Nyhedsartikel

Coronavacciner for 2,8 milliarder kroner er dårligt købmandskab

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Danmark har ifølge Statens Serum Institut forpligtet sig til at købe over 22 millioner doser coronavacciner i 2022. Prisen for vaccinerne ligger på ca. 2,8 milliarder kroner.

Den handel er dog ikke en god en af slagsen ifølge professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

“Man har været klar over, at den her pandemi var ved at klinge af. Så er der altså ikke grund til at købe for 2,8 milliarder kroner ekstra vacciner. Det stod ret klart, at vi ikke får brug for 22 millioner vacciner. Det er jo mellem 3-4 stik per borger i Danmark. Det her er meget meget dårligt købmandskab på skatteborgernes vegne,” siger han.

“Enten har der været nogen, der ikke har tænkt sig om, eller også har man lavet en meget besynderligt risikovurdering. Jeg forstår ikke, hvad der foregår, der hvor den her beslutning er blevet taget.”

Hør hele interviewet med professor Jes Søgaard, der forklarer, hvorfor han ikke mener, vi nogensinde får brug 22 millioner coronavacciner, her:

I et skriftligt svar anerkender Sundhedsministeriet, at “der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for”.

“Sundhedsministeriet har i forbindelse med håndteringen af covid-19-vacciner været nødt til at indgå forpligtelser til køb af covid-19-vacciner, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakterne, ikke har været fuldt overblik over epidemien og behovet for antallet af vacciner”, lyder det i et skriftligt svar til nyhedsbureaet Ritzau. Sundhedsministeriet har ikke ønsket at uddybe yderligere over for Radio4.

Ifølge professor Jes Søgaard er det da heller ikke uhensigtsmæssigt, at myndighederne har købt vacciner i det hele taget. Men man kunne have nøjedes med en noget mindre beholdning, mener han.

“Det ville være fint med et lager på 6-7 millioner doser, så man kunne tilbyde en vaccinationsrunde, hvis det skulle gå galt til efteråret. Men 22 millioner doser til en pris på knap 130 kroner per styk er altså rigtig mange penge i et sundhedsvæsen, som virkelig mangler penge. Det er jo ved at falde fra hinanden rundt omkring på sygehusene,” siger han.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet