Nyhedsartikel

Coronavacciner for 2,8 milliarder kroner er dårligt købmandskab

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Danmark har ifølge Statens Serum Institut forpligtet sig til at købe over 22 millioner doser coronavacciner i 2022. Prisen for vaccinerne ligger på ca. 2,8 milliarder kroner.

Den handel er dog ikke en god en af slagsen ifølge professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

“Man har været klar over, at den her pandemi var ved at klinge af. Så er der altså ikke grund til at købe for 2,8 milliarder kroner ekstra vacciner. Det stod ret klart, at vi ikke får brug for 22 millioner vacciner. Det er jo mellem 3-4 stik per borger i Danmark. Det her er meget meget dårligt købmandskab på skatteborgernes vegne,” siger han.

“Enten har der været nogen, der ikke har tænkt sig om, eller også har man lavet en meget besynderligt risikovurdering. Jeg forstår ikke, hvad der foregår, der hvor den her beslutning er blevet taget.”

Hør hele interviewet med professor Jes Søgaard, der forklarer, hvorfor han ikke mener, vi nogensinde får brug 22 millioner coronavacciner, her:

I et skriftligt svar anerkender Sundhedsministeriet, at “der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for”.

“Sundhedsministeriet har i forbindelse med håndteringen af covid-19-vacciner været nødt til at indgå forpligtelser til køb af covid-19-vacciner, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakterne, ikke har været fuldt overblik over epidemien og behovet for antallet af vacciner”, lyder det i et skriftligt svar til nyhedsbureaet Ritzau. Sundhedsministeriet har ikke ønsket at uddybe yderligere over for Radio4.

Ifølge professor Jes Søgaard er det da heller ikke uhensigtsmæssigt, at myndighederne har købt vacciner i det hele taget. Men man kunne have nøjedes med en noget mindre beholdning, mener han.

“Det ville være fint med et lager på 6-7 millioner doser, så man kunne tilbyde en vaccinationsrunde, hvis det skulle gå galt til efteråret. Men 22 millioner doser til en pris på knap 130 kroner per styk er altså rigtig mange penge i et sundhedsvæsen, som virkelig mangler penge. Det er jo ved at falde fra hinanden rundt omkring på sygehusene,” siger han.

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet