Nyhedsartikel

Borgerforslag foreslår tidligere brystkræft-screening

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Aldersgrænsen for brystkræft-screening bør ændres.

Det mener en familien fra Gladsaxe i Storkøbenhavn, der derfor har stillet et borgerforslag.

Forslaget skal sænke den nuværende grænse for, hvornår kvinder bliver inviteret til screening for brystkræft fra 50 år til 40 år.

Det sker efter, at læger fandt tre tumorer i 47-årige Rikke Wehler Güllichs ryg. Tumorer, som stammer fra en kræftknude i hendes bryst. Det fortæller lillesøster, Pernille Wehler Güllich.

”Vi har stillet borgerforslaget for at redde andres liv. Hvis man kan finde brystkræften, inden den spreder sig, så er det det værd.”

Du kan høre mere om hvorfor, at familien fra Gladsaxe har valgt at stille borgerforslaget i interviewet med Pernille Wehler Güllich her:

I Danmark er screening for brystkræft et nationalt, frivilligt tilbud til kvinder i aldersgruppen 50-69 år, hvor de i den periode bliver inviteret til at deltage i tilbuddet hvert andet år.

Og sådan forbliver det. Det mener Kræftens Bekæmpelse.

Det skyldes ifølge Janne Bigaard, der er overlæge i brystkirurgi og ekspert i screening hos Kræftens Bekæmpelse, at det ikke giver mening at scanne yngre kvinder for brystkræft med en mammografi.

Det er, selvom man i Sverige tilbyder kvinder en mammografi, når de fylder 40 år.

”Jeg kan godt forstå, at de har stillet det her forslag – det er desværre bare ikke muligt. Vi har ikke viden om, at det skulle gavne kvinder i aldersgrupper under 50 år.”

Du kan høre hele interviewet med Janne Bigaard her:

Heller ikke på Christiansborg er der stor opbakning til forslaget. Per Larsen, sundhedsordfører fra Konservative, udmærket forstår, hvorfor familien har valgt at stille borgerforslaget, men han tvivler på, at det kan blive indført.

”Problemet er kapaciteten. Det vil tage screeningerne fra nogle af dem i aldersgruppen, hvor man oftest finder brystkræft. Omvendt syntes jeg, man skal se på, om kvinder under 50 år – såfremt de er i en risikogruppe – kan blive henvist af egen læge til en screening.”

Du kan høre hele interviewet med Per Larsen her:

Sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet har Indenrigs- og Sundhedsministeriet sendt følgende skriftlige svar:

”Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan oplyse, at nationale screeningsprogrammer er et tilbud til befolkningen, som har til formål at reducere sygelighed og dødelighed. Sundhedsstyrelsen vurderer løbende indholdet i de eksisterende nationale screeningsprogrammer i forhold til, hvad der fremkommer af ny evidens på området, det gælder også for brystkræftscreening.”

Borgerforslaget fra Pernille Wehler Güllich har i skrivende stund over 7.700 underskrifter.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet