Nyhedsartikel

Børn bruges i den organiserede kriminalitet på Christiania

Benjamin Munk
ben@radio4.dk

I 2022 er 34 personer under 18 år blevet sigtet i forbindelse med hashhandlen på fristaden. Det viser tal fra Københavns Politi, som mediet KøbenhavnLIV er besiddelse af.

Den yngste, politiet har haft fat i, er 14 år gammel, men vedkommende er under den kriminelle lavalder og er derfor ikke sigtet.

Riad Tolba er sekretariatschef ved SSP i København, som er et samarbejde mellem socialforvaltning, skole og politi. Han fortæller, at der er sket en markant stigning i antallet af børn, der tilknyttes SSP på baggrund af en narkosigtelse.

”Jeg tror, at pusherne er pressede, fordi politiet har gjort en rigtig god indsats, så det er svært for bagmændene at opretholde forretningen. Derfor er flere begyndt at bruge børn og unge,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med Riad Tolba her:

I løbet af 00’erne er der kommet flere forskellige kriminelle grupperinger på Christiania. Og spillereglerne har ændret sig, i takt med at konkurrencen er blevet større.

”Der har altid været et uskreven, etisk kodeks blandt pusherne, hvor man ikke havde unge under 18 til at stå og sælge hash. Så det, at man nu bruger unge helt ned til 13–14 år, er et tegn på, at de her etiske regler og kodeks er ved at være udviskede,” siger Riad Tolba.

Kim Møller, der er kriminolog ved Malmø Universitet, mener, at udviklingen også er en utilsigtet konsekvens af politiets fokus på den organiserede kriminalitet på Christiania

”Politiets intensive kontrol presser de organiserede miljøer, og derfor har vi set, at man gradvist gennem de sidste 20 år har bevæget sig væk fra de uskrevne aftaler, der har været på Christiania.”

Hør Kim Møller forklaring på hvorfor det etiske kodeks bliver brudt: 

Den gensidige respekt og forholdsvis holdbare løsning, der var mellem pusherne og de menige christianitter forsvandt i takt med politikernes og politiets intensive fokus på Pusher Street, fortæller Klaus Danzer, der er talsmand for “Nok er nok”-initiativet på Christiania, der arbejder for at få voldskriminaliteten ud af fristaden.

”Vi havde engang ”Danmarks sødeste kriminelle”. Det var christianitter, der solgte hash i Pusher Street. Nu er det forskellige grupperinger, og de er bare mere kyniske end nogensinde. Så det regelsæt, der sagde, at man ikke brugte mindreårige, er væk,” siger han til Radio4.

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet