Børnefamilierne er flyttet fra Sjælsmark: Kom med bag murene på det nye udrejsecenter

Skrevet af

3. december 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Der var stor kritik af udrejsecenter Sjælsmark, da en rapport foretaget af Røde Kors viste, at op mod 61 procent af børnene på centret udviste PTSD-lignende symptomer.

Siden blev det besluttet politisk, at børnefamilierne skulle flytte ud af Udrejsecenter Sjælsmark og i stedet flytte ind på et nyt udrejsecenter ved den lille midtsjællandske by Avnstrup.

Radio4 har fået adgang til at besøge Center Avnstrup, hvor børnefamilierne nu har boet i et halvt års tid.

Her mener Mark Theodor Sisseck, der er medansvarlig for driften på centret, at det gør en forskel for børnene, at de er flyttet væk fra Sjælsmark:

“Det er en styrket indsats for familien. Grundvilkåret er ikke ændret for familierne. Men når man kigger på asylcentret og konteksten og rammen, er det en ramme, der appellerer til et mere værdigt børneliv,” siger han til Radio4 Morgen.

Forholdene på Sjælsmark mødte kritik fra både politikere og organisationer.

Folketingets Ombudsmand har også udtalt sig om centret. Her lød det, at “forholdene vanskeliggør børnenes opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse”.

“Man føler sig fri på en eller anden måde”

Udrejsecentret i Avnstrup adskiller sig fra Sjælsmark ved blandt andet ikke at have hegn rundt om centret.

Det glæder politisk ordfører for Radikale Venstre, Andreas Steenberg, at det lykkedes at flytte børnene til Avnstrup:

“Det er klart, at den store psykiske belastning er, at man er sendt hjem. Man kan ikke én til én sige, at det, at der nu ikke er hegn rundt om, medfører et specifikt fald i antal psykiske diagnoser. Men det, der har været vigtigt for os, er, at man følger de anbefalinger, der ligger i rapporten fra Røde Kors. Derfor bør det medføre en væsentlig forbedring. Det er i hvert fald det, der er vores og Røde Kors’ forventning.”

En af beboerne på Center Avnstrup er Reza, der er en 29 årig iraner og bor på centeret med sin kone og to børn på 3 og 7. Han oplever en forskel mellem at bo i Avnstrup i stedet for på Sjælsmark.

“Der er ikke noget hegn – Sjælsmark var ligesom et fængsel, man føler sig bedre her, man føler man er fri på en eller anden måde, når der ikke er et hegn.”

En time til skole og ikke mulighed for selv at lave mad

Regeringen forpligtede sig med det nye udrejsecenter til et styrket pædagogisk tilbud for børnene og faciliteter til, at forældrene selv kunne lave mad.

Løftet om selv at kunne lave mad er ikke implementeret endnu. I stedet har familierne en kantineordning. Der arbejdes dog på en løsning, så det bliver muligt at lave mad selv.

En løsning, som Reza håber på:

“Hvis de går op i børnene, skulle de tænke på at vi skal kunne lave god mad til dem, for nogle gange spiser de ikke maden her. De skulle også lade børnene gå i en normal skole. I Sjælsmark skulle de sidde i skolebussen i et kvarter, nu skal de sidde i bussen en time.”

Du kan høre reportagen fra Center Avnstrup i Radio4 Morgen her:

Hør interviewet med politisk ordfører for Radikale Venstre, Andreas Steenberg:

Afspiller nu

ONLY IN AMERICA

00:00
00:55