Nyhedsartikel

Aalborgs borgmester kritiserer uddannelsesreform: “Det vil svække Nordjylland”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne vækker bekymring blandt flere S-borgmestre, deriblandt Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune. Han frygter både, at uddannelserne bliver dårligere, men også vil gå ud over Nordjylland.

”Det her vil svække Nordjylland. Det er uddannelserne, der trækker til Aalborg, fx fra Københavnsområdet, men når man laver sådan et udspil, så vil der komme færre. For der er færre, der kommer til at tage en lang videregående uddannelse,” siger han til Radio4.

Som udspillet lyder nu, står op til halvdelen af kandidatuddannelserne til at blive forkortet.

”Aalborg Universitet har lavet en fremskrivning, der siger, at de vil få 4000 færre studerende om fire år. Vi har gjort meget ud af at bygge ungdomsboliger i Aalborg, sådan at de studerende kan få en bolig fra uge 1. Men hvis det her sker, vil vi måske stå med 4000 tomme boliger,” siger han.

Det er ikke kun Aalborg og Nordjyllands fremtid, der bekymrer Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet. Det er også kvaliteten af uddannelserne.

”Jeg er kritisk overfor det. Helt overordnet set synes jeg ikke, at de unge skal have en kortere dårligere uddannelse, end vi andre har fået. Det med at skulle have kortere og dårligere uddannelser, det synes jeg er en dårlig løsning,” siger han.

Hør interviewet med Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet, i Radio4 Morgen:

Thomas Kastrup-Larsen er ikke den eneste bekymrede borgmester med socialdemokratisk ophav.

Også borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, og Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, er bekymrede for kvaliteten af kandidatuddannelserne, hvis op mod halvdelen bliver forkortet.

”Jeg er bekymret for en reduktion af kandidatuddannelsen. Både i forhold til kvaliteten af de kandidater, der kommer ud af det, men i virkeligheden også om det er det, der kan løse den udfordring, vi står med i kommunerne, hvor der mangler arbejdskraft,” siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets politiske ordfører, afviser kritikken af regeringens reformudspil.

”Der er ikke nogen grund til at være bekymret, fordi vi med udspillet lægger op til, at universitetet i højere grad ruster de unge via uddannelse til at varetage job på det private arbejdsmarked og job i den offentlige sektor,” siger han til Ritzau.

I regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne lægges der op til, at der skal være fire grene af kandidatuddannelser. Den ene skal være et og et kvart studieår lang, en anden to år, mens en tredje skal forlænges og være mellem 2,5 og 3 år. Den sidste gren er en fleksibel kandidatuddannelse, som studerende kan tage ved siden beskæftigelse.

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet