Christians mor mistede sin mand i RF2-ulykken: Nu laver han en film om tragedien

Redningsfartøjet RF2 forliser 30.november 1981 ved Hirtshals og driver iland ved Tornby Strand syd for byen. 6 redningsfolk mistede livet. Her ligger RF2 i brændingen om morgenen.

Skrevet af

1. september 2020

kha@radio4.dk

kha@radio4.dk

En ulykke, der ikke kunne ske, kostede den første december 1981 ni nordjyske mænd livet. Under en voldsom storm sank fiskekutteren Anne Dorthe ud for Hirtshals. Under et forsøg på at undsætte de tre ombordværende fiskere sank redningsfartøjet RF2 med yderligere seks sømænd ombord.
Redningsbåden kunne angiveligt ikke synke, men det gjorde den, og årsagen blev aldrig fuldt afdækket.

Christian Andersen selv er født fem år efter ulykken, men den har sat stort præg på hans liv: Hans tre brødres far var blandt de omkomne:

“Den historie har altid ligget som et spøgelse i min familiefortælling. Min mor har fortalt, hvordan julen det år var helt grå,” fortæller Christian Andersen.

Han er sammen med en kollega i gang med at skrive manuskriptet til en film om tragedien og tiden efter. Hans håb er, at den kan få premiere i 2021, hvor det er 40 år siden, de to både sank. Han er sikker på, at det vil være på sin plads at fortælle historien i en spillefilm, selv om det har været et åbent sår i hjembyen.

”Man skal ikke tage fejl af, at det er en tragisk begivenhed. Men Hirtshals har altid haft Vesterhavet lige udenfor og altid levet efter mantraet om, at ”havet giver og havet tager”. Man har altid vidst, at det kunne være dramatisk, når man skulle ud og begå sig i det farvand. Og det har også medført et lag af galgenhumør. Det er også vigtigt for os, når vi sidder og skriver den her film, at huske, at det her ikke bare bliver et tungt drama. Det er også vigtigt, at få den humor frem og den glæde, der er. Det er meget vigtigt for os at vise, hvorfor folk ender med at blive der frem for at tage væk derfra.”

Filmen får især fokus på de kvinder, som blev efterladt tilbage, da mændene stod ud.

”Danmark er en kystnation, og vi har næsten altid fokuseret på mændene, der drager ud og fisker og kommer hjem med historier og rigdom, men det er, som om vi har overset nogle vigtige aktører. Dem, der udgør hele fundamentet i samfundet, og som de her mænd kan vende hjem til. Det er en overset historie, selvom den her kystidentitet har været en stærk del af vores grundfundament gennem historien.”

Hør interview med Christian Andersen i Radio4 Morgen:

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

14:05
16:00