Aalborgs borgmester kritiserer uddannelsesreform: “Det vil svække Nordjylland”

4500 nye studerende på Aalborg Universitet startede med morgenmad på Honnørkajen i Aalborg, mandag 2. september 2019. Efter morgenmaden og velkomst af rektor Per Michael Johansen var der afgang til studiestederne i Aalborg midtby og i campus i Aalborg Øst.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

2. marts 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne vækker bekymring blandt flere S-borgmestre, deriblandt Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune. Han frygter både, at uddannelserne bliver dårligere, men også vil gå ud over Nordjylland.

”Det her vil svække Nordjylland. Det er uddannelserne, der trækker til Aalborg, fx fra Københavnsområdet, men når man laver sådan et udspil, så vil der komme færre. For der er færre, der kommer til at tage en lang videregående uddannelse,” siger han til Radio4.

Som udspillet lyder nu, står op til halvdelen af kandidatuddannelserne til at blive forkortet.

”Aalborg Universitet har lavet en fremskrivning, der siger, at de vil få 4000 færre studerende om fire år. Vi har gjort meget ud af at bygge ungdomsboliger i Aalborg, sådan at de studerende kan få en bolig fra uge 1. Men hvis det her sker, vil vi måske stå med 4000 tomme boliger,” siger han.

Det er ikke kun Aalborg og Nordjyllands fremtid, der bekymrer Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet. Det er også kvaliteten af uddannelserne.

”Jeg er kritisk overfor det. Helt overordnet set synes jeg ikke, at de unge skal have en kortere dårligere uddannelse, end vi andre har fået. Det med at skulle have kortere og dårligere uddannelser, det synes jeg er en dårlig løsning,” siger han.

Hør interviewet med Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet, i Radio4 Morgen:

Thomas Kastrup-Larsen er ikke den eneste bekymrede borgmester med socialdemokratisk ophav.

Også borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, og Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, er bekymrede for kvaliteten af kandidatuddannelserne, hvis op mod halvdelen bliver forkortet.

”Jeg er bekymret for en reduktion af kandidatuddannelsen. Både i forhold til kvaliteten af de kandidater, der kommer ud af det, men i virkeligheden også om det er det, der kan løse den udfordring, vi står med i kommunerne, hvor der mangler arbejdskraft,” siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets politiske ordfører, afviser kritikken af regeringens reformudspil.

”Der er ikke nogen grund til at være bekymret, fordi vi med udspillet lægger op til, at universitetet i højere grad ruster de unge via uddannelse til at varetage job på det private arbejdsmarked og job i den offentlige sektor,” siger han til Ritzau.

I regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne lægges der op til, at der skal være fire grene af kandidatuddannelser. Den ene skal være et og et kvart studieår lang, en anden to år, mens en tredje skal forlænges og være mellem 2,5 og 3 år. Den sidste gren er en fleksibel kandidatuddannelse, som studerende kan tage ved siden beskæftigelse.

Afspiller nu

Ugens højdepunkter fra Hovedet og halen

02:10
03:05