Nyhedsartikel

Christianitterne siger ja til almene boliger på fristaden

Ritzau, Camilla Wilhardt Boesen

Christiania har sagt ja til, at der skal bygges 15.000 kvadratmeter almene boliger på fristaden i København frem mod 2031.

Det fortæller talspersonerne for Christiania Hulda Mader og Mette Prag efter et fællesmøde i Den Grå Hal natten til mandag.

“Vi endte med at sige ja til tilbuddet, fordi Christiania i dag – ligesom i 70’erne – handler om en boligpolitisk kamp. Om at tage socialt ansvar, bo på nye måder og bo i et fællesskab. Det synes vi, vi kunne sige ja til ved at gå med statens tilbud,” siger Mette Prag, der har boet på Christiania i 35 år, til Radio4 Morgen.

Hør interview med talsperson og beboer på Christiania Mette Prag i Radio4 Morgen her:

Med ja’et til et udspil fra regeringen får christianitterne blandt andet lov til at købe den del af volden og de boliger, som de i dag lejer af staten, for 67 millioner kroner.

“Vi har sagt ja, fordi der er nogle ret kraftige ting, der sker, hvis ikke vi siger ja. Det var ikke særlig godt at sige nej, fordi så ville vi miste alle muligheder for at udvikle Christiania. Vi ville ikke have nogen økonomi til at udvikle Christiania,” siger Hulda Mader til Ritzau.

I praksis betyder opførelsen af de 15.000 kvadratmeter almene boliger, at cirka 300 nye beboere vil flytte ind på Christiania inden 2031.

Ja’et betyder også, at Christiania kan spare en lejeudgift på 6,5 millioner kroner om året. Derudover får christianitterne gode lånemuligheder, der gør, at de selv får mulighed for at bygge i fristaden.

“Vi er afhængige af, at staten kan garantere realkreditforeningerne det her lån, for realkreditforeningerne vil ikke give Christiania et lån, selv om vi i virkeligheden er grundejere. De synes ikke, at vi er stabile nok, så de vil ikke låne os penge, hvis ikke vi har statsgaranti,” siger Hulda Mader.

Hun tilføjer, at det var et “ret stort flertal” af dem, der var til stede på fællesmødet, som sagde ja.

Det er dog ikke uden bekymringer, at christianitterne har sagt ja til regeringens udspil.

“Det var en svær beslutning, fordi det er vanskeligt at forestille sig at bygge 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania inden for 10 år. Det er et rigtigt stort projekt. Vi er kendt for at skynde os langsomt, og nu skal vi altså løbe af sted. Så det var der mange forbehold for,” siger Mette Prag til Radio4 Morgen.

Hulda Mader påpeger, at området i forvejen er tæt bebygget.

“Vi vil gerne have nye christianitter, men det skal være mere jævnt fordelt, og det skal være mere organisk,” siger hun.

I dag bor der cirka 700 voksne og 150 børn på Christiania.

Christianias advokat, Knud Foldschack, havde inden søndagens møde anbefalet christianitterne at takke ja til regeringens aftale, da det ellers ville bringe Christiania i en økonomisk uoverskuelig situation.

Hør Interview med Christianias advokat, Knud Foldschack, i Radio4 Morgen her:

 

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

 

 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet