Nyhedsartikel

Antallet af klager over kontantløse butikker er vokset markant

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Danskerne klager i stigende grad over virksomheder, der ikke tager imod mønter og pengesedler som betalingsmiddel.

Det viser tal, som Radio4 Morgen har fået.

Tilbage i 2017 modtog Forbrugerombudsmanden blot ti klager over virksomheder, der ikke tager imod kontant betaling. Det tal var sidste år vokset til 127 klager.

Over for Radio4 kalder Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen det stigende antal klager for “problematisk”, for som reglerne er i dag, er både private og offentlige betalingsmodtagere forpligtet til at tage imod kontanter, hvis de også modtager betaling i form af eksempelvis betalingskort eller mobilbetaling via app.

“Som håndhævende myndighed er det et problem, når virksomhederne ikke overholder den lovgivning, som Folketinget har vedtaget. Vi har en kontantregel, der siger, at virksomheder som udgangspunkt skal tage imod kontanter i tidsrummet mellem klokken 06 og 22. Når der er sådan en regel, så skal virksomhederne efterleve den”, fortæller hun.

Hør interview med Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen her:

Cafékæde politianmeldt

I enkelte tilfælde ender klagerne fra forbrugerne med en politianmeldelse til virksomhederne fra Forbrugerombudsmandens side.

Det skete blandt andet for cafékæde Original Coffee, som for to uger siden blev politianmeldt for ikke at have taget imod kontant betaling fra kunderne i to år.

Ifølge administrerende direktør i Original Coffee Jonas Skovsted-Overgaard valgte man at droppe kontanter som betalingsmiddel af hygiejnemæssige årsager, da coronavirussen kom til Danmark.

“Ligesom mange andre virksomheder gjorde vi, hvad vi følte var bedst for at sikre en god arbejdsplads for vores medarbejdere ved at minimere kontaktpunkter mellem barista og gæst. Et af tiltagene var eksempelvis at fjerne låg og servietter, som lå fremme bag baren sammen med salt og peber-sæt. Og det samme gjorde vi med kontanterne”, forklarer Jonas Skovsted-Overgaard, som tilføjer:

“Der var mange positive effekter ved kun at tage imod betalingskort og MobilePay som betalingsmiddel. Vi har sundhedsaspektet, hvor de fleste af os jo er vokset op med, at vi ikke skal tage mønter i munden, fordi de er fyldt med bakterier. Vi har sikkerhedsaspektet også, for vi har tidligere været meget plaget af indbrud, men under coronakrisen, hvor vi ikke tog imod kontanter, havde vi ingen indbrud. Det ændrede sig dog her i starten af februar, hvor vi fire dage efter, at vi genindførte kontanter som betalingsmiddel, fordi vi blev politianmeldt, igen havde indbrud”, fortæller han.

Hør interview med Jonas Skovsted-Overgaard, administrerende direktør hos Original Coffee, her:

Urimeligt at droppe penge

Erik Bertelsen, der er formand for Ældrerådet i Favrskov Kommune, er en af de personer, der har klaget over en virksomhed, som ikke overholdt betalingsloven.

I hans tilfælde er klagen rettet mod trafikselskabet Midttrafik, fordi flere flextrafikkunder tidligere har oplevet, at selskabets chauffører ikke kunne give kontantbeløb tilbage, hvis kunderne gav flere penge, end turen havde kostet.

“Det er fuldstændig urimeligt, at man kan blive chikaneret ved ikke at kunne få penge tilbage for sin køretur. Der bør ikke være forskel på, om man har digitale betalingsmuligheder på kort eller app eller om man betaler kontant. Det er en forskelsbehandling af visse borgere, når sådan noget sker”, fortæller ældrerådsformanden.

“Det er vigtigt at klage, fordi der bør være lige muligheder for alle. Det skal ikke være it-færdigheder, der afgør, om man kan få en offentlig ydelse eller ej”, fortæller Erik Bertelsen.

Hør interview med Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov Kommune, her:

Funktionsleder hos Midttrafik Thomas Dalgaard Mikkelsen oplyser, at Midttrafik har givet chaufførerne flere byttepenge, efter at Forbrugerombudsmanden gik ind i sagen.

Vil skærpe tilsyn

Som konsekvens af det stigende antal klager mod kontantløse virksomheder vil forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen nu skærpe tilsynet over for de virksomheder, der klages over.

“Vi er naturligvis nødt til at skærpe tilsynet og i endnu højere grad gøre virksomhederne opmærksomme på, at det her altså er en regel, som skal overholdes. Så vi vil i større omfang se os nødsaget til at politianmelde virksomheder, hvis ikke de overholder kontantreglen”, konstaterer hun.

Hos Original Coffee ser administrerende direktør Jonas Skovsted-Overgaard dog helst, at de erhvervsdrivende fremover selv får mulighed for at bestemme, hvilken form for betalingsmiddel, de må benytte sig af.

“Kontantreglen er ifølge vores erfaringer lidt for gammeldags i dag. Hvis det blev lovligt, ville vi uden tøven droppe at tage imod kontanter igen, for der er en meget svær håndtering forbundet med at have kontanter. Hvor skal vi aflevere kontanterne? Hvor skal vi hente byttepenge? Derfor tænker jeg, at man bør kigge mod Sverige, hvor man har mulighed for selv at vælge betalingsmiddel som erhvervsdrivende”.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet