Nyhedsartikel

Analytiker: Pilotstrejke kan koste SAS 70 millioner om dagen

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

1000 piloter, der flyver for SAS, varsler strejke. Piloterne har efter flere måneders forhandlinger ikke kunnet blive enige med SAS om en ny overenskomst, og derfor varsler de altså konflikt.

Strejken er varslet til at starte tidligst om 14 dage. Det er dagen inden skolernes sommerferie begynder, og mange danskere plejer at rejse udenlands.

Og ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, kan det blive en dyr affære for SAS.

“Hver eneste dag SAS-flyene står stille under en eventuel strejke, vil formentlig koste SAS i omegnen af 70 millioner kroner,” siger han til Radio4.

Udover prisen for strejken, forventer Jakob Pedersen også, at mange kunder vil kigge efter alternativer til SAS, når de køber flybilletter i de næste uger.

Hør interviewet med Jakob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, her:

Selvom en strejke kan blive rigtig dyr, forventer Jakob Pedersen ikke, at strejken bliver det, der får SAS til at gå konkurs.

“SAS har rigtigt mange andre udfordringer i forvejen, og jeg forventer ikke, at det bliver en langvarig strejke, hvis den kommer,” siger han.

Ifølge Jakob Pedersen er der en god grund, til at SAS har mange udfordringer.

“Alene det at de har skandinaviske arbejdsvilkår og flyver vinge mod vinge i konkurrence med, for eksempel Ryanair og Wizz Air, som har medarbejdere, som er ansat med langt billigere vilkår, giver en udfordring,” siger han.

Torsdag afleverede Dansk Pilotforening sammen med deres norske og svenske kollegaer i SAS Pilot Group et varsel om strejke. Overenskomsten mellem SAS og deres piloter udløb den 1. april. Parterne har forhandlet siden november 2021.

Vi ville gerne have interviewet SAS, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

SAS’s pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, skriver til Ritzau:

“Pilotforbundenes varsel er skødesløs og viser en chokerende mangel på forståelse for den kritiske situation, som SAS befinder sig i.”

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet