Nyhedsartikel

Brevstemmer er i vækst og fra tirsdag kan du stemme til folketingsvalget

Ritzau, Camilla Wilhardt Boesen

Fra tirsdag er det muligt at afgive sin stemme til folketingsvalget som en brevstemme. En mulighed, som stadig flere de senere år har gjort brug af i forbindelse med valg.

Langt de fleste steder skal du en tur hen på borgerservice for at stemme, men nogle steder bliver der gjort lidt ekstra for at få vælgerne til at sætte et kryds. Et af de steder er på Mors. Her triller kommunen en valgbus rundt på øen for samle brevstemmer ind.

Morsø Kommune har nemlig nedlagt 13 stemmesteder, så der ved det kommende Folketingsvalg kun er fem, og det betyder, at nogle vælgere får længere til stemmestederne:

“Vi ruller bussen ud som et ekstra tilbud til de vælgere, der har længst til valgstederne. Nogle vælgere har 10-12 kilometer, og der kan være vælgere, som ikke selv har bil eller som har svært ved at komme frem,” fortæller Pia Thybo, leder af valgsekretariatet i Morsø Kommune, til Radio4 Morgen.

Hør hele interviewet med Pia Thybo her:

Folketingsvalget er udskrevet til afholdelse 1. november. Man kan brevstemme frem til den tredjesidste dag før valget – den 28. oktober. Herefter lukkes der for brevstemning.

Ifølge Rune Stubager, der er er professor i statskundskab og valgforsker ved Aarhus Universitet, er der en tendens til, at stadig flere vælger at brevstemme.

“Det synes at være tendensen over det seneste årti, at der fra valg til valg er flere, der benytter sig af den mulighed,” siger han.

Rune Stubager mener, at flere faktorer kan forklare, hvorfor brevstemmer er steget i popularitet.

Under kommunalvalget i november 2021 var der en stor stigning i antallet af brevstemmer i næsten alle kommuner.

Valget faldt midt i en coronabølge, hvorfor der blev lagt nogle kræfter i at gøre opmærksom på muligheden for at brevstemme til dem, der var nervøse for smitte, forklarer Rune Stubager.

Han fortæller også, at der igennem årene er blevet gjort flere forskellige tiltag for at få flere til at stemme.

“En del af det har været at gøre opmærksom på muligheden for at brevstemme og også nogle gange at flytte valgstederne ud til vælgerne. Altså mobile stemmesteder, der for eksempel kører ud til ungdomsuddannelser,” siger han.

Ifølge Rune Stubager er det formentlig noget, der generelt har givet opmærksomhed til muligheden for at brevstemme.

“Folk kan måske også godt lide den øgede valgfrihed, det giver. Så spredes opmærksomheden på det som ringe i vandet,” siger han.

Selv om det hedder en brevstemme, skal stemmesedlen ikke afleveres som et brev.

“I Danmark har vi det, der hedder fremmødevalg, og det betyder, at du skal møde fysisk op, uanset om du vil brevstemme eller stemme på selve valgdagen,” fortæller Lene Hartig Danielsen, leder af Valgsekretariatet i Aarhus Kommune, til Radio4 Morgen.

Afstemningen kan foregå, ligesom man kender det fra en traditionel valgdag, hvor man kan afgive sin stemme på for eksempel borgerservicecentre, biblioteker eller uddannelsessteder, og du kan gøre det i alle kommuner.

“Du kan brevstemme i en hvilken som helst kommune, det behøver ikke være i den kommune, hvor du bor,” siger Lene Hartig Danielsen.

Er du i tvivl om, hvordan du brevstemmer, kan du høre hele interviewet med Lene Hartig Danielsen her:

Det er landets kommuner, der skal gøre det muligt at brevstemme. Kommunerne skal oplyse på deres hjemmesider og i lokale aviser, hvor det kan foregå.

Mindst ét af valgstederne skal dog holde åbent fra klokken 09-16 på den tredjesidste dag før valget.

Hvis en vælger ønsker at stemme på en konkret kandidat, forventes det, at vælgeren selv er bekendt med, om vedkommende er opstillet til valget i den pågældende kreds.

Det er desuden vælgerens eget ansvar at angive navnet på den kandidat, man ønsker at stemme på.

Det er muligt at lave sin stemme om, når man har brevstemt. Det er nemlig kun den sidst afgivne og gyldige stemme, der tæller.

Dog er det ikke muligt at stemme på valgdagen den 1. november, hvis man har brevstemt.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet