COOP skrider til handling: Vi har ikke fokuseret nok på hønsevelfærd

Økologiske æg fra Coop Brugsen i bakke og i gryde med kogende vand på kogeplade i køkken.

Skrevet af

14. september 2021

Det får nu konsekvenser, at langt hovedparten af de høns, som er en del af æggeproduktionen herhjemme, har brækket brystbenet.

Det kom frem for lidt over en uge siden i en undersøgelse fra Københavns Universitet, som viste, at det er tilfældet for 85 procent af alle høns, der producerer æg.

Fødevareminister Rasmus Prehn har i den forbindelse varslet, at man fra politisk side vil sætte en stopper for de brækkede brystben. Og nu erkender COOP Danmark også, at hønsevelfærden herhjemme ikke er acceptabel.

“Vi har taget kontakt til vores økologiske leverandør, Dueholm, med henblik på at prøve forskellige ting af. Det, Dueholm har meldt tilbage, er, at de kan forsøge at skubbe hønsenes debut for at lægge æg. Det kan for eksempel gøres via, hvor hønsenes foder eller hvor meget lyspåvirkning kyllinger får, før de bliver høns,” siger Thomas Roland, CSR-chef hos COOP Danmark.

Grunden til, at 85 procent af de danske æglæggende høns brækker brystbenet, er, at hønsene hen over tid er blevet avlet mindre og mindre. Æggene, de lægger, har imidlertid ikke ændret sig i størrelse.

COOP og Dueholms idéer møder dog ikke opbakning fra Niels Finn Johansen. Han har gennem 32 år været fjerkræskonsulent hos Landbrug & Fødevare og er i dag tilknyttet organisationens faglige videnshus SEGES.

“Hvis man ændrer på lyspåvirkning eller foder, så risikerer man bare at skabe nogle andre problemer. Hønsene kan blive stressede, begynde at pille fjerene af hinanden og i værste fald hakke hinanden. Så min advarsel til producenterne vil være, at det skal man være meget forsigtige med. Jeg mener faktisk, at producenterne bør gøre, som de plejer, indtil der kommer ny viden,” siger han.

Sammen med Københavns Universitet har ægproducenterne indsendt en ansøgning om at få 9,5 millioner kroner til et projekt, der de næste tre år skal forsøge at klarlægge problemet omkring hønsenes brud på brystbenet.

“Vi skal jo ikke lave nogle ændringer, der går ud over velfærden. Men vi mener også, at når man trods alt ved, at de tiltag måske kan have en virkning, så kan vi ikke bare sidde på den viden uden at teste det af,” siger Thomas Roland.

“Indtil vi får udviklet en race, der er mere robust, er vi glade for, at vores leverandør har vendt tilbage og sagt ‘lad os prøve at se, om det ikke kunne lade sig gøre'”.

Hør hele interviewet med Thomas Roland, CSR-chef hos COOP Danmark, her:

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00