Nyhedsartikel

Nellie blev hacket: “Superubehageligt at se ens billeder ligge offentligt”

Kristine Sølling Møller, Irene Nørgaard
ksm@radio4.dk

Markant stigning i antallet af børn, der beder om hjælp til at stoppe digitale krænkere og hackere.

Antallet af henvendelser fra børn, der bliver digitalt krænkede og beder om hjælp er øget markant. Det viser en ny opgørelse fra Red Barnets SletDet-rådgivning.

I 2020 oplevede organisationen en stigning på 87 procent i antallet af henvendelser fra børn og unge i forhold til året før. Over 1.300 børn og unge fik i 2020 hjælp til blandt andet at få fjernet nøgenbilleder, som andre havde plantet på nettet uden deres ønske.

Og netop digitale krænkelser og deling af nøgenbilleder er omdrejningspunktet i en stor hackersag fra Retten i Holbæk. Her blev en 22-årig mand i begyndelsen af året idømt to år og tre måneders fængsel for at have hacket 64 primært unge kvinders profiler på nettet, truet dem og delt intimfotos og videoer af dem.

En sag, som du kan høre mere om i podcastserien Hackeren iblandt os fra Radio4 Undersøger.

Her fortæller flere af hackerens ofre, hvordan de blev snydt til at udlevere koder til deres sociale profiler på nettet via simple hacking-metoder. Og når først hackeren var inde, så blev indhold af privat karakter kopieret og offentliggjort på andre platforme med trusler om at yderligere deling, hvis ikke ofrene sendte nye nøgenbilleder.

Man bliver syg af det

Én af de krænkede er Nellie Axelsen, der i dag er 22 år og gennem en femårig periode, fra hun var 15-20, var udsat for digitale krænkelser af hackeren.

“Det var superubehageligt at se ens billeder ligge offentligt til skue. Man bliver jo sygt ramt af det og vildt bange og ked af det. Det sætter sig dybt i hjertet, og man går bare hver dag og tænker: ”hvem har set de her billeder, og hvordan kan jeg stoppe det?”. Jeg kunne dårligt se en fremmed i øjnene, fordi jeg var sikker på, han havde set mig nøgen,” siger hun.

Ifølge Red Barnets psykolog, Per Frederiksen, er den grænseoverskridende digitale mobning og ydmygelse, hackeren begik, særlig kritisk i netop teenageårene.

“Det er en ekstremt kritisk periode i ens liv fra eksempelvis 15-18 år og blive udsat for krænkelser af en sådan karakter. Det er en periode, hvor man er ved at danne sit jeg, sit selvbillede, sin selvforståelse,” siger Per Frederiksen og fortsætter:

“Der er det jo vigtigt, at man ikke går rundt i verden med en frygt over, at nogen smiler til én, fordi vedkommende har set noget. Det er jo en helt urimelig stressfaktor at skulle gå rundt med.”

Hackeren har kontrollen

En del af de kvinder, der oplevede at blive hacket i den omfattende sag, oplevede ligesom Nellie Axelsen, at de digitale krænkelser påvirkede dem voldsomt. For Nellie betød det, at hun lukkede sig inde på sit værelse og lå ”i fosterstilling i et år”, som hun beskriver det.

“Jeg lå jo bare i min egen angst og frygtede, hvor billederne var, og hvad det næste ville blive. Det var så pinligt og flovt, for jeg var så ung, og det var billeder, jeg havde taget med en veninde, og som jeg ikke burde have taget, så jeg havde ikke lyst til at fortælle det til nogen. Det var mit private helvede,” siger Nellie Axelsen.

Det genkender Miriam Michaelsen, der har været bistandsadvokat for flere af de nu unge kvinder i sagen og stifter af foreningen, Digitalt ansvar (DIGA). Hun er én af de advokater, der fører flest sager om hacking.

“For de forurettede er det netop følelsen af totalt kontroltab over eget liv og egen krop. Den kontrol bliver taget fra dem, og gerningsmanden tager den. Det er virkelig alvorligt for de unge kvinder både i den her og andre sager om digitale krænkelser. Det er jo det, der er så indgribende for ofre for digitale krænkelser. Det er overgreb uden en udløbsdato,” siger Miriam Michaelsen.

Digitale krænkelser skal tages alvorligt

Antallet af digitale krænkelser for 2021 er endnu ikke opgjort hos SletDet-rådgivningen. Men alene i årets første ni måneder overgik antallet af henvendelser hele året før. 1.454 børn og unge ringede og skrev til SletDet-rådgivningen og bad om hjælp til at få slettet kompromitterende og ydmygende materiale om dem på nettet.

Og ligesom mobning, skal de digitale krænkelser tages alvorligt, lyder det fra Per Frederiksen. For de kan give dybe sår i selvopfattelsen hos dem, der går ud over.

“Det er dybt alvorligt. Meget af det bliver vendt indad. De føler en enorm skyld og skam, som udtrykker sig i psykosomatiske symptomer som mavepine og søvnbesvær. Og det, vi er særligt bekymrede over, er, at det påvirker deres liv i en periode, hvor de er i gang med at udvikle sig, og derfor kommer det til at påvirke selvforståelsen, og hvor meget man er værd som menneske,” siger Per Frederiksen.

Hackeren iblandt os bliver sendt både som podcast og direkte i radioen de næstkommende torsdage 13.05.

 

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet