februar og gælder frem til 15. august 2021. Det er på baggrund af bekendtgørelsen, at de 50 obduktioner er blevet foretaget.

Ifølge Peter Mygind Leth er det omfattende undersøgelser, der skal afsluttes, inden der foreligger endelige resultater.

”Vi undersøger alle organer. Der bliver taget materiale ud til bakteriologisk og virologisk undersøgelse, og så bliver der taget snit ud fra alle organer til vævsmikroskopisk undersøgelse, hvor man kigger efter, om der er sygdomsforandringer.”

”Der bliver også sikret blodprøver til undersøgelse, herunder undersøgelse af, om der er tegn på en allergisk reaktion,” siger Peter Mygind Leth.

Når der foreligger resultater fra obduktionerne, skal de bruges i myndighedernes videre kontrol med vaccinerne.

”Resultaterne vil i disse særlige tilfælde bruges af Lægemiddelstyrelsen som led i deres overvågning af vaccinerne,” oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til Radio4.

Her kan du høre Peter Mygind Leth fortælle om, hvordan man laver en obduktion på baggrund af en mistanke om, at vaccination mod covid-19 har en sammenhæng med dødsfaldet.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00