Brandfolk vil testes efter PFOS-skandale

En voldsom bilbrand udbrød på parkeringspladsen i Vejlegårdsparken i Vallensbæk. Varebilen udbrændte totalt og udviklede giftig røg ind brandvæsnet fik slukket branden med to brandbiler. Her ses en brandmand med et termisk kamera for at finde ildlommer.

Skrevet af

14. juli 2021

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

I kølvandet på at landets kommuner og regioner undersøger omfanget af PFOS-forurenede områder, kræver flere brandfolk nu at blive undersøgt for de sundhedsskadelige stoffer.

Flere organisationer for brandfolk frygter at deres medlemmer kan være ramt af de samme kræftfremkaldende stoffer PFOS og PFAS, som over 180 borgere i Korsør nu undersøges for efter at have indtaget forurenet kalvekød fra et område tæt på den lokale brandskole.

Stofferne var nemlig en del af det brandslukningsskum, som ofte blev brugt af brandvæsenet herhjemme i perioden 1995-2011, inden det blev forbudt. Derfor kræver Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening, at der skal foretages obligatoriske undersøgelser af landets brandfolk.

“Vi mener, der skal lave screeningsprogram, hvor man sundhedstjekker samtlige brandfolk i Danmark. Selv om vi er stoppet med at bruge PFOS i vores slukningsskum for ti år siden, så ved vi jo, at det ligger i vores organismer og kan slå ud som kræft når som helst,” fortæller han til Radio4.

Kommunernes Landsforening har igennem Miljøstyrelsen opfordret alle landets kommuner til at udpege områder, hvor der stadig kan være forurenede arealer med det svært nedbrydelige PFOS. Det kan eksempelvis være ved brandskoler, flyvepladser eller øvelsescentre, hvor brandskummet har været brugt. Indtil videre skal flere end 150 områder undersøges.

Tommy Bækgaard Kjær mener, at det store fokus på PFOS-forureningen også bør overføres til brandfolk.

“Vi vil gerne have samme politiske aftale, som er indgået med frontpersonalet ude på landets coronaafsnit. For hvis de er i kontakt med smittede, og selv bliver smittet, så er det en arbejdsrelateret skade. Samme ordning bør også gælde brandfolk, der har arbejdet med skum op til 2011, og som er syge i dag,” fortæller han.

Keld Rasmussen, brandmand og formand for Brandfolkenes Organisation, er enig.

“Jeg forstår ikke, hvorfor vi stadig bliver holdt ude af undersøgelserne på det her område. Jeg bekymrer mig da over, at flere af mine kolleger i dag er alvorligt syge – måske fordi de tidligere gik rundt i det her skum,” siger han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er klar til at imødekomme kravet fra brandfolkene.

“Vi skal have taget blodprøver på de her brandfolk. Det må være det letteste at gøre for at finde en afklaring. Derfor vil jeg stille sundhedsministeren spørgsmål om, hvorvidt vi kan få den her gruppe undersøgt,” siger hun.

Lyt til interview med Keld Rasmussen, brandmand og formand for Brandfolkenes Organisation, her:

Hør interviewet med Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening:

Interviewet med Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, findes her:

Foto: Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

01:10
02:10