Nyhedsartikel

Analytiker: Pilotstrejke kan koste SAS 70 millioner om dagen

Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

1000 piloter, der flyver for SAS, varsler strejke. Piloterne har efter flere måneders forhandlinger ikke kunnet blive enige med SAS om en ny overenskomst, og derfor varsler de altså konflikt.

Strejken er varslet til at starte tidligst om 14 dage. Det er dagen inden skolernes sommerferie begynder, og mange danskere plejer at rejse udenlands.

Og ifølge Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, kan det blive en dyr affære for SAS.

“Hver eneste dag SAS-flyene står stille under en eventuel strejke, vil formentlig koste SAS i omegnen af 70 millioner kroner,” siger han til Radio4.

Udover prisen for strejken, forventer Jakob Pedersen også, at mange kunder vil kigge efter alternativer til SAS, når de køber flybilletter i de næste uger.

Hør interviewet med Jakob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank, her:

Selvom en strejke kan blive rigtig dyr, forventer Jakob Pedersen ikke, at strejken bliver det, der får SAS til at gå konkurs.

“SAS har rigtigt mange andre udfordringer i forvejen, og jeg forventer ikke, at det bliver en langvarig strejke, hvis den kommer,” siger han.

Ifølge Jakob Pedersen er der en god grund, til at SAS har mange udfordringer.

“Alene det at de har skandinaviske arbejdsvilkår og flyver vinge mod vinge i konkurrence med, for eksempel Ryanair og Wizz Air, som har medarbejdere, som er ansat med langt billigere vilkår, giver en udfordring,” siger han.

Torsdag afleverede Dansk Pilotforening sammen med deres norske og svenske kollegaer i SAS Pilot Group et varsel om strejke. Overenskomsten mellem SAS og deres piloter udløb den 1. april. Parterne har forhandlet siden november 2021.

Vi ville gerne have interviewet SAS, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

SAS’s pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, skriver til Ritzau:

“Pilotforbundenes varsel er skødesløs og viser en chokerende mangel på forståelse for den kritiske situation, som SAS befinder sig i.”

Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet