Nyhedsartikel

Brandfolk vil testes efter PFOS-skandale

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

I kølvandet på at landets kommuner og regioner undersøger omfanget af PFOS-forurenede områder, kræver flere brandfolk nu at blive undersøgt for de sundhedsskadelige stoffer.

Flere organisationer for brandfolk frygter at deres medlemmer kan være ramt af de samme kræftfremkaldende stoffer PFOS og PFAS, som over 180 borgere i Korsør nu undersøges for efter at have indtaget forurenet kalvekød fra et område tæt på den lokale brandskole.

Stofferne var nemlig en del af det brandslukningsskum, som ofte blev brugt af brandvæsenet herhjemme i perioden 1995-2011, inden det blev forbudt. Derfor kræver Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening, at der skal foretages obligatoriske undersøgelser af landets brandfolk.

“Vi mener, der skal lave screeningsprogram, hvor man sundhedstjekker samtlige brandfolk i Danmark. Selv om vi er stoppet med at bruge PFOS i vores slukningsskum for ti år siden, så ved vi jo, at det ligger i vores organismer og kan slå ud som kræft når som helst,” fortæller han til Radio4.

Kommunernes Landsforening har igennem Miljøstyrelsen opfordret alle landets kommuner til at udpege områder, hvor der stadig kan være forurenede arealer med det svært nedbrydelige PFOS. Det kan eksempelvis være ved brandskoler, flyvepladser eller øvelsescentre, hvor brandskummet har været brugt. Indtil videre skal flere end 150 områder undersøges.

Tommy Bækgaard Kjær mener, at det store fokus på PFOS-forureningen også bør overføres til brandfolk.

“Vi vil gerne have samme politiske aftale, som er indgået med frontpersonalet ude på landets coronaafsnit. For hvis de er i kontakt med smittede, og selv bliver smittet, så er det en arbejdsrelateret skade. Samme ordning bør også gælde brandfolk, der har arbejdet med skum op til 2011, og som er syge i dag,” fortæller han.

Keld Rasmussen, brandmand og formand for Brandfolkenes Organisation, er enig.

“Jeg forstår ikke, hvorfor vi stadig bliver holdt ude af undersøgelserne på det her område. Jeg bekymrer mig da over, at flere af mine kolleger i dag er alvorligt syge – måske fordi de tidligere gik rundt i det her skum,” siger han.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt er klar til at imødekomme kravet fra brandfolkene.

“Vi skal have taget blodprøver på de her brandfolk. Det må være det letteste at gøre for at finde en afklaring. Derfor vil jeg stille sundhedsministeren spørgsmål om, hvorvidt vi kan få den her gruppe undersøgt,” siger hun.

Lyt til interview med Keld Rasmussen, brandmand og formand for Brandfolkenes Organisation, her:

Hør interviewet med Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening:

Interviewet med Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, findes her:

Foto: Kim Matthäi Leland/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet