Ansatte i Udenrigsministeriet frygter glidebane med politiske udnævnelser

Jeppe Kofod (S) under møde i salen med ministrenes spørgetid i Folketinget på Christiansborg, onsdag den 3. marts 2021.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

9. marts 2021

psi@radio4.dk

psi@radio4.dk

I et internt brev kritiserer 560 ansatte i udenrigstjenesten, at politikere fremover kan udpeges til tunge, diplomatiske poster. Ekspert kalder kritikken for højst usædvanlig.

Regeringens beslutning om at åbne for politiske udnævnelser til poster i det danske diplomati bliver modtaget med bekymring hos de ansatte i Udenrigsministeriet.

Det fremgår af et internt brev, som Radio4 er kommet i besiddelse af. Brevet skal efter planen sendes til ministeren onsdag via ministeriets intranet.

Brevet, der ifølge Radio4’s oplysninger er underskrevet af 560 ansatte i udenrigstjenesten, sætter store spørgsmålstegn ved politiseringen af udenrigstjenesten og de konsekvenser, det har for de mange karrierediplomater, der arbejder for Danmark i udlandet.

Underskriverne er fortrinsvis fuldmægtige, special- og chefkonsulenter. Men blandt de kritiske røster findes også mindst 65 udsendte ambassadører og 23 kontorchefer – altså en betydelig del af det danske diplomati.

”Vi har svært ved at se, hvordan beslutningen om at tillade politiske udnævnelser – uden opslag – ikke kan påvirke karrierestrukturen i UM (Udenrigsministeriet, red). Det gør den”, står der blandt andet i brevet.

Brevet er et svar på en intern besked, som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sendte ud til ministeriets medarbejdere 5. marts – en besked som Radio4 har læst. I beskeden forklarede ministeren regeringens beslutning om at ændre i den såkaldte ansættelsesforordning og gøre det muligt at udpege eksempelvis tidligere politikere til ambassadørposter eller lignende stillinger i diplomatiet.

Politisk udpegede diplomater blev en realitet tirsdag eftermiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede en ny særlig repræsentant, der skal hjælpe Danmark til at lande en plads til FN’s sikkerhedsråd i 2025.

Valget faldt på tidligere udenrigsminister og detroniseret Venstre-næstformand Kristian Jensen (V), der altså bliver den første politiker, der bryder med den diplomatiske norm og træder officielt ind i udenrigstjenesten med politisk stempel.

Og det er netop det normbrud, der bekymrer de mange ansatte i Udenrigsministeriet.

”Hvis eksterne kandidater uden opslag besætter ambassadørposter i UM, vil det naturligvis optage stillinger, der ellers kunne have været besat af kandidater fra udenrigstjenesten. Kandidater, som i 10-20 år øver sig på at kunne varetage Danmarks interesser ude i verden”, lyder kritikken i brevet.

”Denne beslutning lægger hverken op til en åben eller meritokratisk konkurrence. Tværtimod. Og det påvirker motivationen for mange af os”.

Ifølge Martin Markussen, professor i statskundskab og forsker i diplomati, er det meget bekymrende, at embedsværket reagerer så direkte på en politisk beslutning.

”Det er helt usædvanligt, at embedsfolkene i udenrigstjenesten, der ellers er kendt for diskretion og faglig loyalitet, på den måde råber vagt i gevær”, siger han til Radio4.

Det skal ses i lyset af, at regeringens beslutning er et opgør med et knap 150-årigt forvaltningsprincip – at man udnævnes på baggrund af evner og ikke politiske forbindelser.

”Det er tydeligt, at medarbejderne ser den her ændring som en åben ladeport. Det er deres karriere, der potentielt kan være på spil, hvis det her griber om sig”, siger Martin Markussen til Radio4.

Det har ikke været muligt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod om kritikken, men i en skriftlig kommentar skriver han, at han til fulde står på mål for den politiske beslutning, der ligger til grund for muligheden for politiske udnævnelser.

“Det er vigtigt at understrege, at det ikke vil medføre en ændring i den generelle og velkendte karrierestruktur i ministeriet, og at dette værktøj alene skal bruges i et fåtal af stillinger, og hvor vi har den helt rette kandidat, som udnævnelsen af Kristian Jensen også bevidner”, skriver Jeppe Kofod.

Ministeren svarer i kommentaren dog ikke på, hvilke konkrete stillinger der i fremtiden kan bestrides af politisk udpegede diplomater.

I brevet fra de ansatte i udenrigstjenesten beskrives en frygt for, at eksempelvis almindelige ambassadørposter fremover kan gå til politikere uden baggrund i diplomatiet.

*Artiklen er opdateret onsdag klokken 12.00 med det seneste antal underskrivere samt kommentar fra udenrigsministeren*

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00