Bilister advarer i stor stil hinanden om fotovogne på Facebook

Politiets ATK biler. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Skrevet af

1. juli 2021

Facebook-grupper, hvor medlemmerne advarer hinanden om fotovogne på en bestemt strækning, har inden for det seneste år oplevet stor medlemstilslutning. Det er bekymrende, mener Rådet for Sikker Trafik.

Tendensen kan både ses i Facebook-grupperne “Fartkontrol Nordjylland” og “Fartkontrol – Lolland & Falster”, hvor medlemstallene i løbet af det seneste år er steget med mange tusinder. De to grupper har til sammen over 60.000 medlemmer.

Det er dog problematisk, at Facebook-grupper bliver kilde til information om fartkontrol og trafikken, mener Rådet for Sikker Trafik.

“Hvis man konstant skal holde sig opdateret på Facebook, når man kører rundt i sin bil, så opstår der et problem omkring bilisternes opmærksomhed. Det er alvorligt, for vi ved, at manglende opmærksomhed er én af de største dræbere i trafikken,” siger administrerende direktør Mogens Kjærgaard Møller.

Hør hele interviewet med administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller:

Mark Nikolaj er administrator i gruppen “Fartkontrol Nordjylland”, hvis medlemstal er vokset med en tredjedel hen over et år. Ifølge ham skal forklaringen på stigningen særligt findes i det seneste politiforlig, der er lavet. Men ifølge ham behøver man ikke være så bekymret.

“Jeg er sådan set enig med Mogens Kjærgaard Møller, hvis præmissen er, at gruppen kun bliver brugt til fartkontroller. Det mener jeg ikke er tilfældet. Gruppen hedder godt nok “Fartkontrol Nordjylland”, men det er meget mere end bare fartkontroller, der bliver skrevet om. Den bliver også brugt til generel oplysning om uheld, vejarbejde og den slags. Min formodning er, at gruppen mest bliver brugt som kilde til information forud for køreture,” siger Mark Nikolaj.

Hør hele interviewet med administrator af Facebook-gruppen “Fartkontrol Nordjylland”, Mark Nikolaj:

I politiforliget fra sidste år blev det besluttet at øge antallet af fotovogne fra de nuværende 82 til 107 frem mod 2024. De ekstra fotovogne skal ifølge Justitsministeriet øge trafiksikkerheden og give et samlet overskud på 302 millioner kroner i statskassen.

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00