Nyhedsartikel

Børn bruges i den organiserede kriminalitet på Christiania

Benjamin Munk
ben@radio4.dk

I 2022 er 34 personer under 18 år blevet sigtet i forbindelse med hashhandlen på fristaden. Det viser tal fra Københavns Politi, som mediet KøbenhavnLIV er besiddelse af.

Den yngste, politiet har haft fat i, er 14 år gammel, men vedkommende er under den kriminelle lavalder og er derfor ikke sigtet.

Riad Tolba er sekretariatschef ved SSP i København, som er et samarbejde mellem socialforvaltning, skole og politi. Han fortæller, at der er sket en markant stigning i antallet af børn, der tilknyttes SSP på baggrund af en narkosigtelse.

”Jeg tror, at pusherne er pressede, fordi politiet har gjort en rigtig god indsats, så det er svært for bagmændene at opretholde forretningen. Derfor er flere begyndt at bruge børn og unge,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med Riad Tolba her:

I løbet af 00’erne er der kommet flere forskellige kriminelle grupperinger på Christiania. Og spillereglerne har ændret sig, i takt med at konkurrencen er blevet større.

”Der har altid været et uskreven, etisk kodeks blandt pusherne, hvor man ikke havde unge under 18 til at stå og sælge hash. Så det, at man nu bruger unge helt ned til 13–14 år, er et tegn på, at de her etiske regler og kodeks er ved at være udviskede,” siger Riad Tolba.

Kim Møller, der er kriminolog ved Malmø Universitet, mener, at udviklingen også er en utilsigtet konsekvens af politiets fokus på den organiserede kriminalitet på Christiania

”Politiets intensive kontrol presser de organiserede miljøer, og derfor har vi set, at man gradvist gennem de sidste 20 år har bevæget sig væk fra de uskrevne aftaler, der har været på Christiania.”

Hør Kim Møller forklaring på hvorfor det etiske kodeks bliver brudt: 

Den gensidige respekt og forholdsvis holdbare løsning, der var mellem pusherne og de menige christianitter forsvandt i takt med politikernes og politiets intensive fokus på Pusher Street, fortæller Klaus Danzer, der er talsmand for “Nok er nok”-initiativet på Christiania, der arbejder for at få voldskriminaliteten ud af fristaden.

”Vi havde engang ”Danmarks sødeste kriminelle”. Det var christianitter, der solgte hash i Pusher Street. Nu er det forskellige grupperinger, og de er bare mere kyniske end nogensinde. Så det regelsæt, der sagde, at man ikke brugte mindreårige, er væk,” siger han til Radio4.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet