Asylpar håber på konsekvenser for Støjberg

Skrevet af

1. juni 2020

To asylpar, der blev adskilt af tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, afviser tvangsægteskab.

Aya Shaeban og Rami Younes følger med på nettet, når der er nyheder fra Instrukskommissionen, der undersøger om tidligere udlændingeminister Inger Støjberg udstedte en ulovlig ordre på at adskille asylpar.

“Vi håber, at det får konsekvenser. Fordi det er underligt, at hun adskiller udlændinge, bare fordi de var gift. Hun skal respektere udlændinge, når de kommer til Danmark,” siger Rami Younes til Radio4.

Parret kan ikke glemme den dag i 2016, hvor de fik at vide, at de ikke måtte bo sammen på asylcentret mere.

“Der kom nogen fra kontoret og sagde, at vi ved, at du gerne vil bo med Rami, men reglerne i Danmark er, at når du er under 18 år og gift, kan I ikke bo med hinanden,” siger Aya Shaeban, der blev gift med Rami Younes som 16-årig i Syrien, inden de kom til Danmark.

Tilbage i februar 2016 havde daværende udlændingeminister Inger Støjberg netop beordret, at alle gifte par, hvor den ene var under 18 år, ikke måtte bo sammen på et asylcenter. Inger Støjbergs rolle bliver lige nu undersøgt af en kommission, fordi myndighedernes praksis har vist sig at være ulovlig.

For Aya Shaeban og Rami Younes betød det, at han pludselig måtte flytte fra Asylscenter Avnstrup, hvor parret ellers havde boet sammen i tre måneder.

“Jeg fik en depression. Jeg ville ikke gå ture med min søster, jeg ville ikke gå i skole. Jeg sad kun og så film med mig selv,” siger Aya Shaeban.

Formålet med Inger Støjbergs instruks var at forhindre, at unge piger var tvunget til at være sammen med deres ældre mænd, når de boede på et asylcenter.

Men Aya Shaeban forsikrer, at hun helt frivilligt er gået ind i ægteskabet med sin ni år ældre mand.

“Jeg bestemte selv, at jeg skulle giftes med Rami. Min mor sagde, at det var bedre, hvis vi var kærester og først blev gift, når jeg blev 18 år,” siger hun.

Ulovlig instruks skal have konsekvenser

Instrukskommissionens undersøgelse skal vise, om daværende udlændingeminister Inger Støjberg godt vidste, at hendes ordre om at adskille asylparrene var ulovlig.

Alnour Alwan var dengang 26 år og hans kone var 17 år. Selvom hun var gravid, blev parret adskilt, fordi myndighederne kategorisk adskilte alle asylpar, hvor den ene var under 18 år.

”Jeg håber, at hun (Inger Støjberg, red.) bliver stillet til ansvar overfor gældende lovgivning. Dommeren vil måske give hende bøde eller sende hende i fængsel, det ved jeg ikke,” siger Alnour Alwan til Radio4.

På grund af myndighedernes nye praksis kom parret til at bo 50 kilometer fra hinanden.

“Det var så svært ikke at kunne se ham vokse inde i maven og være tæt på,” fortæller manden, Alnour Alwan, til Radio4.

Han fortæller, at hans kone ikke spiste i tre dage, og det fremgår af dokumenter fra sagsbehandlere dengang, at de begge ønskede at forblive sammen med hinanden, og at familien var “velfungerende”, men “mistrives” efter adskillelsen.

Ifølge Alnour Alwan mødte de hinanden tilfældigt i Tyrkiet. Hun gik på gaden med én, han kendte, og derefter fik de kontakt til hinanden over Facebook. Han afviser, at nogen af dem blev presset eller påvirket til at indgå i en relation til hinanden.

Tværtimod holdt de det hemmeligt for deres familier i de første måneder, før de fik forældrenes godkendelse.

I dag er parret skilt. Alnour Alwan fortæller, at de er gode venner og taler hyppigt sammen. Radio4 har forsøgt at få et interview med Alnour Alwans kone. Det har ikke været muligt.

Aya og Rami: Myndighederne skulle spørge pigerne

Det var flere mediers dækning af barnebrude på danske asylcentre, der i 2016 fik daværende udlændingeminister Inger Støjberg til at sende en pressemeddelelse ud, hvor hun beordrede alle asylpar, hvor der var en mindreårig, adskilt.

I stedet for at adskille alle par uden undtagelser, så skulle myndighederne først have hørt parrenes ønsker, mener Aya Shaeban og Rami Younes.

“De skulle spørge os. For Rami var ikke 40 år, og jeg var ikke 11 år. Jeg var 16 år, og jeg kender ham. Jeg kunne selv bestemme, om jeg ville giftes med Rami eller ikke,” siger hun til Radio4.

“For eksempel kunne de invitere kun pigerne til udlændingestyrelsen og spørge dem, om de ville bo med deres mænd. Så kan de sige nej der,” siger Rami Younes.

Men der kan jo stadig være nogle piger, som ikke kan sige nej?

“Ja men de kan tjekke, at pigerne kun siger ja, hvis de gerne vil”, siger Aya Shaeban.

Lyt til interviewet med Alnour Alwan her:

Lyt til interviewet med Aya Shaeban og Rami Younes her:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00