Nyhedsartikel

Analytiker: Pilotstrejke kan koste SAS 70 millioner om dagen

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

1000 piloter, der flyver for SAS, varsler strejke. Piloterne har efter flere måneders forhandlinger ikke kunnet blive enige med SAS om en ny overenskomst, og derfor varsler de altså konflikt.

Strejken er varslet til at starte tidligst om 14 dage. Det er dagen inden skolernes sommerferie begynder, og mange danskere plejer at rejse udenlands.

Og ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, kan det blive en dyr affære for SAS.

“Hver eneste dag SAS-flyene står stille under en eventuel strejke, vil formentlig koste SAS i omegnen af 70 millioner kroner,” siger han til Radio4.

Udover prisen for strejken, forventer Jakob Pedersen også, at mange kunder vil kigge efter alternativer til SAS, når de køber flybilletter i de næste uger.

Hør interviewet med Jakob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, her:

Selvom en strejke kan blive rigtig dyr, forventer Jakob Pedersen ikke, at strejken bliver det, der får SAS til at gå konkurs.

“SAS har rigtigt mange andre udfordringer i forvejen, og jeg forventer ikke, at det bliver en langvarig strejke, hvis den kommer,” siger han.

Ifølge Jakob Pedersen er der en god grund, til at SAS har mange udfordringer.

“Alene det at de har skandinaviske arbejdsvilkår og flyver vinge mod vinge i konkurrence med, for eksempel Ryanair og Wizz Air, som har medarbejdere, som er ansat med langt billigere vilkår, giver en udfordring,” siger han.

Torsdag afleverede Dansk Pilotforening sammen med deres norske og svenske kollegaer i SAS Pilot Group et varsel om strejke. Overenskomsten mellem SAS og deres piloter udløb den 1. april. Parterne har forhandlet siden november 2021.

Vi ville gerne have interviewet SAS, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

SAS’s pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, skriver til Ritzau:

“Pilotforbundenes varsel er skødesløs og viser en chokerende mangel på forståelse for den kritiske situation, som SAS befinder sig i.”

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet