Nyhedsartikel

Borgerforslag foreslår tidligere brystkræft-screening

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Aldersgrænsen for brystkræft-screening bør ændres.

Det mener en familien fra Gladsaxe i Storkøbenhavn, der derfor har stillet et borgerforslag.

Forslaget skal sænke den nuværende grænse for, hvornår kvinder bliver inviteret til screening for brystkræft fra 50 år til 40 år.

Det sker efter, at læger fandt tre tumorer i 47-årige Rikke Wehler Güllichs ryg. Tumorer, som stammer fra en kræftknude i hendes bryst. Det fortæller lillesøster, Pernille Wehler Güllich.

”Vi har stillet borgerforslaget for at redde andres liv. Hvis man kan finde brystkræften, inden den spreder sig, så er det det værd.”

Du kan høre mere om hvorfor, at familien fra Gladsaxe har valgt at stille borgerforslaget i interviewet med Pernille Wehler Güllich her:

I Danmark er screening for brystkræft et nationalt, frivilligt tilbud til kvinder i aldersgruppen 50-69 år, hvor de i den periode bliver inviteret til at deltage i tilbuddet hvert andet år.

Og sådan forbliver det. Det mener Kræftens Bekæmpelse.

Det skyldes ifølge Janne Bigaard, der er overlæge i brystkirurgi og ekspert i screening hos Kræftens Bekæmpelse, at det ikke giver mening at scanne yngre kvinder for brystkræft med en mammografi.

Det er, selvom man i Sverige tilbyder kvinder en mammografi, når de fylder 40 år.

”Jeg kan godt forstå, at de har stillet det her forslag – det er desværre bare ikke muligt. Vi har ikke viden om, at det skulle gavne kvinder i aldersgrupper under 50 år.”

Du kan høre hele interviewet med Janne Bigaard her:

Heller ikke på Christiansborg er der stor opbakning til forslaget. Per Larsen, sundhedsordfører fra Konservative, udmærket forstår, hvorfor familien har valgt at stille borgerforslaget, men han tvivler på, at det kan blive indført.

”Problemet er kapaciteten. Det vil tage screeningerne fra nogle af dem i aldersgruppen, hvor man oftest finder brystkræft. Omvendt syntes jeg, man skal se på, om kvinder under 50 år – såfremt de er i en risikogruppe – kan blive henvist af egen læge til en screening.”

Du kan høre hele interviewet med Per Larsen her:

Sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet har Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendt følgende skriftlige svar:

”Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan oplyse, at nationale screeningsprogrammer er et tilbud til befolkningen, som har til formål at reducere sygelighed og dødelighed. Sundhedsstyrelsen vurderer løbende indholdet i de eksisterende nationale screeningsprogrammer i forhold til, hvad der fremkommer af ny evidens på området, det gælder også for brystkræftscreening.”

Borgerforslaget fra Pernille Wehler Güllich har i skrivende stund over 7.700 underskrifter.

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet