Nyhedsartikel

50 obduceret efter mistanke om relation til covid-19 vaccination

Martin Møller Geertsen
MMG@radio4.dk

I januar besluttede sundhedsministeren, at der i afgrænsede tilfælde kan foretages en retslægelig obduktion af borgere, der er døde kort efter covid-19-vaccination. Siden er 50 blevet obduceret. Nærmere undersøgelser skal afgøre, om der er en sammenhæng mellem vacciner og dødsfald.

50 danskere er blevet obduceret, fordi der har været en mistanke om relation mellem dødsfald og vaccination mod covid-19.

Det viser en rundringning, som Radio4 har lavet til landets retsmedicinske institutter i Aarhus, Odense og København.

Styrelsen for Patientsikkerhed, der foranstalter og modtager resultater fra obduktionerne, oplyser, at det er for tidligt at konkludere noget om en eventuel sammenhæng mellem vaccinationer og dødsfald.

”Styrelsen for Patientsikkerhed har på nuværende tidspunkt kun fået de første foreløbige resultater for enkelte obduktioner ind, og det er på nuværende tidspunkt ikke nok til at kunne drage konklusioner om dødsmåde eller –årsag,” oplyser styrelsen til Radio4.

Ifølge statsobducent og professor på Syddansk Universitet, Peter Mygind Leth, er der dog intet, der indtil videre tyder på en sammenhæng mellem vaccination mod covid-19 og dødsfald blandt de seks personer, der er blevet obduceret på retsmedicinsk institut i Odense.

”Vi har fundet en naturlig dødsårsag hos alle sammen. Så jeg tror ikke, der på nuværende tidspunkt er nogen grund til at tro, at de skulle være døde som følge af vaccinen,” siger Peter Mygind Leth til Radio4.

Resultater skal bruges i vaccineovervågning

I januar besluttede sundhedsministeren på baggrund af indstilling fra Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og Lægemiddelstyrelsen, at retslægelig obduktion i afgrænsede tilfælde kan foretages med henblik på at sikre, at dødsfald indtil syv dage efter vaccination mod covid-19 ikke har relation til vaccinen. Beslutningen blev udmøntet i en bekendtgørelse, der fik effekt 6. februar og gælder frem til 15. august 2021. Det er på baggrund af bekendtgørelsen, at de 50 obduktioner er blevet foretaget.

Ifølge Peter Mygind Leth er det omfattende undersøgelser, der skal afsluttes, inden der foreligger endelige resultater.

”Vi undersøger alle organer. Der bliver taget materiale ud til bakteriologisk og virologisk undersøgelse, og så bliver der taget snit ud fra alle organer til vævsmikroskopisk undersøgelse, hvor man kigger efter, om der er sygdomsforandringer.”

”Der bliver også sikret blodprøver til undersøgelse, herunder undersøgelse af, om der er tegn på en allergisk reaktion,” siger Peter Mygind Leth.

Når der foreligger resultater fra obduktionerne, skal de bruges i myndighedernes videre kontrol med vaccinerne.

”Resultaterne vil i disse særlige tilfælde bruges af Lægemiddelstyrelsen som led i deres overvågning af vaccinerne,” oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til Radio4.

Her kan du høre Peter Mygind Leth fortælle om, hvordan man laver en obduktion på baggrund af en mistanke om, at vaccination mod covid-19 har en sammenhæng med dødsfaldet.

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet