Nyhedsartikel

Danmark klar til at donere kampfly til Ukraine – siger fungerende forsvarsminister

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

På fotoet er det statsminister Mette Frederiksen, der besøger Flyvestation Skrydstrup den 23. maj i år og ser F16 kampfly, men i dag siger den fungerende forsvarsmister Troels Lund Poulsen, at Danmark vil bakke op om at donere kampfly til Ukraine. Det gør han i sin i tale på Folkemødet på Bornholm. Men det kommer kun til at ske med opbakning fra USA, der producerer F16 flyene.

– Jeg vil gerne sige, at jeg ikke kan forestille mig, at vi ikke bakker op. Ukraine har brug for fly. Mere end nogensinde, hvis de skal vinde deres kamp. Det gælder også danske F-16-kampfly, siger Troels Lund Poulsen i sin tale.

For to dage siden sagde han noget helt andet, nemlig at der fra dansk side ikke var truffet beslutning, om der skal doneres danske kampfly, og det gælder stadig, siger han efter sin tale.

– Regeringen har ikke truffet nogen beslutning endnu omkring F-16-kampfly, siger Troels Lund Poulsen.

Ukrainske piloter kommer snart til Danmark, hvor de skal trænes i at flyve og vedligeholde F-16-fly. Træningen kommer til at ske på Skrydstrup-basen i Jylland, som Mette Frederiksen besøgte i maj måned, og hvor fotoet stammer fra. Danmark og Holland står i spidsen for det vestlige samarbejde om at træne ukrainske piloter. Danmark har i alt 43 F-16-kampfly, hvoraf 30 er en aktiv del af flyflåden. De danske F-16-fly er dog ved at blive udskiftet med mere moderne F-35-kampfly.

 

Hør Troels Lund Poulsen i nyhederne:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet