Nyhedsartikel

Aalborgs borgmester kritiserer uddannelsesreform: “Det vil svække Nordjylland”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne vækker bekymring blandt flere S-borgmestre, deriblandt Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune. Han frygter både, at uddannelserne bliver dårligere, men også vil gå ud over Nordjylland.

”Det her vil svække Nordjylland. Det er uddannelserne, der trækker til Aalborg, fx fra Københavnsområdet, men når man laver sådan et udspil, så vil der komme færre. For der er færre, der kommer til at tage en lang videregående uddannelse,” siger han til Radio4.

Som udspillet lyder nu, står op til halvdelen af kandidatuddannelserne til at blive forkortet.

”Aalborg Universitet har lavet en fremskrivning, der siger, at de vil få 4000 færre studerende om fire år. Vi har gjort meget ud af at bygge ungdomsboliger i Aalborg, sådan at de studerende kan få en bolig fra uge 1. Men hvis det her sker, vil vi måske stå med 4000 tomme boliger,” siger han.

Det er ikke kun Aalborg og Nordjyllands fremtid, der bekymrer Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet. Det er også kvaliteten af uddannelserne.

”Jeg er kritisk overfor det. Helt overordnet set synes jeg ikke, at de unge skal have en kortere dårligere uddannelse, end vi andre har fået. Det med at skulle have kortere og dårligere uddannelser, det synes jeg er en dårlig løsning,” siger han.

Hør interviewet med Thomas Kastrup-Larsen, som er borgmester i Aalborg Kommune for Socialdemokratiet, i Radio4 Morgen:

Thomas Kastrup-Larsen er ikke den eneste bekymrede borgmester med socialdemokratisk ophav.

Også borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, og Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, er bekymrede for kvaliteten af kandidatuddannelserne, hvis op mod halvdelen bliver forkortet.

”Jeg er bekymret for en reduktion af kandidatuddannelsen. Både i forhold til kvaliteten af de kandidater, der kommer ud af det, men i virkeligheden også om det er det, der kan løse den udfordring, vi står med i kommunerne, hvor der mangler arbejdskraft,” siger Jacob Bundsgaard til Ritzau.

Christian Rabjerg Madsen, der er Socialdemokratiets politiske ordfører, afviser kritikken af regeringens reformudspil.

”Der er ikke nogen grund til at være bekymret, fordi vi med udspillet lægger op til, at universitetet i højere grad ruster de unge via uddannelse til at varetage job på det private arbejdsmarked og job i den offentlige sektor,” siger han til Ritzau.

I regeringens udspil til en reform af universitetsuddannelserne lægges der op til, at der skal være fire grene af kandidatuddannelser. Den ene skal være et og et kvart studieår lang, en anden to år, mens en tredje skal forlænges og være mellem 2,5 og 3 år. Den sidste gren er en fleksibel kandidatuddannelse, som studerende kan tage ved siden beskæftigelse.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet