Nyhedsartikel

Coronavacciner for 2,8 milliarder kroner er dårligt købmandskab

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Danmark har ifølge Statens Serum Institut forpligtet sig til at købe over 22 millioner doser coronavacciner i 2022. Prisen for vaccinerne ligger på ca. 2,8 milliarder kroner.

Den handel er dog ikke en god en af slagsen ifølge professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

“Man har været klar over, at den her pandemi var ved at klinge af. Så er der altså ikke grund til at købe for 2,8 milliarder kroner ekstra vacciner. Det stod ret klart, at vi ikke får brug for 22 millioner vacciner. Det er jo mellem 3-4 stik per borger i Danmark. Det her er meget meget dårligt købmandskab på skatteborgernes vegne,” siger han.

“Enten har der været nogen, der ikke har tænkt sig om, eller også har man lavet en meget besynderligt risikovurdering. Jeg forstår ikke, hvad der foregår, der hvor den her beslutning er blevet taget.”

Hør hele interviewet med professor Jes Søgaard, der forklarer, hvorfor han ikke mener, vi nogensinde får brug 22 millioner coronavacciner, her:

I et skriftligt svar anerkender Sundhedsministeriet, at “der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for”.

“Sundhedsministeriet har i forbindelse med håndteringen af covid-19-vacciner været nødt til at indgå forpligtelser til køb af covid-19-vacciner, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakterne, ikke har været fuldt overblik over epidemien og behovet for antallet af vacciner”, lyder det i et skriftligt svar til nyhedsbureaet Ritzau. Sundhedsministeriet har ikke ønsket at uddybe yderligere over for Radio4.

Ifølge professor Jes Søgaard er det da heller ikke uhensigtsmæssigt, at myndighederne har købt vacciner i det hele taget. Men man kunne have nøjedes med en noget mindre beholdning, mener han.

“Det ville være fint med et lager på 6-7 millioner doser, så man kunne tilbyde en vaccinationsrunde, hvis det skulle gå galt til efteråret. Men 22 millioner doser til en pris på knap 130 kroner per styk er altså rigtig mange penge i et sundhedsvæsen, som virkelig mangler penge. Det er jo ved at falde fra hinanden rundt omkring på sygehusene,” siger han.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet