Nyhedsartikel

Christianitterne siger ja til almene boliger på fristaden

Ritzau, Camilla Wilhardt Boesen

Christiania har sagt ja til, at der skal bygges 15.000 kvadratmeter almene boliger på fristaden i København frem mod 2031.

Det fortæller talspersonerne for Christiania Hulda Mader og Mette Prag efter et fællesmøde i Den Grå Hal natten til mandag.

“Vi endte med at sige ja til tilbuddet, fordi Christiania i dag – ligesom i 70’erne – handler om en boligpolitisk kamp. Om at tage socialt ansvar, bo på nye måder og bo i et fællesskab. Det synes vi, vi kunne sige ja til ved at gå med statens tilbud,” siger Mette Prag, der har boet på Christiania i 35 år, til Radio4 Morgen.

Hør interview med talsperson og beboer på Christiania Mette Prag i Radio4 Morgen her:

Med ja’et til et udspil fra regeringen får christianitterne blandt andet lov til at købe den del af volden og de boliger, som de i dag lejer af staten, for 67 millioner kroner.

“Vi har sagt ja, fordi der er nogle ret kraftige ting, der sker, hvis ikke vi siger ja. Det var ikke særlig godt at sige nej, fordi så ville vi miste alle muligheder for at udvikle Christiania. Vi ville ikke have nogen økonomi til at udvikle Christiania,” siger Hulda Mader til Ritzau.

I praksis betyder opførelsen af de 15.000 kvadratmeter almene boliger, at cirka 300 nye beboere vil flytte ind på Christiania inden 2031.

Ja’et betyder også, at Christiania kan spare en lejeudgift på 6,5 millioner kroner om året. Derudover får christianitterne gode lånemuligheder, der gør, at de selv får mulighed for at bygge i fristaden.

“Vi er afhængige af, at staten kan garantere realkreditforeningerne det her lån, for realkreditforeningerne vil ikke give Christiania et lån, selv om vi i virkeligheden er grundejere. De synes ikke, at vi er stabile nok, så de vil ikke låne os penge, hvis ikke vi har statsgaranti,” siger Hulda Mader.

Hun tilføjer, at det var et “ret stort flertal” af dem, der var til stede på fællesmødet, som sagde ja.

Det er dog ikke uden bekymringer, at christianitterne har sagt ja til regeringens udspil.

“Det var en svær beslutning, fordi det er vanskeligt at forestille sig at bygge 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania inden for 10 år. Det er et rigtigt stort projekt. Vi er kendt for at skynde os langsomt, og nu skal vi altså løbe af sted. Så det var der mange forbehold for,” siger Mette Prag til Radio4 Morgen.

Hulda Mader påpeger, at området i forvejen er tæt bebygget.

“Vi vil gerne have nye christianitter, men det skal være mere jævnt fordelt, og det skal være mere organisk,” siger hun.

I dag bor der cirka 700 voksne og 150 børn på Christiania.

Christianias advokat, Knud Foldschack, havde inden søndagens møde anbefalet christianitterne at takke ja til regeringens aftale, da det ellers ville bringe Christiania i en økonomisk uoverskuelig situation.

Hør Interview med Christianias advokat, Knud Foldschack, i Radio4 Morgen her:

 

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

 

 

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet