Blev bedt om at gå: Pia Holmen holder stadig fast i europæisk toppost

(ARKIV) Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion, den 2. december 2013. Pia Holmen Christensen stopper som direktør for Dansk Svømmeunion efter en undersøgelse i svømmesagen. Det skriver Ritzau, fredag den 7. februar 2020.. (Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

10. maj 2021

Dansk Svømmeunion har bedt Pia Holmen om at forlade sin post som vicepræsident i Det Europæiske Svømmeforbund (LEN), men det er unionens tidligere direktør ikke sikker på, hun vil.

På trods af manglende opbakning fra Dansk Svømmeunion, så fortæller Pia Holmen nu i sportsprogrammet Fremkaldt på Radio4, at hun ikke er sikker på, at hun vil forlade sin post som vicepræsident i Det Europæiske Svømmeforbund.

Spørgsmål: Dansk Svømmeunion har været ude og sige, at du skal trække dig fra din post som vicepræsident i Den Europæiske Svømmeunion. Gør du det?

– Det ved jeg ikke. Jeg skal være ærlig og sige, at det hele tiden skifter inde i mit hoved, siger Pia Holmen blandt andet med den begrundelse, at hun ikke er vicepræsident på et mandat fra dansk svømning.

– Det var Dansk Svømmeunion, der indstillede mig, men jeg sidder på et europæisk mandat. Og jeg føler også lidt, at de mange ressourcer, jeg i mange år har brugt på at få den indflydelse i europæisk svømning, de vil være spildt og tabt.  Men der er ingen tvivl om, at jeg har nogle svære overvejelser for tiden.

Den danske opbakning til Pia Holmen er væk, men på spørgsmålet om, hvorvidt hun har opbakning fra LEN, så er udmeldingen fra den tidligere direktør i Dansk Svømmeunion, at den europæiske støtte er intakt.

– Indtil videre har jeg 100 procent opbakning fra LEN, der ikke forstår det her. De siger, at det er et nationalt problem, som ikke har noget med dem at gøre, siger Pia Holmen.

Spørgsmål: Hvorfor trækker du dig ikke bare, hvis du vil dansk svømning det bedste?

– Det er et ualmindeligt godt spørgsmål. Og det kan man jo også godt sige, for så får jeg fred, og de får fred, men jeg tror bare, at de problemer, der er i dansk svømning, de stikker dybere end min person.

– Jeg tror, jeg er blevet personen på noget, hvor man (Dansk Svømmeunion, red.)  lige kan melde noget som det her ud, og så får man fred fra TV2, Ekstra Bladet og hvem der ellers synes, det er sjovt at tegne et billede af et forbund i splittelse, siger Pia Holmen.

Hvornår Pia Holmen træffer den endelige beslutning om sin fremtid i svømmesporten er stadig uvis, men hun fortæller dog, at der snart skal træffes et valg.

– Jeg er i tænkeboks, og jeg er i dialog med nogle folk, og så må vi se, hvad der kommer ud af det. Men jeg vil gerne melde det ud snart, for vi er jo i en form for limbo, og det er jo ikke fair for hverken LEN eller dansk svømning.

Den såkaldte svømmesag begyndte, da DR i april 2019 sendte dokumentaren ”Svømmestjerner – Under Overfladen”, der fortalte om gentagne svigt og grænseoverskridende træningsmetoder, der foregik i dansk elitesvømning mellem 2003 og 2012.

Sagen fik vidtrækkende konsekvenser, da den førte til oprettelsen af en whistleblower-ordning hos DIF, en uvildig undersøgelse ved Kammeradvokaten, og ultimativt førte den til, at Pia Holmen blev fyret som direktør for Dansk Svømmeunion den 7. februar 2020.

I november 2020 blev Pia Holmen udnævnt til ny vicepræsident i det internationale svømmeforbund, LEN. Det skete med opbakning fra Dansk Svømmeunion. En opbakning, som unionen, efter en større udskiftning i dens ledelse, siden fortrød og vekslede til en opfordring til Pia Holmen om at trække sig fra posten i LEN.

I Fremkaldt fortæller Pia Holmen desuden, at hun i dag har fået nyt arbejde som direktør for NGO’en Børns Voksenvenner.

Lyt til ‘Fremkaldt’ med Pia Holmen her:

Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

VERDEN KALDER

11:05
11:30